Ρεμπώ: Ο σχεδιαστής και εκτελεστής του τέλειου λογοτεχνικού «εγκλήματος»

Στις 20 Οκτωβρίου του 1854 γεννήθηκε ο Αρθούρος Ρεμπώ, ένας από τους σημαντικότερους ποιητές και ανανεωτές της γαλλικής και ευρωπαϊκής ποίησης. Ωστόσο, αν και το δικαιούται όσο λίγοι, δεν κατέστη θρυλικός γι’ αυτό, αλλά περισσότερο για την αντισυμβατική και τολμηρή - για τα ήθη της εποχής - ζωή του.

Περιβλημένο με την αχλή του ωκεανού των αναλύσεων και των ύμνων που γράφτηκαν για το αποκαλούμενο και «αετό των Αρδεννών» - λόγω της καταγωγής του από την Σαρλβίλ, στην βορειοανατολική Γαλλία - αυτό το «τρομερό

παιδί» των ευρωπαϊκών γραμμάτων, φτάνει στις μέρες μας ως το «αρχέτυπο» της αέναης εφηβικής αμφισβήτησης, ως η «επιτομή» της νεανικής εξέγερσης και του δημιουργικού θράσους της γνήσιας αυθεντίας και ως η απόλυτη «ενσάρκωση» του πνεύματος των «καταραμένων ποιητών».

Αυτό που επιμελώς αποφεύγεται από την λογοτεχνική κριτική, ακριβώς διότι δεν μπορεί να το εξηγήσει - όπως ευφυώς αναδεικνύει ο ποιητής, Νίκος Σπάνιας, μεταφράζοντας και επιμελούμενος το «Μια εποχή στην κόλαση» (εκδ. «Γνώση») - είναι το γεγονός, ότι ο Ρεμπώ συνέλαβε και εκτέλεσε το τέλειο λογοτεχνικό «έγκλημα»: «Σφράγισε» την ιστορία της λογοτεχνίας μέχρι τα 19 του και μετά την εγκατέλειψε ψυχρά, κυνικά, πλήρως συνειδητοποιημένα, για να εξαφανιστεί στην Αφρική και να το ρίξει στις επιχειρήσεις, τις γεωγραφικές εξερευνήσεις και το εμπόριο όπλων.

Διαβάστε τις ποιητικές του συλλογές:

Η φρίκη του λογοτεχνικού κόσμου είναι εύλογη: Χαλάει εντελώς την «σούπα» της ρομαντικής «εξόδου», όπως ένας ξαφνικός θάνατος, για παράδειγμα, από δυστύχημα ή, ακόμη καλύτερα, αυτοκτονία. Αλλά ο Ρεμπώ ήταν ρηξικέλευθος στην ολότητά του και όχι μόνο στην ποίηση.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα