Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Υπάρχει οικονομικό πρόβλημα;

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει τεράστια έσοδα αλλά και απίστευτα έξοδα και το μόνο που μένει από όσα μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο, είναι πως, είναι αδικαιολόγητες οι απολύσεις υπαλλήλων ή το κλείσιμο της καντίνας για τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με τον ειδικό στα οικονομικά της Πρέμιερ Λιγκ, Κίεραν Μαγκουάιρ αυτό συμβαίνει γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος που μια εταιρεία σαν την INEOS που ανέλαβε την Γιουνάιτεντ, τον Δεκέμβρη του 2023, γνωρίζει ως τρόπο για να εξοικονομεί χρήματα. Μια

εταιρεία που κυρίως ασχολείται με εργοστάσια, βιομηχανίες κλπ κλπ. Ο τρόπος για έσοδα εκεί είναι απλός. Κόβεις χρήματα από την μια πλευρά για να εισπράξεις λίγα παραπάνω από την άλλη, εδώ όμως είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μπορεί η ομάδα να είναι στην 14η ή 15η θέση της βαθμολογίας, το ίδιο κάνει, αλλά σαν brand πουλάει ακόμα και ασταμάτητα.

Τον Νοέμβριο του 2024 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανακοίνωσε πως περιμένει κέρδη για το τέλος της σεζόν 2024/25 της τάξεως των 160 εκατομμυρίων λιρών προ φόρων και μάλιστα μετά από μια χρονιά όπου η ομάδα δεν έπαιξε στο Champions League. Θυμίζουμε ότι πέρσι η Γιουνάιτεντ είχε τα περισσότερα κέρδη στο τέλος της σεζόν από όλες τις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ.

Τρεις μήνες μετά η ομάδα ενημέρωσε ότι περίπου 200 υπάλληλοι ακόμη θα απολυθούν ενώ παράλληλα ενημέρωσε τους συνδέσμους οπαδών “The 1958” και “Fan coalition 1958” ότι έχει έλλειμα 300 εκατομμυρίων λιρών στα ταμεία και ότι είναι σε κίνδυνο να παραβιάσει τους κανόνες PSR της Πρέμιερ Λιγκ που επιτρέπει έλλειμα 105 εκατομμυρίων για μια τριετία.

Το αν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα σε μια ομάδα – όπως αναλύει ο Μαγκουάιρ – φαίνεται από το τι ξοδεύει σε μισθούς υπαλλήλων σε όλα τα τμήματά της, για κάθε 100 λίρες που εισπράττει. Η Γιουνάιτεντ αυτή την στιγμή ξοδεύει 55 λίρες – που είναι το τρίτο χαμηλότερο ποσό στην Πρέμιερ Λιγκ – οπότε πρόβλημα με το PSR δεν υπάρχει. Για να υπάρξει πρέπει να ξοδεύεις 70 ή περισσότερα.

Το παράδοξο της υπόθεσης λοιπόν παραμένει το πως μπορεί η Γιουνάιτεντ να έχει κέρδη και παράλληλα… έλλειμα.

Αν ρωτήσετε έναν λογιστή μιας εταιρείας για το τι σημαίνει κέρδος για μια εταιρεία στο ποδόσφαιρο, το πιθανότερο που θα σας απαντήσει είναι: “Τι θέλεις να σημαίνει;”. Όλα είναι δυνατά εν ολίγοις, αρκεί να εμφανίσεις ένα νούμερο που δεν θα κρατήσει μακριά σπόνσορες, εταιρείες, οπαδούς, παίκτες. Αυτό βέβαια δεν είναι αρκετό αν είσαι 13ος ή 14ος στην βαθμολογία.

Η Γιουνάιτεντ περισσότερο έχει μπλέξει φέτος με κακές επιλογές όπως… η συμφωνία με τον Νταν Άσγουορθ (20 εκατομμύρια λίρες στην Νιούκαστλ) και η αποζημίωση του πέντε μήνες μετά. Το νέο συμβόλαιο που δόθηκε στον Έρικ Τεν Χαγκ το καλοκαίρι και η απόλυσή του τέσσερις μήνες μετά (11 εκατομμύρια αποζημίωση). Η ρήτρα για την απόκτηση του Ρούμπεν Αμορίν (13 εκατομμύρια). Όλα αυτά ένα ποσό κοντά στα 50 εκατομμύρια ενώ πρέπει να προσθέσετε την ρήτρα της adidas που αφαιρεί 10 εκατομμύρια όταν η ομάδα δεν αγωνίζεται στο Champions League, τα 20 εκατομμύρια που πληρώνει ο σύλλογος ετησίως για το δάνειο που είχαν πάρει οι Γκλέιζερ για την αγορά της ομάδας (ναι, το έχει φορτωθεί η ομάδα) αλλά και το γεγονός ότι το καλοκαίρι η Γιουνάιτεντ έδωσε σχεδόν 250 εκατομμύρια για νέους παίκτες.

Από μόνα τους αυτά τα χρήματα είναι πρόβλημα όπως πρόβλημα είναι και το γεγονός ότι η ομάδα δεν μπορεί να πουλήσει ποδοσφαιριστές. Από την ημέρα που έφυγε ο Σερ Άλεξ από τον σύλλογο παρέα με τον έτερο θαυματοποιό Ντέιβιντ Γκιλ (2013) η ομάδα έχει ξοδέψει 2,1 δις για αγορές ποδοσφαιριστών. Ναι… 2,1 δις. Δεν είναι τα περισσότερα που έχουν ξοδέψει ομάδες πάντως σε αυτό το διάστημα. Υπάρχουν και χειρότερα ή αν κοιτάξουμε την ποιότητα των αγορών των υπολοίπων, χειρότερα αλλά, καλύτερα.

Η αγορά παικτών βεβαίως γίνεται με δόσεις όπως και για τις περισσότερες ομάδες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Αυτή την στιγμή η ομάδα χρωστάει 414 εκατομμύρια λίρες σε δόσεις για την αγορά ποδοσφαιριστών (τέλη Φλεβάρη) και μόνο η Τσέλσι είναι χειρότερη σε αυτό το κομμάτι κάτι που ακούγεται, φυσιολογικό. Το κακό σε σχέση με την Τσέλσι βεβαίως είναι ότι για κάθε 100 λίρες που εισπράττει από πωλήσεις ποδοσφαιριστών ο λονδρέζικος σύλλογος, η Γιουνάιτεντ εισπράττει 20 και εκεί είναι επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα και μια τεράστια τρύπα στο ταμείο.

Το καλό για την Γιουνάιτεντ είναι ότι στην καθημερινότητά της εισπράττει εκατομμύρια και αυτό δεν είναι υπερβολή. Αυτό βέβαια δεν δικαιολογεί τις απολύσεις και όσα ακούγονται αλλά σίγουρα ο σύλλογος δεν πηγαίνει προς την οικονομική καταστροφή όπως διαδίδεται γιατί απλά, κάθε είδηση που αφορά την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ρεαλιστική ή στην υπερβολή της είναι ΕΙΔΗΣΗ. Έτσι καταλαβαίνεις και το μέγεθος ενός συλλόγου που ενοχλεί ακόμη και από την 13η, την 14η ή την 15η θέση της βαθμολογίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα