Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα... τα χουλιγκάνια μένουν!

"Όλο νόμοι κι αστυνόμοι και σπανίως υπονόμοι, το κακό παραμονεύει και τη χώρα υπονομεύει", έγραψε με επιτυχία ο Μανώλης Ρασούλης και τραγούδησε ο Γιώργος Νταλάρας.

Χρόνια ολόκληρα παρακολουθούμε τα ίδια και τα ίδια. Αλλά για να μην το πάμε μακριά οι νόμοι και οι αστυνόμοι δεν λείπουν από την Ελλάδα. Οι... υπονόμοι που θα τους εφαρμόσουν δεν υπάρχουν και γι αυτό γινόμαστε μάρτυρες επαναλαμβανόμενων γεγονότων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας
δεν είναι οι νόμοι, αλλά η εφαρμογή τους. Από την δικαιοσύνη και όσους τη διαφεντεύουν. Δηλαδή, τους πολιτικούς και τους ισχυρούς επιχειρηματίες που επιθυμούν να την έχουν υπό τον έλεγχό τους για να εξυπηρετούν τους σκοπούς τους.

Το έχω γράψει πολλές φορές γιατί το έζησα ως ρεπόρτερ της Γ.Γ.Α. Από το 1986 ο Σήφης Βαλυράκης έφερε στη Βουλή και ψηφίστηκε ο νόμος περί βίας που ήταν μια αντιγραφή του νόμου της Θάτσερ στην Αγγλία για την πάταξη του χουλιγκανισμού.

Δεν εφαρμόστηκε ΠΟΤΕ. Και μονίμως δεχόταν τροποποιήσεις μέχρι να ατονήσει και σταδιακά να καταργηθεί.

Γιατί; Γιατί παρά τις συλλήψεις και τις δίκες που ακολουθούσαν τα "δικά μας" παιδιά είχαν πάντα μια ισχυρή νομική εκπροσώπηση (όπως συνήθως οι επιχειρηματίες) και την γλίτωναν με απαλλαγές ή με απλές συστάσεις, χωρίς καν να χρειάζεται να δίνουν το παρόν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους την ώρα του αγώνα της ομάδας τους. Και ξαναβρίσκονταν στην κερκίδα για να βρίσουν, να σπάσουν, να κάψουν...

Επιπλέον οι αστυνομικοί δέχονταν πιέσεις και δεν ήταν "σίγουροι" ότι μέσα στο γενικό χαμό της εξέδρας είχαν συλλάβει τα σωστά άτομα!

Αργότερα νομοθετήθηκαν οι κάμερες και το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Οι κάμερες λειτούργησαν, αλλά μετά τα πρώτα επεισόδια και τις ταυτοποιήσεις προσώπων που συμμετείχαν σε αυτά άρχισαν να... χαλάνε από γήπεδο σε γήπεδο!

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο παίρνει παράταση στην εφαρμογή του ακόμα και σήμερα!

Το 2006 ο Γιώργος Ορφανός νομοθέτησε το περίφημο "ιδιώνυμο". Όποιος έκανε επεισόδια, συλλαμβανόταν επί τόπου και πέρναγε μερικές μέρες στη φυλακή. Τα επεισόδια μειώθηκαν σε μία σεζόν κατά 80%.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο διάδοχος του Ορφανού, Γιάννης Ιωαννίδης (υποτίθεται άνθρωπος του αθλητισμού που ήξερε τα πράγματα από μέσα) το κατάργησε για ψηφοθηρικούς λόγους.

Ο Ιωαννίδης επανεξελέγη βουλευτής κι ο Ορφανός πήγε στο... σπίτι του!

Ισοπαλία 1-1 στο κλείσιμο των φύλλων αγώνα!

Και φθάσαμε χθες στο ΟΑΚΑ για να ζήσουμε το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου με πρώτο θύμα τον Παναθηναϊκό.

Και στη συνέχεια το ίδιο το άθλημα με αποτέλεσμα η ελληνική κοινωνία να ακούει ποδόσφαιρο και να... στρίβει γωνία.

Με την ευθύνη να βαραίνει κυρίως εκείνους που το διοικούν, αλλά και το κράτος που τους ανέχεται γιατί πολλές φορές βολεύεται και το ίδιο, όπως με τους μπαχαλάκηδες των Εξαρχείων και των διαδηλώσεων.

Η 17η Μαρτίου είναι βέβαιο ότι θα γραφτεί στην ιστορία. Δύο ντέρμπι "αιωνίων" σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο δεν διεξήχθησαν και δύο φύλλα αγώνων έκλεισαν εις βάρος τους.

Το πρώτο στα γραφεία του ΕΣΑΚΕ όπου η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού κέρδισε το μη διεξαχθέν ντέρμπι του ΣΕΦ με 20-0 στα χαρτιά και το άλλο στο ΟΑΚΑ, το οποίο θα το κερδίσει με 3-0 στα χαρτιά ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός.

Και η ζωή συνεχίζεται γιατί σήμερα είναι 18 Μαρτίου 2019 και είναι μια... άλλη μέρα (Κυρίλλου πατριάρχου Ιεροσολύμων) με Σελήνη 12 ημερών και την Ελλάδα να γυρίζει, λόγω αδράνειας, με τον υπόλοιπο πλανήτη!
Keywords
Τυχαία Θέματα