Τα γήπεδα της μουντιαλικής Ρωσίας
08:52 10/6/2018
- Πηγή: Novasports
Η αυλαία θα ανεβεί στο Λουζνίκι, στη Μόσχα. Εκεί, στις 14 Ιουνίου, στο μεγαλύτερο -με χωρητικότητα 81.000 θέσεων- από τα 12 Στάδια που θα φιλοξενήσουν τα παιχνίδια του 21ου Μουντιάλ, θα γίνει το εναρκτήριο παιχνίδι της Ρωσίας με τη Σαουδική Αραβία. Στο ίδιο Στάδιο, στο “Λουζνίκι”, στις 15 Ιουλίου θα πέσουν και οι τίτλοι τέλους, στον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ. Η διαδρομή αρχίζει και τελειώνει στο ίδιο μέρος. Ενδιάμεσα όμως, η μπάλα θα κυλίσει και οι καρδιές θα χτυπήσουν δυνατά -και- σε άλλα γήπεδα και σε
άλλες πόλεις.
Είναι 12 Στάδια σε 11 πόλεις. Η Μόσχα είναι αυτή που έχει δύο, το “Λουζνίκι” και την “Οτκρίτιε Αρίνα”, το γήπεδο της Σπάρτακ Μόσχας δηλαδή. Τα δύο μεγαλύτερα γήπεδα σε χωρητικότητα είναι το “Λουζνίκι” (81.000 θέσεις) και το “Κρεστόβσκι” στην Αγία Πετρούπολη (την έδρα της Ζενίτ) με 68.134 θέσεις.
Τα δύο αυτά γήπεδα θα φιλοξενήσουν και τα περισσότερα παιχνίδια του Μουντιάλ (έκαστο από 7) ενώ θα είναι και τα γήπεδα που θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον όταν η διοργάνωση μπει στην τελική της φάση: Εκεί θα γίνουν οι δύο ημιτελικοί στις 10 και 11 Ιουλίου, σε “Κρεστόβσκι” και “Λουζνίκι” αντίστοιχα, στην Αγία Πετρούπολη θα γίνει ο μικρός τελικός (14 Ιουλίου) και στο “Λουζνίκι”, ο μεγάλος τελικός στις 15 Ιουλίου.
Ετσι μοιράζονται οι αγώνες
Αναλυτικότερα το πώς μοιράζονται τα παιχνίδια:
-Σε “Λουζνίκι” και “Κρεστόβσκι” θα γίνουν από επτά
-Σε Σότσι, Καζάν, Νίζνι Νόβγκοροντ και Σαμάρα θα γίνουν από 6 παιχνίδια
-Στο “Οτκρίτιε Αρίνα” της Μόσχας και στο Ροστόφ, από πέντε
-Τα λιγότερα (από 4) θα γίνουν σε Βόλγκογκραντ, Καλίνινγκραντ, Εκατερίνενμπουργκ και Σαράνσκ, γήπεδα που -επιπλέον- δεν θα φιλοξενήσουν κανένα από τα παιχνίδια στις νοκ άουτ φάσεις του Μουντιάλ.
Με 9 καινούρια Στάδια
Στον αρχικό φάκελο υποψηφιότητας, η Ρωσία έκανε αναφορά για 13 πόλεις και 16 γήπεδα, εκ των οποίων τα τρία θα ανακατασκευάζονταν και τα άλλα 13 θα ήταν ολοκαίνουρια. Τον Οκτώβριο του 2011, η Ρωσία μείωσε τα Στάδια από 16 σε 14. Η τελική μορφή έγινε γνωστή στις 29 Σεπτεμβρίου του 2012. Οι πόλεις έγιναν 11 και τα γήπεδα -από 14- έγιναν 12 καθώς οι εγκαταστάσεις του Κρασνοντάρ και του Γιαροσλάβ βγήκαν από τη λίστα.
Από τα 12 στάδια τα 3 (Λουζνίκι, Εκατερίνενμπουργκ και Σότσι) ανακατασκευάστηκαν και τα άλλα 9 είναι καινούρια, με το κόστος να ξεπερνά τα 11 δισ. $. Πάμε να ανοίξουμε τις πόρτες των γηπέδων και να τα γνωρίσουμε από κοντά.
Στάδιο “Λουζνίκι”- Μόσχα, 81.000 θέσεις
Είναι το πιο ιστορικό από τα 12 γήπεδα. Η αρχική του ονομασία ήταν "Central Lenin Stadium" και άνοιξε επίσημα τις πόρτες του στις 31 Ιουλίου 1956. Εδώ έγινε ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ (το 2008) μεταξύ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Τσέλσι. Επίσης, το 1999 φιλοξένησε τον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, Πάρμα-Μαρσέιγ. Πριν τοποθετηθεί οροφή πάνω από τις εξέδρες(το 1996) η χωρητικότητά του ήταν πάνω από 100.000 θέσεις. Στον γενικότερο χώρο του Σταδίου υπάρχει και ένα μημείο στη μνήμη των φίλων της Σπαρτάκ Μόσχας που έχασαν τις ζωές τους, σε ένα παιχνίδι με αντίπαλο την ολλανδική, Χάαρλεμ, για το δεύτερο του ΟΥΕΦΑ, στις 20 Οκτωβρίου 1982. Λίγο πριν από το τέλος του αγώνα κι ενώ το σκορ ήταν 1-0 υπέρ της Σπαρτάκ, οι θεατές άρχισαν σταδιακά να αποχωρούν, όταν ο Σεργκέι Σετσόφ πέτυχε το δεύτερο τέρμα της μοσχοβίτικης ομάδας. Κάποιοι θεατές προσπάθησαν να επιστρέψουν για να πανηγυρίσουν. Επικράτησε συνωστισμός, πολλοί έπεσαν στις σκάλες και ποδοπατήθηκαν. Ο επίσημος απολογισμός ήταν 66 νεκροί. Το “Λουζνίκι” έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980 (τελετές έναρξης και λήξης με το δάκρυ από τον Μίσα, τη μασκότ, το αρκουδάκι) ενώ από το 2013 που υπέστη νέο "λίφτινγκ", αφαιρέθηκε το κουλουάρ και τώρα είναι ένα "καθαρά" ποδοσφαιρικό γήπεδο.
Στάδιο Κρεστόβσκι-Αγία Πετρούπολη, 68.134 θέσεις
Ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας, Κίσο Κουροκάβα (8 Απριλίου 1934–12 Οκτωβρίου 2007), είχε βάλει την υπογραφή του στα σχέδια για το υπέροχο γήπεδο, την έδρα της Ζενίτ που κόστισε γύρω στο 1.1 δισ $ για να κατασκευαστεί, γεγονός που το καθιστά στα πιο ακριβά γήπεδα που έχουν γίνει ποτέ. Ανοιξε τις πόρτες του το 2017 και χτίστηκε εκεί όπου πρώτα ήταν το στάδιο Κίροφ. Εχει εντυπωσιακά φουτουριστική όψη, η οροφή του κρατιέται από τέσσερα δοκάρια ενώ η χωρητικότητά του -που ήταν κάτω 60.000 θέσεις για το Πρωτάθλημα- θα αυξηθεί στις 68.134 για το Μουντιάλ.
Το πρώτο επίσημο παιχνίδι ήταν το Ζενίτ-Ουράλ για το ρωσικό Πρωτάθλημα, στις 22 Απριλίου του 2017, περίπου έναν χρόνο πριν. Και ο παίκτης που πρώτος σκόραρε ήταν ο Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς, ο Σέρβος νυν παίκτης της Ζενίτ και για χρόνια στην Τσέλσι. Εδώ έγινε πέρσι και ο τελικός στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, ανάμεσα στη Γερμανία και στη Χιλή.
Ολυμπιακό στάδιο στο Σότσι, 47.659 θέσεις
Το Σότσι έγινε ευρέως γνωστό -σε επίπεδο αθλητικό- με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014. Το Σότσι είναι θέρετρο στην άκρη της Μαύρης Θάλασας, επιλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν για τις διακοπές του, με τη δημοτικότητά του να ανεβαίνει από το 2014 και μετά. Το Ολυμπιακό Στάδιο (με κόστος κατακσευής 779 εκ.$) υπήρχε και για τους Χειμερινούς Αγώνες (φιλοξένησε τόσο την τελετή έναρξης όσο και την τελετή λήξης), ενώ σε ποδοσφαιρικό επίπεδο μπήκε πέρσι στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Εκεί, μεταξύ άλλων έγινε και ο ένας από τους δύο ημιτελικούς της διοργνάνωσης. Πλέον το Σότσι θα γίνει η δεύτερη πόλη στην ιστορία του αθλητισμού που θα έχει φιλοξενήσει και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και παιχνίδια Μουντιάλ. Η άλλη είναι το Τορίνο.
“Καζάν Αρίνα” 45.379 θέσεις
Οι εργασίες στην “Kazan Arena” ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2013. Η έδρα της Ρούμπιν είναι ένα από τα γήπεδα που θα φιλοξενήσει αγώνες ενώ η πρώτη διοργάνωση που έλαβε χώρα στο γήπεδο ήταν η Καλοκαιρινή Πανεπιστημιάδα το 2013. Η Ρούμπιν είναι το σύμβολο της πόλης που έχει πληθυσμό περίπου 1.2 εκ. κατοίκους. Το 2015 το στάδιο αυτό φιλοξένησε και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου, με τον ποδοσφαιρικό χλοοτάπητα να αντικαθίσταται από δύο πισίνες. Το πρώτο ποδοσφαιρικό ματς έγινε στις 26 Μαΐου 2014 και ήταν το φιλικό, Ρωσία-Σλοβακία.
Νίζνι Νόβγκοροντ 44.899 θέσεις
Και το “Nizhny Novgorod Stadium” είναι γήπεδο που συνδέεται με ποτάμια της Ρωσίας καθώς είναι χτισμένο στη συμβολή του Βόλγα με έναν από τους σημνατικότερους παραποτάμους του, τον Οκά. Η πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ μέχρι το 1990 ήταν γνωστή με το όνομα Γκόρκι, λόγω του συγγραφέα, Μάξιμ Γκόρκι που γεννήθηκε εκεί. Το Νίζνι Νόβγκοροντ είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας και σημαντική για το εμπόριο. Το γήπεδο είναι πολλαπλών χρήσεων και ανοίγει τώρα τις πόρτες του.
Σαμάρα Αρένα, 44.918 θέσεις
Η Σαμάρα είναι χτισμένη στην αριστερή όχθη του ποταμού Βόλγα, στα νοτιοανατολικά του ευρωπαϊκού τμήματος της Ρωσίας. Μετά το Μουντιάλ θα αποτελέσει τη νέα έδρα της Κρίλια Σοβέτοφ, αντικαθιστώντας το μέχρι πρότινος σπίτι της, το “Metallurg Stadium”. Το κόστος κατασκευής του υπολογίζεται περίπου στα 320 εκ.$ ενώ οι εργασίες άρχισαν στα μέσα του 2014.
“Οτκρίτιε Αρίνα”-Μόσχα, 45.360 θέσεις
Το δεύτερο στάδιο στη Μόσχα που θα φιλοξενήσει παιχνίδια είναι η έδρα της Σπαρτάκ, με πρώτο παιχνίδι που έγινε εδώ το φιλικό, Σπαρτάκ-Ερυθρός Αστέρας 1-1, στις 5 Σεπτεμβρίου του 2014. Τα πρώτα έργα κατασκευής έγιναν τον Ιούλιο του 2010. Εγινε σε έκταση γης του συλλόγου στα βορειοδυτικά της Μόσχας, εκεί όπου βρισκόταν το αεροδρόμιο του Τουσίνο. Το όνομά του “Otkritie” το πήρε (Φεβρουάριος του 2013) μετά από τη συμφωνία της ομάδας με την ομώνυμη τοπική τράπεζα.
Στάδιο Ροστόφ, επί του Ντον, 45.000 θέσεις
Ο Ντον είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Ευρώπης και ένας από τους κύριους ποταμούς της Ρωσίας. Εκεί, στη νότια όχθη του ποταμού είναι χτσιμένο το “Ροστόφ Αρίνα” ένα γήπεδο που κατασκευάστηκε για το Μουντιάλ και το χρησιμοποιεί και η Ροστόφ ως έδρα. Τα έργα κατασκευής άρχισαν το 2015. Είναι ένα από τα γήπεδα που επίσης θα μειώσει τη χωρητικότητά του μετά του Μουντιάλ καθιώς από τις 45.000 θέσεις που είναι τώρα θα πάει στις 25.000. Η πόλη του Ροστόφ βρίσκεται περίπου χίλια χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας.
Στάδιο Εκατερίνενμπουργκ, 35.696 θέσεις
Μετά το “Λουζνίκι” είναι το δεύτερο πιο παλιό στάδιο από τα 12, με έτος λειτουργίας το 1957. Προφανώς και στο πέρασμα των χρόνων έχει ανακατασκευαστεί. Η πόλη Εκατερίνενμπουργκ είναι η πόλη που βρίσκεται πιο ανατολικά από οποιαδήποτε άλλη -από τις 11- που θα φιλοξενήσουν αγώνες του Μουντιάλ και είναι η μόνη που βρίσκεται στο ασιατικό κομμάτι της Ρωσίας. Είναι στην οροσειρά των Ουραλίων. Στη χωρητικότητα του Σταδίου (35.696 θέσεις) έχουν προστεθεί 12.000 προσωρινές θέσεις που θα αφαιρεθούν μετά το Μουντιάλ.
Το στάδιο του Βόλγκογκραντ, 45.568 θέσεις
Το άγαλμα της “Μητέρας Πατρίδας” δεσπόζει στο Βόλγκογκραντ, το παλιό Στάλινγκραντ, την πόλη δηλαδή που συνδέθηκε άμεσα με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το άγαλμα υπενθυμίζει την νίκη του Κόκκινου Στρατού επί της ναζιστικής Γερμανίας. Στο νυν Βόλγκογκραντ (μία βιομηχανική πόλη με 1.000.000 κατοίκους) βρίσκεται η “Volgograd Arena”, στάδιο που χτίστηκε στο μέρος όπου βρισκόταν το παλιό ποδοσφαιρικό σπίτι της Ρότορ Βόλβογκραντ, το Central Stadium. Η κατεδάφιση του παλιού σταδίου άρχισε στα τέλη του 2014 και τα πρώτα έργα για το νέο στάδιο έγιναν την άνοιξη του 2015. Το γήπεδο βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Βόλγα, σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την κεντρική πλατεία της πόλης ενώ έχει πολύ μικρή απόσταση από το άγαλμα της “Μητέρας Πατρίδας”.
Σαράνσκ, Στάδιο “Μορντόβια”, 44.442 θέσεις
Το Σαράνσκ είναι πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Μορδοβίας, στην πεδιάδα του Βόλγα, περίπου 630 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. Η “Mordovia Arena” είναι ένα από τα γήπεδα που έγιναν για το Μουντιάλ και έχει την υπογραφή του Γερμανού αρχιτέκτονα, Τιμ Χούπε. Μετά το τέλος της διοργάνωσης θα έχει χωρητικότητα 28.000 θέσεων (θα αφαιρεθεί το πάνω διάζωμα) και θα φιλοξενεί την τοπική Μορντόβια-Σαράνσκ, η οποία παίζει στη Γ’ κατηγορία.
Καλίνινγκραντ, 35.212 θέσεις
Η πόλη που βρίσκεται πιο ανατολικά από οποιαδήποτε άλλη είναι το Εκατερίνενμπουργκ και το Καλίνινγκραντ είναι η πόλη που βρίσκεται πιο δυτικά, μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας στη Βαλτική Θάλασσα. Το νεότευκτο Στάδιο, σχεδιαστικά, βασίζεται στην “Αλιάνζ Αρίνα” του Μονάχου. Οι εργασίες για την κατασκευή του άρχισαν τον Σεπτέμβριο του 2015. Το κόστος κατασκευής υπολογίζεται στα 720 εκ.$.
Είναι 12 Στάδια σε 11 πόλεις. Η Μόσχα είναι αυτή που έχει δύο, το “Λουζνίκι” και την “Οτκρίτιε Αρίνα”, το γήπεδο της Σπάρτακ Μόσχας δηλαδή. Τα δύο μεγαλύτερα γήπεδα σε χωρητικότητα είναι το “Λουζνίκι” (81.000 θέσεις) και το “Κρεστόβσκι” στην Αγία Πετρούπολη (την έδρα της Ζενίτ) με 68.134 θέσεις.
Τα δύο αυτά γήπεδα θα φιλοξενήσουν και τα περισσότερα παιχνίδια του Μουντιάλ (έκαστο από 7) ενώ θα είναι και τα γήπεδα που θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον όταν η διοργάνωση μπει στην τελική της φάση: Εκεί θα γίνουν οι δύο ημιτελικοί στις 10 και 11 Ιουλίου, σε “Κρεστόβσκι” και “Λουζνίκι” αντίστοιχα, στην Αγία Πετρούπολη θα γίνει ο μικρός τελικός (14 Ιουλίου) και στο “Λουζνίκι”, ο μεγάλος τελικός στις 15 Ιουλίου.
Ετσι μοιράζονται οι αγώνες
Αναλυτικότερα το πώς μοιράζονται τα παιχνίδια:
-Σε “Λουζνίκι” και “Κρεστόβσκι” θα γίνουν από επτά
-Σε Σότσι, Καζάν, Νίζνι Νόβγκοροντ και Σαμάρα θα γίνουν από 6 παιχνίδια
-Στο “Οτκρίτιε Αρίνα” της Μόσχας και στο Ροστόφ, από πέντε
-Τα λιγότερα (από 4) θα γίνουν σε Βόλγκογκραντ, Καλίνινγκραντ, Εκατερίνενμπουργκ και Σαράνσκ, γήπεδα που -επιπλέον- δεν θα φιλοξενήσουν κανένα από τα παιχνίδια στις νοκ άουτ φάσεις του Μουντιάλ.
Με 9 καινούρια Στάδια
Στον αρχικό φάκελο υποψηφιότητας, η Ρωσία έκανε αναφορά για 13 πόλεις και 16 γήπεδα, εκ των οποίων τα τρία θα ανακατασκευάζονταν και τα άλλα 13 θα ήταν ολοκαίνουρια. Τον Οκτώβριο του 2011, η Ρωσία μείωσε τα Στάδια από 16 σε 14. Η τελική μορφή έγινε γνωστή στις 29 Σεπτεμβρίου του 2012. Οι πόλεις έγιναν 11 και τα γήπεδα -από 14- έγιναν 12 καθώς οι εγκαταστάσεις του Κρασνοντάρ και του Γιαροσλάβ βγήκαν από τη λίστα.
Από τα 12 στάδια τα 3 (Λουζνίκι, Εκατερίνενμπουργκ και Σότσι) ανακατασκευάστηκαν και τα άλλα 9 είναι καινούρια, με το κόστος να ξεπερνά τα 11 δισ. $. Πάμε να ανοίξουμε τις πόρτες των γηπέδων και να τα γνωρίσουμε από κοντά.
Στάδιο “Λουζνίκι”- Μόσχα, 81.000 θέσεις
Είναι το πιο ιστορικό από τα 12 γήπεδα. Η αρχική του ονομασία ήταν "Central Lenin Stadium" και άνοιξε επίσημα τις πόρτες του στις 31 Ιουλίου 1956. Εδώ έγινε ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ (το 2008) μεταξύ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Τσέλσι. Επίσης, το 1999 φιλοξένησε τον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, Πάρμα-Μαρσέιγ. Πριν τοποθετηθεί οροφή πάνω από τις εξέδρες(το 1996) η χωρητικότητά του ήταν πάνω από 100.000 θέσεις. Στον γενικότερο χώρο του Σταδίου υπάρχει και ένα μημείο στη μνήμη των φίλων της Σπαρτάκ Μόσχας που έχασαν τις ζωές τους, σε ένα παιχνίδι με αντίπαλο την ολλανδική, Χάαρλεμ, για το δεύτερο του ΟΥΕΦΑ, στις 20 Οκτωβρίου 1982. Λίγο πριν από το τέλος του αγώνα κι ενώ το σκορ ήταν 1-0 υπέρ της Σπαρτάκ, οι θεατές άρχισαν σταδιακά να αποχωρούν, όταν ο Σεργκέι Σετσόφ πέτυχε το δεύτερο τέρμα της μοσχοβίτικης ομάδας. Κάποιοι θεατές προσπάθησαν να επιστρέψουν για να πανηγυρίσουν. Επικράτησε συνωστισμός, πολλοί έπεσαν στις σκάλες και ποδοπατήθηκαν. Ο επίσημος απολογισμός ήταν 66 νεκροί. Το “Λουζνίκι” έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980 (τελετές έναρξης και λήξης με το δάκρυ από τον Μίσα, τη μασκότ, το αρκουδάκι) ενώ από το 2013 που υπέστη νέο "λίφτινγκ", αφαιρέθηκε το κουλουάρ και τώρα είναι ένα "καθαρά" ποδοσφαιρικό γήπεδο.
Στάδιο Κρεστόβσκι-Αγία Πετρούπολη, 68.134 θέσεις
Ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας, Κίσο Κουροκάβα (8 Απριλίου 1934–12 Οκτωβρίου 2007), είχε βάλει την υπογραφή του στα σχέδια για το υπέροχο γήπεδο, την έδρα της Ζενίτ που κόστισε γύρω στο 1.1 δισ $ για να κατασκευαστεί, γεγονός που το καθιστά στα πιο ακριβά γήπεδα που έχουν γίνει ποτέ. Ανοιξε τις πόρτες του το 2017 και χτίστηκε εκεί όπου πρώτα ήταν το στάδιο Κίροφ. Εχει εντυπωσιακά φουτουριστική όψη, η οροφή του κρατιέται από τέσσερα δοκάρια ενώ η χωρητικότητά του -που ήταν κάτω 60.000 θέσεις για το Πρωτάθλημα- θα αυξηθεί στις 68.134 για το Μουντιάλ.
Το πρώτο επίσημο παιχνίδι ήταν το Ζενίτ-Ουράλ για το ρωσικό Πρωτάθλημα, στις 22 Απριλίου του 2017, περίπου έναν χρόνο πριν. Και ο παίκτης που πρώτος σκόραρε ήταν ο Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς, ο Σέρβος νυν παίκτης της Ζενίτ και για χρόνια στην Τσέλσι. Εδώ έγινε πέρσι και ο τελικός στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, ανάμεσα στη Γερμανία και στη Χιλή.
Ολυμπιακό στάδιο στο Σότσι, 47.659 θέσεις
Το Σότσι έγινε ευρέως γνωστό -σε επίπεδο αθλητικό- με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014. Το Σότσι είναι θέρετρο στην άκρη της Μαύρης Θάλασας, επιλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν για τις διακοπές του, με τη δημοτικότητά του να ανεβαίνει από το 2014 και μετά. Το Ολυμπιακό Στάδιο (με κόστος κατακσευής 779 εκ.$) υπήρχε και για τους Χειμερινούς Αγώνες (φιλοξένησε τόσο την τελετή έναρξης όσο και την τελετή λήξης), ενώ σε ποδοσφαιρικό επίπεδο μπήκε πέρσι στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Εκεί, μεταξύ άλλων έγινε και ο ένας από τους δύο ημιτελικούς της διοργνάνωσης. Πλέον το Σότσι θα γίνει η δεύτερη πόλη στην ιστορία του αθλητισμού που θα έχει φιλοξενήσει και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και παιχνίδια Μουντιάλ. Η άλλη είναι το Τορίνο.
“Καζάν Αρίνα” 45.379 θέσεις
Οι εργασίες στην “Kazan Arena” ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2013. Η έδρα της Ρούμπιν είναι ένα από τα γήπεδα που θα φιλοξενήσει αγώνες ενώ η πρώτη διοργάνωση που έλαβε χώρα στο γήπεδο ήταν η Καλοκαιρινή Πανεπιστημιάδα το 2013. Η Ρούμπιν είναι το σύμβολο της πόλης που έχει πληθυσμό περίπου 1.2 εκ. κατοίκους. Το 2015 το στάδιο αυτό φιλοξένησε και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου, με τον ποδοσφαιρικό χλοοτάπητα να αντικαθίσταται από δύο πισίνες. Το πρώτο ποδοσφαιρικό ματς έγινε στις 26 Μαΐου 2014 και ήταν το φιλικό, Ρωσία-Σλοβακία.
Νίζνι Νόβγκοροντ 44.899 θέσεις
Και το “Nizhny Novgorod Stadium” είναι γήπεδο που συνδέεται με ποτάμια της Ρωσίας καθώς είναι χτισμένο στη συμβολή του Βόλγα με έναν από τους σημνατικότερους παραποτάμους του, τον Οκά. Η πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ μέχρι το 1990 ήταν γνωστή με το όνομα Γκόρκι, λόγω του συγγραφέα, Μάξιμ Γκόρκι που γεννήθηκε εκεί. Το Νίζνι Νόβγκοροντ είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας και σημαντική για το εμπόριο. Το γήπεδο είναι πολλαπλών χρήσεων και ανοίγει τώρα τις πόρτες του.
Σαμάρα Αρένα, 44.918 θέσεις
Η Σαμάρα είναι χτισμένη στην αριστερή όχθη του ποταμού Βόλγα, στα νοτιοανατολικά του ευρωπαϊκού τμήματος της Ρωσίας. Μετά το Μουντιάλ θα αποτελέσει τη νέα έδρα της Κρίλια Σοβέτοφ, αντικαθιστώντας το μέχρι πρότινος σπίτι της, το “Metallurg Stadium”. Το κόστος κατασκευής του υπολογίζεται περίπου στα 320 εκ.$ ενώ οι εργασίες άρχισαν στα μέσα του 2014.
“Οτκρίτιε Αρίνα”-Μόσχα, 45.360 θέσεις
Το δεύτερο στάδιο στη Μόσχα που θα φιλοξενήσει παιχνίδια είναι η έδρα της Σπαρτάκ, με πρώτο παιχνίδι που έγινε εδώ το φιλικό, Σπαρτάκ-Ερυθρός Αστέρας 1-1, στις 5 Σεπτεμβρίου του 2014. Τα πρώτα έργα κατασκευής έγιναν τον Ιούλιο του 2010. Εγινε σε έκταση γης του συλλόγου στα βορειοδυτικά της Μόσχας, εκεί όπου βρισκόταν το αεροδρόμιο του Τουσίνο. Το όνομά του “Otkritie” το πήρε (Φεβρουάριος του 2013) μετά από τη συμφωνία της ομάδας με την ομώνυμη τοπική τράπεζα.
Στάδιο Ροστόφ, επί του Ντον, 45.000 θέσεις
Ο Ντον είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Ευρώπης και ένας από τους κύριους ποταμούς της Ρωσίας. Εκεί, στη νότια όχθη του ποταμού είναι χτσιμένο το “Ροστόφ Αρίνα” ένα γήπεδο που κατασκευάστηκε για το Μουντιάλ και το χρησιμοποιεί και η Ροστόφ ως έδρα. Τα έργα κατασκευής άρχισαν το 2015. Είναι ένα από τα γήπεδα που επίσης θα μειώσει τη χωρητικότητά του μετά του Μουντιάλ καθιώς από τις 45.000 θέσεις που είναι τώρα θα πάει στις 25.000. Η πόλη του Ροστόφ βρίσκεται περίπου χίλια χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας.
Στάδιο Εκατερίνενμπουργκ, 35.696 θέσεις
Μετά το “Λουζνίκι” είναι το δεύτερο πιο παλιό στάδιο από τα 12, με έτος λειτουργίας το 1957. Προφανώς και στο πέρασμα των χρόνων έχει ανακατασκευαστεί. Η πόλη Εκατερίνενμπουργκ είναι η πόλη που βρίσκεται πιο ανατολικά από οποιαδήποτε άλλη -από τις 11- που θα φιλοξενήσουν αγώνες του Μουντιάλ και είναι η μόνη που βρίσκεται στο ασιατικό κομμάτι της Ρωσίας. Είναι στην οροσειρά των Ουραλίων. Στη χωρητικότητα του Σταδίου (35.696 θέσεις) έχουν προστεθεί 12.000 προσωρινές θέσεις που θα αφαιρεθούν μετά το Μουντιάλ.
Το στάδιο του Βόλγκογκραντ, 45.568 θέσεις
Το άγαλμα της “Μητέρας Πατρίδας” δεσπόζει στο Βόλγκογκραντ, το παλιό Στάλινγκραντ, την πόλη δηλαδή που συνδέθηκε άμεσα με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το άγαλμα υπενθυμίζει την νίκη του Κόκκινου Στρατού επί της ναζιστικής Γερμανίας. Στο νυν Βόλγκογκραντ (μία βιομηχανική πόλη με 1.000.000 κατοίκους) βρίσκεται η “Volgograd Arena”, στάδιο που χτίστηκε στο μέρος όπου βρισκόταν το παλιό ποδοσφαιρικό σπίτι της Ρότορ Βόλβογκραντ, το Central Stadium. Η κατεδάφιση του παλιού σταδίου άρχισε στα τέλη του 2014 και τα πρώτα έργα για το νέο στάδιο έγιναν την άνοιξη του 2015. Το γήπεδο βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Βόλγα, σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την κεντρική πλατεία της πόλης ενώ έχει πολύ μικρή απόσταση από το άγαλμα της “Μητέρας Πατρίδας”.
Σαράνσκ, Στάδιο “Μορντόβια”, 44.442 θέσεις
Το Σαράνσκ είναι πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Μορδοβίας, στην πεδιάδα του Βόλγα, περίπου 630 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. Η “Mordovia Arena” είναι ένα από τα γήπεδα που έγιναν για το Μουντιάλ και έχει την υπογραφή του Γερμανού αρχιτέκτονα, Τιμ Χούπε. Μετά το τέλος της διοργάνωσης θα έχει χωρητικότητα 28.000 θέσεων (θα αφαιρεθεί το πάνω διάζωμα) και θα φιλοξενεί την τοπική Μορντόβια-Σαράνσκ, η οποία παίζει στη Γ’ κατηγορία.
Καλίνινγκραντ, 35.212 θέσεις
Η πόλη που βρίσκεται πιο ανατολικά από οποιαδήποτε άλλη είναι το Εκατερίνενμπουργκ και το Καλίνινγκραντ είναι η πόλη που βρίσκεται πιο δυτικά, μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας στη Βαλτική Θάλασσα. Το νεότευκτο Στάδιο, σχεδιαστικά, βασίζεται στην “Αλιάνζ Αρίνα” του Μονάχου. Οι εργασίες για την κατασκευή του άρχισαν τον Σεπτέμβριο του 2015. Το κόστος κατασκευής υπολογίζεται στα 720 εκ.$.
Keywords
γηπεδα, ολυμπιακοί αγώνες, Τελετή Έναρξης, Τελετή Λήξης, ιουνίου, νοκ, ρωσία, central, lenin, ουεφα, μνήμη, ολυμπιακος, μαΐου, νέα, εγινε, φεβρουάριος, τραπεζες, τιμ, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τραπεζα της ανατολης, σαμαρας, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, μουντιαλ 2014, δυνατα, μνήμη, σλοβακία, ρωσία, αυλαια, γερμανια, εδρα, θαλασσα, οκα, οψη, παιχνιδια, χιλη, αγωνες, αεροδρομιο, ανοιξη, βρισκεται, γεγονος, γινει, γηπεδο, δευτερο, εγινε, υπαρχει, εργα, επτα, ετος, ζενιτ, ιδιο, ιστορικο, κυπελλο, κοκκινου, μαΐου, μαξιμ, μηκος, μορφη, μοσχα, νικη, νοκ, ονομα, ουεφα, οχθη, οχθες, παμε, πεμπτη, πετρουπολη, πισινες, υπογραφη, πορτες, πουτιν, ρολο, σαουδικη αραβια, σοτσι, σπιτι, σχεδια, τιμ, τορινο, τρια, τσελσι, central, ερυθρος αστερας, χωρα, ιουνίου, κομματι, καρδιες, lenin, μουντιαλ, νεκροι, παιχνιδι, ποταμια, τραπεζα, θεσεις, υπεροχο
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αθλητικά
- Η προφητική οδηγία του Βλάχου 4 λεπτά πριν τη λήξη του τελικού
- Σοκ στο Βενιζέλειο νοσοκομείο - Απαγχονισμένος άνδρας σε τουαλέτα
- Βλάχος: "Παραμυθένιο τέλος"
- Προς Λάτσιο ο Προτό
- Το ποστάρισμα του Καραπαπά για Ολυμπιακό και Τσίπρα (pic)
- Η εκκωφαντική περιγραφή του Sport24 Radio 103,3 για τον θρίαμβο του Ολυμπιακού
- Game 4: H χαμηλότερη τηλεθέαση σε τελικό Ουόριορς-Καβς!
- Μια ημερομηνία, δύο απώλειες
- Ο Άρης περιμένει τον Μαρτίνς να... κόψει το "κανόνι"
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Novasports
- Βλάχος: "Παραμυθένιο τέλος"
- Προς Λάτσιο ο Προτό
- Νέο συμβόλαιο σε Βράνιες
- Ο Χούμελς υπεραμύνθηκε του Γκουντογκάν (vid)
- Μασεράνο: "Η Αργεντινή να ανέβει στο επίπεδο του Μέσι"
- Στη βάση της Σούδας ο Τραμπ
- Κάνει την Ελλάδα υπερήφανη
- ΚΑΕ Ολυμπιακός: "Μόνο ο Ολυμπιακός"
- Μητσοτάκης: "Μας έκανε ξανά υπερήφανους"
- Μαρινάκης: "Αποδείξατε ότι η Ελλάδα μεγαλουργεί"
- Τελευταία Νέα Novasports
- Τα γήπεδα της μουντιαλικής Ρωσίας
- Κάνει την Ελλάδα υπερήφανη
- Στη βάση της Σούδας ο Τραμπ
- Τεστ προκλήσεων στην Αυστρία. Δυνατές έδρες στα Ιταλικά Play-Off's (video)
- "Τόρο" η επιστροφή (;)
- Νέο συμβόλαιο σε Βράνιες
- Ο Χούμελς υπεραμύνθηκε του Γκουντογκάν (vid)
- Προς Λάτσιο ο Προτό
- Η συμβουλή του Φαν ντερ Σαρ στον Μουρίνιο
- Βασικός με Αυστρία ο Νεϊμάρ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αθλητικά
- ΠΓΔΜ: «Βιώσιμη ποιοτική και αμοιβαία αποδεκτή λύση»
- ΠΑΟΚ: Στο τραπέζι το όνομα του Κιβρακίδη
- Τελικοί από... την αρχή!
- Παναθηναϊκός Superfoods-Ολυμπιακός: Εδώ μιλάει ο νόμος του ΟΑΚΑ
- Εκτός κούρσας για Λέμα, "παιχνίδι" με Λισάντρο Λόπες
- Οζιέ και Νεβίλ: Μονομαχία στη Σαρδηνία!
- Προετοιμασία με τον ΠΑΟΚ ο Μυστακίδης
- Γιαγιά κάηκε ζωντανή μπροστά στα μάτια του εγγονού της
- Συνεργασία του Κρόνου Γέρακα με Μπουντούρη
- AUDIO: Οι πρωταθλητές Ευρώπης στον Sport24Radio 103,3