Θρίλερ με το ρωσικό φυσικό αέριο: Πώς θα είναι η ζωή μας αν κοπεί μέσα στον Ιούλιο

O φετινός Ιούλιος ξεχωρίζει -προς το παρόν τουλάχιστον- σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό.

Κάτι ο φόβος των νοικοκυριών για τις υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι και οι βελτιωμένες καιρικές συνθήκες, καθώς ο καύσωνας δεν έχει επισκεφτεί ακόμη τη χώρα, συμβάλλουν στο να συγκρατείται σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα η ημερήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Πέρυσι, ο Ιούλιος ξεκίνησε με την ημερήσια συνολική ζήτηση να ανέρχεται στις 6000-7000 μεγαβατώρες για να φτάσει προς τα μέσα του μήνα στις 10.000 μεγαβατώρες και φέτος κινούμαστε προς το παρόν κάτω από τις

6000 μεγαβατώρες. Από το σκέλος της ζήτησης επομένως, τα νέα προς το παρόν είναι ευχάριστα αν και η εικόνα μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Στο σκέλος της προσφοράς πάλι, η αγωνία κορυφώνεται. Τα βλέμματα στρέφονται στις εξελίξεις της 21ης Ιουλίου.

Θα κλείσει η Ρωσία τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου; Από το αέριο εξαρτάται η παραγωγή περίπου του 40% της ηλεκτρικής ενέργειας. Κάτι που σημαίνει ότι αν επιβεβαιωθεί ο φόβος για πλήρη διακοπή θα υπάρξει τεράστια επίπτωση και σε επίπεδο προσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικά σε επίπεδο τιμών.

Όλες οι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, κάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες για να καλύψουν αρχικά την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα έχει συντάξει και περιγράψει το σχέδιο για την αντικατάσταση του ρωσικού αερίου.

Προβλέπει μεγαλύτερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη (στο τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να ενταχθεί στο σύστημα ακόμη μια μονάδα στην Πτολεμαϊδα), αεριοποίηση υγροποιημένου αερίου που θα καταφθάνει στη Ρεβυθούσα (σ.σ ήδη προχωρούν οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση και δεύτερης πλατφόρμας υποδοχής του LNG), μετατροπή μονάδων αερίου σε μονάδες παραγωγής ενέργειας με πετρέλαιο και αύξηση των προμηθειών αερίου από άλλες χώρες με τις οποίες συνεργάζεται η Ελλάδα.

Ημερήσια ζήτηση της τάξεως των 6000-7000 μεγαβατωρών, αναμένεται ότι θα καλύπτεται σε πολύ μεγάλο βαθμό ακόμη και αν διακοπεί το ρωσικό αέριο. Το ερώτημα είναι τι γίνεται σε περίπτωση κατακόρυφης αύξησης της ζήτησης στα επίπεδα που είδαμε τον περασμένο Αύγουστο δηλαδή πάνω από 10.000 μεγαβατώρες.

Τι θα γίνει τη δύσκολη στιγμή

Πολλά θα παίξουν ρόλο την ώρα της κρίσης: η διαθεσιμότητα φορτίων υγροποιημένου αερίου, οι ανάγκες των άλλων χωρών καθώς η Ελλάδα και εισάγει και εξάγει ηλεκτρική ενέργεια και φυσικά οι καιρικές συνθήκες από τις οποίες εξαρτάται και η απόδοση των μονάδων που λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το ενδεχόμενο προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε στην Ελλάδα ούτε σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Σε αυτή την περίπτωση θα ενεργοποιηθεί ήδη ψηφισμένος νόμος του κράτους που ουσιαστικά υιοθετεί κοινοτική οδηγία. Οι προγραμματισμένες διακοπές ξεκινούν από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες ενώ τα νοικοκυριά βρίσκονται αρκετά χαμηλότερα στην κατάταξη.

Εννοείται ότι προβλέπεται η προστασία μονάδων ζωτικής σημασίας όπως είναι τα νοσοκομεία, οι δημόσιες υποδομές κλπ.

Συμπέρασμα: Σε περίπτωση πλήρους διακοπής της τροφοδοσίας της χώρας με το ρωσικό αέριο, το πρόβλημα τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες και πριν μπούμε στον χειμώνα, θα φανεί στην ηλεκτροδότηση.

Το πλάνο εναλλακτικών τρόπων παραγωγής είναι έτοιμο αλλά το αν θα χρειαστούν προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης ή όχι θα εξαρτηθεί αφενός από τη ζήτηση (όσο πιο ήπιο το καλοκαίρι τόσο το καλύτερο για την ενεργειακή ασφάλεια) και αφετέρου από την προσφορά εναλλακτικών πηγών ενέργειας με έμφαση στο υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Οι επιπτώσεις στις τιμές

Το θέμα των τιμών είναι εντελώς διαφορετικό. Ακόμη και αν διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια, η τιμή του ρεύματος μπορεί να εκτοξευτεί στα ύψη καθώς κατακόρυφη μείωση της προσφοράς φυσικού αερίου θα προκαλέσει μεταβολές στην τιμή του συγκεκριμένου καυσίμου που ουδείς μπορεί να προβλέψει.

Η αύξηση της τιμής του αερίου θα “χτυπήσει” στην τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Με βάση τις προετοιμασίες που έχουν γίνει, τις όποιες αυξήσεις προκληθούν θα τις απορροφήσει ο κρατικός προϋπολογισμός. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι θα απαιτηθεί τεράστιος δημοσιονομικός χώρος για να συγκρατηθεί η τιμή της κιλοβατώρας στα 15-16 λεπτά ενώ βίαιη θα είναι η μεταβολή και για τα οικονομικά των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας καθώς κάθε μήνα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ θα αλλάζουν χέρια.

Όσο μεγαλύτερη η αναστάτωση σε οικονομικό επίπεδο και όσο μεγαλύτερη η μεταφορά κεφαλαίων, τόσο περισσότερες είναι και οι πιθανότητες να υπάρξει “ατύχημα” σε οικονομικό επίπεδο.

Πηγή: THETOC

Keywords
Τυχαία Θέματα