Πώς η Αστυνομία προσπάθησε να “κουκουλώσει” τον πυροβολισμό στον 16χρονο Ρομά – Καρφιά σε Θεοδωρικάκο

Αντιδράσεις και σχόλια “φωτιά” έχει προκαλέσει στον ελληνικό Τύπο, ο τρόπος με τον οποίο η Ελληνική Αστυνομία προσπάθησε να κουκουλώσει την υπόθεση του πυροβολισμού στο κεφάλι του 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη.

“Ενόψει του άμεσου κινδύνου, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου- πραγματοποιώντας δύο βολές- επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο αυτού, να προσκρούσει σε τοιχίο και να διακομισθεί σοβαρά τραυματισμένος στη εφημερεύον

νοσοκομείο με σταθμό του ΕΚΑΒ”.

Η ψευδής ανακοίνωση

Αν μείνει κανείς στην ανακοίνωση και δεν γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη, όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ, μένει με την εντύπωση ότι ο οδηγός- ο 16χρονος Ρομά- τραυματίστηκε από τη σύγκρουση στο τοιχίο. Ενώ έχει δεχθεί πυροβολισμό στο κεφάλι.

Γι΄ αυτό και ο Μιχάλης Μητσός σχολιάζει στα Νέα: “Ώστε τροχαίο ήταν τελικά;”

Τι γράφει η Καθημερινή και ο Πάσχος Μανδραβέλης

Ο αρθρογράφος της Καθημερινής Πάσχος Μανδραβέλης εντοπίζει και μία ακόμα λαθροχειρία της ανακοίνωσης της Αστυνομίας. Το γεγονός ότι ανέφερε ότι οι αστυνομικοί “βρίσκονταν πλησίον του σημείου”. Ενώ γνωρίζουμε πλέον ότι οι αστυνομικοί ήταν μέσα στο πρατήριο βενζίνης όταν ο νεαρός έφυγε χωρίς να πληρώσει.

Το γεγονός δεν είναι μικρό και άνευ σημασίας, γράφει ο Πάσχος Μανδραβέλης, αφού προκύπτει ότι οι αστυνομικοί γνώριζαν το πλημμέλημα και συνεπώς για των -έστω εκφοβιστικών- πυροβολισμών παραβίασαν τον νόμο που ορίζει τη συμπεριφορά τους:

“Όταν πρόκειται για αυτόφωρο έγκλημα πρέπει να αποφεύγεται η σύλληψη του δράστη, όταν αυτό είναι ασήμαντο πλημμέλημα και απειλείται από τη σύλληψη η διατάραξη της τάξης και η πρόκληση σοβαρότερων αξιόποινων πράξεων.”

Και όπως σημειώνει ακόμα ο κ. Μανδραβέλης:

Ακόμα και οι πυροβολισμοί στον αέρα για κλοπή αξίας 20 ευρώ, δεν δικαιολογούνται αφού ουδείς γνωρίζει πού θα καταλήξουν οι σφαίρες. Μπορεί αντί για τον 16χρονο Ρομά να θρηνούσαμε σήμερα κάποιο άλλο παιδί.

Και ο Μιχάλης Μητσός από την πλευρά του καταλήγει:

“Ο νόμος λοιπόν είναι σαφής. Και όποιος τον παραβιάζει πρέπει, ως γνωστόν, να υφίσταται κυρώσεις. Είναι ο μόνος τρόπος να αισθανθούν μια μέρα οι πολίτες την Αστυνομία δίπλα τους. Όχι ιδεολογικά αλλά ουσιαστικά.”

Το λάθος του Τάκη Θεοδωρικάκου

Σημειώνεται ότι αντιδράσεις προκάλεσε και η σύμπτωση της ανακοίνωσης του επιδόματος των 600 ευρώ στους ένστολους από τον πρωθυπουργό, την ίδια στιγμή που αποκαλύπτονταν οι ευθύνες των αστυνομικών στην καταδίωξη του 16χρονου και η λάθος χρήση του όπλου, σε ένα περιστατικό που δεν δικαιολογούσε επ΄ουδενί πυροβολισμό. Και πολλοί σχολίσαν αρνητικά το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, αν και φρόντισε να διαφημίσει το επίδομα στα κοινωνικά δίκτυα, δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει για το αιματηρό περιστατικό που συνέβη στη δική του “βάρδια”.

Τα σοβαρά λάθη της Ομάδας Δίας

Για τα σοβαρά λάθη της ομάδας ΔΙΑΣ έγραψε το πρωί στο TheTOC και ο αστυνομικός μας συντάκτης Παναγιώτης Σπυρόπουλος. Όπως ανέφερε στο ρεπορτάζ του, “η μετεκπαίδευση της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και το νέο εγχειρίδιο στα πρότυπα των ευρωπαϊκών χωρών, δεν απέτρεψε ένα ακόμα αιματηρό συμβάν, από αστυνομικά πυρά.

Δεκατρείς μήνες μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του 20χρονου από σφαίρες αστυνομικών στο Πέραμα και δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση των σχολείων – εξπρές θεωρητικής και πρακτικής επανεκπαίδευσης 2.500 ανδρών και γυναικών της Άμεσης Δράσης, μια νέα καταδίωξη στα Διαβατά, έφερε, επανάληψη λαθών, σειρά από νέες αστοχίες και ένα 16χρονο αγόρι σοβαρά τραυματισμένο από σφαίρα στο κεφάλι.

Για ακόμα μια φορά, αστυνομικές μοτοσυκλέτες και όχι περιπολικά, βρέθηκαν να καταδιώκουν εκτεθειμένες ένα αυτοκίνητο, επιχειρώντας να αποφύγουν επικίνδυνους ελιγμούς.

Τα εμπλεκόμενα στελέχη της Άμεσης Δράσης δεν προχώρησαν στην προβλεπόμενη αξιολόγηση του ύποπτου οχήματος, δεν φαίνεται να κάλεσαν ποτέ για ενισχύσεις, δεν ελάττωσαν ταχύτητα, και δεν τήρησαν τις ενδεδειγμένες αποστάσεις. Το νέο εγχειρίδιο πήγε “περίπατο” και όσον αφορά τη χρήση του όπλου.

Η σφαίρα από το όπλο του 34χρονου αστυφύλακα δεν βρήκε κάποιο λάστιχο του αγροτικού οχήματος, αλλά τρύπησε το πίσω τζάμι του, το προσκέφαλο και στη συνέχεια καρφώθηκε στο κεφάλι του 16χρονου.

Πηγή: THETOC

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς, Αστυνομία, “κουκουλώσει”, 16χρονο Ρομά – Καρφιά, Θεοδωρικάκο,pos, astynomia, “koukoulosei”, 16chrono roma – karfia, theodorikako