Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για σύνταξη: Τώρα ή με την αλλαγή του χρόνου; – Τι ισχύει με την αύξηση 7%

Το δίλημμα έχει μπει σε χιλιάδες εργαζόμενους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ενώ όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του έτους, το ερώτημα επανέρχεται ολοένα και πιο πιεστικά. Αιτία, ο… πληθωρισμός.

Έχει δημιουργηθεί η εικόνα ότι συμφέρει η επίσπευση της συνταξιοδότησης προκειμένου να καταστεί κάποιος δικαιούχος της αύξησης του 7% που θα δοθεί σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί μέχρι το τέλος του 2022 και όχι σε αυτούς που θα καταστούν συνταξιούχοι από το 2023 και μετά. Αυτή όμως είναι μόνο η μισή αλήθεια

και δεν οδηγεί σε σωστά συμπεράσματα.

Μπορεί η αύξηση του 7% να μην δίνεται σε όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την 1/1/2023, αυτό όμως σημαίνει ότι δεν επηρεάζεται και το ύψος των νέων συντάξεων από τον πολύ υψηλό πληθωρισμό. Η εξαγωγή συμπεράσματος προϋποθέτει βαθιά γνώση του μηχανισμού υπολογισμού της σύνταξης. Ωστόσο, η πρόωρη αποχώρηση από την αγορά εργασίας, κατά κανόνα δημιουργεί οικονομική ζημιά σε κάποιον ο οποίος έχει δουλειά και δεν περιμένει απλώς να συμπληρώσει το όριο ηλικίας για να βγει στη σύνταξη.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι;

Η σύνταξη απαρτίζεται από την “εθνική σύνταξη” που καταβάλλει ο κρατικός προϋπολογισμός και την ανταποδοτική ή αναλογική που προκύπτει με βάση τις εισφορές. Για τις ανάγκες της σύγκρισης “τώρα στη σύνταξη ή μετά”, το κομμάτι της εθνικής πρέπει να φύγει από την μέση καθώς θα αυξηθεί ούτως ή άλλως. Και για τους σημερινούς συνταξιούχους και γι’ αυτούς που θα φύγουν μετά το νέο έτος, θα ανέλθει στα ακόλουθα επίπεδα:

· Με 15 έτη ασφάλισης: 370 €

· Με 16 έτη ασφάλισης: 378 €

· Με 17 έτη ασφάλισης: 386 €

· Με 18 έτη ασφάλισης: 394 €

· Με 19 έτη ασφάλισης: 403 €

· Με 20 έτη ασφάλισης: 411 €

Όλα τα ποσά είναι αυξημένα κατά 7% σε σχέση με τα σημερινά. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, η εθνική σύνταξη για τα 20 έτη προϋπηρεσίας, φτάνει στα 384 ευρώ.

Για τους νέους συνταξιούχους -αυτούς δηλαδή που θα αποχωρήσουν μετά την 1/1/2023- ο πληθωρισμός του 2022 (το 9% δηλαδή σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις) θα ανεβάσει το ύψος των συντάξιμων αποδοχών. Ουσιαστικά, “πληθωρίζονται” οι ετήσιες αποδοχές από το 2002 και μετά με τον πληθωρισμό κάθε έτους γι’ αυτό και κάθε χρόνος που περνάει φέρνει αύξηση στην βάση υπολογισμού της αναλογικής σύνταξης. Άρα, ο πληθωρισμός του 2022 δεν αναπροσαρμόζει μόνο την σημερινή σύνταξη αλλά και αυτήν που θα εκδοθεί οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον.Όσο περισσότερα τα χρόνια προϋπηρεσίας, τόσο μεγαλύτερος και ο συντελεστής αναπλήρωσης. Είναι το ποσοστό που πολλαπλασιάζεται με τις συντάξιμες αποδοχές για να βγει η αναλογική ή ανταποδοτική σύνταξη. Ειδικά για όσους έχουν πάνω από 35 χρόνια προϋπηρεσίας, η διαφορά από το ένα έτος στο άλλο είναι τουλάχιστον 2%.Η σύνταξη δεν έχει καμία σχέση με τον μισθό καθώς στην καλύτερη περίπτωση φτάνει στο 70%. Άρα, αποχωρώντας κάποιος νωρίτερα από την αγορά εργασίας, προκαλεί ούτως ή άλλως μια ζημιά στο συνολικό ετήσιο εισόδημά του. Η λογική της πρόωρης αποχώρησης μπορεί να έχει νόημα μόνο για κάποιον που δεν έχει εισόδημα από εργασία ή για κάποιον που τον ωθούν υποχρεωτικά στη σύνταξη και όχι για κάποιον που έχει την επιλογή να παραμείνει στη δουλειά του.

Ασφαλισμένος μπορεί να βγει τώρα στη σύνταξη με 35 έτη ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 1737 ευρώ. Η σύνταξη του θα βγει στα 1032 ευρώ (εθνική σύνταξη 384 ευρώ και ανταποδοτική ή αναλογική 648 ευρώ). Αυτά τα 1032 ευρώ θα γίνουν 1104 ευρώ από τις αρχές του 2023 λόγω του πληθωρισμού που θα αναπροσαρμόσει τη σύνταξη κατά 7% (περίπου).

Ο ασφαλισμένος έχει δεύτερη εναλλακτική. Να μείνει στη δουλειά για ακόμη ένα έτος. Αυτό θα του δώσει τη δυνατότητα να αυξήσει τις συντάξιμες αποδοχές στα 1808 ευρώ και τα έτη ασφάλισης από 35 σε 36 κάτι που σημαίνει και ανάλογη αναπροσαρμογή στον συντελεστή αναπλήρωσης. Η εθνική σύνταξη θα αυξηθεί στα 411 ευρώ, η αναλογική σύνταξη στα 720 ευρώ οπότε το άθροισμα θα είναι 1130 ευρώ. Επιπλέον, ο συνταξιούχος θα  έχει κερδίσει τις υψηλότερες αποδοχές ως εργαζόμενος ενός ολόκληρου έτους.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα