Το νέο «Ελντοράντο» είναι... σεληνιακό

Παρουσιάζοντας, την Πέμπτη, τις «σεληνιακές» φιλοδοξίες του, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ο Αμερικανός ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Amazon και της διαστημικής εταιρείας Blue Origin, Τζεφ Μπέζος, χρησιμοποίησε τη φράση: «Ήρθε η ώρα για την Αμερική να επιστρέψει στο φεγγάρι. Αυτή τη φορά για να μείνει».

Εντυπωσιακή μεν, όχι δική του, δε. Διότι η φράση ανήκει στον Αλεξάντερ Μπρέτον, διευθυντή ανάπτυξης της Blue

Origin και την είπε το 2017. Συμπληρώνοντας, τότε, ότι ο Κρατήρας Σάκλετον της Σελήνης και άλλες ανάλογες σεληνιακές τοποθεσίες «προσφέρουν ρεαλιστικό έδαφος για τη διεξαγωγή δοκιμών σε τεχνολογίες αιχμής στην εξερεύνηση στο βαθύ διάστημα, σε άμεση γειτνίαση με τη Γη».

Είναι κι αυτός ένας τρόπος να κρύψεις το πραγματικό διακύβευμα. Διότι το ενδιαφέρον της Blue Origin για τον κρατήρα Σάκλετον, δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε αποκλειστικό. Διότι ο Κρατήρας Σάκλετον βρίσκεται στο νότιο πόλο της Σελήνης. Και ο νότιος πόλος της Σελήνης, έχει νερό, σε μορφή πάγου. Και ηλιακό φως, που παρέχει ενέργεια και που μπορεί να λιώσει τον πάγο. Υπό μία έννοια, δηλαδή, ο Κρατήρας Σάκλετον αποτελεί ένα διαστημικό «Ελντοράντο» για κράτη και ιδιώτες.

Το αφεντικό της Amazon, για παράδειγμα, τρέχει ήδη για να πιάσει καλή θέση στον ανταγωνισμό. Όπως αναφέρει το National Geographic, ξεκινά από το επικοινωνιακό κομμάτι. Έτσι, το tweet της Blue Origin που ανακοίνωνε την ημερομηνία της χθεσινής εκδήλωσης - όπου παρουσιάστηκε και η άκατος προσεδάφισης «Blue Moon» - συνοδευόταν από την εικόνα του πλοίου του Ιρλανδού εξερευνητή, Έρνεστ Σάκλετον, το «Endurance», το οποίο πέρασε στον θρύλο, αφού, παγιδεύτηκε στους πάγους της Ανταρκτικής το 1914, με τον Σάκλετον να καταφέρνει την απόλυτη διάσωση, δραπετεύοντας από το καταδικασμένο πλοίο, καταφέροντας να απεγκλωβίσει όλο το πλήρωμα δίχως την παραμικρή απώλεια. Προς τιμή αυτού του πρωτοπόρου δόθηκε το όνομά του στον σεληνιακό κρατήρα.

Στη συνέχεια περνά στην πιο άμεση «μπίζνα», διαφημίζοντας θέσεις εργασίας… στον «σχεδιασμό σεληνιακού χώρου», ενώ έχει υποβάλει αίτημα για καταχώριση της ονομασίας «Blue Moon» και συγχρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα στο πρότυπο του Google Lunar Xprize. Η εταιρεία φέρει ακόμη και το φεγγάρι στο οικόσημά της.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα