Πρωτοβουλίες της ΓΓΑ για την κοινωνική ένταξη προσφύγων μέσω του αθλητισμού

Πραγματοποιήθηκε στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ η Εκπαιδευτική Ημερίδα που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με αντικείμενο την παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος ASPIRE (Activity, Sport and Play for the inclusion of Refugees in Europe) που αφορά στην προσαρμογή και την κοινωνική ένταξη των προσφύγων μέσω του αθλητισμού.
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού
και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης μίλησε για τη σημασία του προγράμματος αλλά και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει η πολιτική ηγεσία προς αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα έκανε γνωστό ότι στο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη Παρασκευή στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, υπάρχει διάταξη η οποία προβλέπει πλήρη δικαιώματα ένταξης στην αθλητική δραστηριότητα του ερασιτεχνικού αθλητισμού για όλους όσοι διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα με άδεια διαμονής σε ισχύ, ή είναι κάτοχοι βεβαίωσης κατάθεσης αίτησης για την άδεια διαμονής και κυρίως για πολίτες τρίτης χώρας ή ανιθαγενείς, που διαμένουν στη χώρα είτε ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας είτε ως αιτούντες διεθνούς προστασίας.

Εκτός από τον κ. Βασιλειάδη, χαιρετισμό απηύθηναν ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας, η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων Φωτεινή Παντιώρα, ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Μανώλης Κολυμπάδης, η εκπρόσωπος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και μέλος του Δ.Σ. Αναστασία Γκούφα, η εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Κλαούντια Σαμαρά και ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα Πέτρος Μάστακας.

Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού): Πρωτοβουλίες όπως το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Aspire δείχνουν την κατεύθυνση που πρέπει να κινηθούμε. Το μεγάλο στοίχημα για την Ευρώπη είναι να δείξει ότι έχει το μυαλό και τα χέρια της ανοιχτά, ότι χωράει τους πάντες και μπορεί να τους ενσωματώσει. Όλοι μαζί μπορούμε να χαράσσουμε το κοινό μας μέλλον. Οι απαντήσεις δεν είναι δεδομένες και δυστυχώς οι πολιτικές ζυμώσεις στην Ευρώπη και οι πολιτικές κατευθύνσεις που βλέπουμε μέσα από τις αντιδράσεις στην ίδια την Ε.Ε. δεν ξέρω αν πρέπει να μας κάνουν πιο ήσυχους για το μέλλον και πιο αισιόδοξους. Σαφέστατα όμως όλοι εμείς που θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να διακρίνουμε ανθρώπους ανάλογα με το φύλο τους, την καταγωγή τους ή την κατάστασή τους, οφείλουμε να πάρουμε θέση, να στηρίξουμε αυτή την Ευρώπη που οραματίστηκαν οι προηγούμενες γενιές και να μην επιτρέψουμε την επικράτηση της ακροδεξιάς, του φόβου, του αποκλεισμού των συνανθρώπων μας.
Ο αθλητισμός είναι το προνομιακό πεδίο για την ενσωμάτωση, που μπορεί να βοηθήσει ή να αποτελέσει κινητήρια δύναμη ώστε οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα να μπορέσει και να σταθεί όρθια και να νιώσει καλύτερα τις στιγμές εκείνες. Διότι μέσα σε ένα γήπεδο, ένα ταρτάν ενός στίβου δεν υπάρχουν διαφορές, δεν υπάρχουν ντόπιοι και ξένοι, πλούσιοι και φτωχοί, μαύροι, άσπροι. Υπάρχουν άνθρωποι που διασκεδάζουν μαζί για εκείνες τις στιγμές και έχουν ένα κοινό σκοπό. Είναι χαρούμενοι όταν τον επιτυγχάνουν, στεναχωρημένοι όταν αποτυγχάνουν αλλά είναι μαζί και αυτό το μαζί τους βοηθάει και την επόμενη στιγμή, όταν φύγουν από τις γραμμές του γηπέδου και επιστρέψουν σπίτι τους. Μέσα από τον αθλητισμό μπορούμε να περάσουμε σε όλη την κοινωνία ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί, αλλά όλοι είμαστε ίσοι και έχουμε τα ίδια δικαιώματα. Ανεξάρτητα που γεννηθήκαμε, που μεγαλώσαμε, πώς μεγαλώσαμε με τι ιδεοληψίες ανατραφήκαμε, ποιο είναι το background μας το θρησκευτικό, το οικονομικό, το οικογενειακό, όλα αυτά που δημιουργούν ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές. Σε μια κοινωνία που έχει ανάγκη να σταθεί όρθια και να πάει μπροστά δεν χωράνε αποκλεισμοί.
Στο πλαίσιο αυτό το αθλητικό νομοσχέδιο που μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής υπάρχει διάταξη η οποία προβλέπει πλήρη δικαιώματα ένταξης στην αθλητική δραστηριότητα του ερασιτεχνικού αθλητισμού για όλους όσοι διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα με άδεια διαμονής σε ισχύ, ή είναι κάτοχοι βεβαίωσης κατάθεσης αίτησης για την άδεια διαμονής και κυρίως για πολίτες τρίτης χώρας ή ανιθαγενείς, που διαμένουν στη χώρα είτε ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας είτε ως αιτούντες διεθνής προστασίας. Μια πρωτοβουλία που πήραμε μαζί με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, τη δουλέψαμε μαζί έτσι ώστε όποιος θέλει να κλείσει τα μάτια στην πραγματικότητα να καταλάβει ότι η ελληνική Πολιτεία, η ελληνική κυβέρνηση προχωράνε μπροστά και θα βρουν λύσεις και σε αυτά τα ζητήματα.

Ι. ΣΥΝΑΔΙΝΟΣ (Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού): «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που εκπρόσωποι τόσο σημαντικών αθλητικών φορέων έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Aspire και την συμπόρευσή τους σε μια κοινή προσπάθεια η οποία δημιουργεί γέφυρες ανάμεσα στους φορείς του αθλητισμού και των διεθνών θεσμικών οργάνων και οργανισμών. Στόχος όλων μας είναι η πρόσβαση και η ομαλή ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών στην κοινωνία. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να στείλουμε ένα μήνυμα που συμβάλει στην αντιμετώπιση και την καταπολέμηση καταρχάς του ρατσισμού που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Οι αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη μέσα κυρίως από τη χώρα μας αλλά και από άλλες χώρες του Νότου προκάλεσαν συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο να βάλει ψηλά στην ατζέντα την αξιοποίηση του αθλητισμού σαν μέσο ενσωμάτωσης και ομαλής κοινωνικής ένταξης των προσφύγων και των μεταναστών. Βεβαίως για να γίνει αυτό χρειάστηκαν να γίνουν παρεμβάσεις από τις χώρες και από τη δική μας οι οποίες είχαν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση.
Μπορώ να σας μεταφέρω ένα προσωπικό βίωμα που είχα στην Ειδομένη στην κορύφωση της κρίσης, όταν είχαμε 14.000 ανθρώπους που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα μέσα σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Τότε με πρωτοβουλία του υπουργείου και την συμβολή των εθνικών αθλητικών κέντρων, μαζέψαμε χρήματα και προσφέραμε δύο φορτηγά νερό και μερικές εκατοντάδες μπάλες στα παιδιά. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η δίψα για παιχνίδι των παιδιών, που εκείνη την εποχή κοιμόντουσαν στις λάσπες, ήταν εξίσου μεγάλη.
Άλλο ένα προσωπικό βίωμα που είχα ήταν στο κέντρο φιλοξενίας στη Μυτιλήνη, όπου εκεί με τη συμβολή και της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων, του Δήμου αλλά και αθλητικών φορέων, τα παιδιά διοργανώνουν εσωτερικούς αγώνες, τουρνουά με ομάδες που έχουν μικτή σύνθεση ώστε να μπορούν να μαθαίνουν τον πολιτισμό ο ένας του άλλου και να επικοινωνούν. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πώς μέσω του αθλητισμού οι αθλητικοί φορείς εκεί στο νησί προσπαθούν να ενσωματώσουν τα παιδιά και τις οικογένειές τους στην κοινωνία.
Στόχος μας είναι μέσω αυτού του προγράμματος αλλά και μέσω των παρεμβάσεων της ΓΓΑ οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που θα μείνουν στη χώρα μας από μία μέρα έως και πάντα -αν αυτό προβλέπεται- να μάθουν να συμβιώνουν μέσα από τον αθλητισμό ειρηνικά και δημιουργικά. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που όπως ανακοίνωσε και ο Υπουργός τις επόμενες μέρες θα περάσει και η σχετική τροπολογία στη Βουλή και δεδομένου ότι ο αθλητισμός αποτελεί κοινωνικό και αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών, εμείς βάζουμε προτεραιότητα να γίνει κοινή πεποίθηση όλων πώς η διαφορετικότητα στον αθλητισμό δεν χρειάζεται υπεράσπιση. Ο λόγος είναι ότι εμείς οι άνθρωποι του αθλητισμού αντιμετωπίζουμε την πολιτισμική διαφορά ως μια θετική δύναμη που θα ενισχύει τον σεβασμό προς κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, το φύλο, την ηλικία αλλά και την οικονομική κατάσταση του καθενός».

Την ενημέρωση του προγράμματος Aspire έκανε ο Προϊστάμενος Διεθνών Σχέσεων Ευρωπαϊκών Πολιτικών, Ολυμπιακών Θεμάτων, Αθλητικής και Πολιτιστικής Προβολής της ΓΓΑ Διονύσης Καρακάσης και την παρουσίασή του η Διευθύντρια του Προγράμματος Orsolya Tolinay. Επίσημοι ομιλητές ήταν δύο εκ των συντακτών του Πρότυπου Εγχειριδίου Κατάρτισης Richard Bailey από το Διεθνές Συμβούλιο Αθλητικής Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής (ICCSPE) και η Lillemor Lindell από τη Σουηδική Αθλητική Συνομοσπονδία.

Την προσωπική του εμπειρία και πόσο τον βοήθησε ο αθλητισμός στην κοινωνική του ένταξη, κατέθεσε ο πρόσφυγας-αθλητής ξιφασκίας με αμαξίδιο Wisam από το Ιράκ ο οποίος ζει, εργάζεται και προπονείται στην Ελλάδα, αλλά και ο ποδοσφαιριστής William Orega, ο οποίος έχει διατελέσει διεθνής με την εθνική της Ακτής Ελεφαντοστού, είναι οικονομικός μετανάστης στην Ελλάδα και αιτών πολιτικού ασύλου. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, όμως αν και προπονείται σε σύλλογο δεν μπορεί να βγάλει δελτίο αθλητή.
Επίσης έγιναν παρουσιάσεις δράσεων από εκπροσώπους Ομοσπονδιών, μεταξύ άλλων Χάντμπολ, Γυμναστικής, Μοντέρνου Πένταθλου και Κρίκετ και αναφέρθηκαν παραδείγματα καλών διεθνών πρακτικών, ενώ ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα