20 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης

Η Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης θεσπίστηκε να γιορτάζεται στις 20 Οκτωβρίου κάθε έτους πρώτη φορά το 1996 από το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης.

Από τις 12 μέχρι τις 20 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Εβδομάδα Δράσης για τα οστά και τις αρθρώσεις. Η εβδομάδα ξεκινάει στις 12 του μηνός με την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας και ολοκληρώνεται σήμερα 20 Οκτωβρίου με την Ημέρα Οστεοπόρωσης.

Tη φετινή χρονιά η Παγκόσμια Ημέρα έχει ως θέμα το σλόγκαν «Πάρτε μέτρα για την υγεία των οστών σας». Πρόκειται για μία πολύ σημαντική προτροπή προς τους πολίτες καθώς η Οστεοπόρωση

είναι μία ασθένεια που μπορεί να προληφθεί άλλα και να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή.

Στην Ελλάδα υπάρχει το Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (ΕΛ.Ι.ΟΣ.) το οποίο αποβλέπει στην πρόληψη και καλύτερη αντιμετώπιση των Μεταβολικών Νοσημάτων των Οστών μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης των  Ελλήνων Ιατρών.

Τι ακριβώς είναι η Οστεοπόρωση

Η Οστεοπόρωση είναι μία ασθένεια που, όπως προδίδει και το όνομά της, προσβάλλει τα οστά στους ανθρώπους. Η μάζα τους μειώνεται και καθώς τα οστά γίνονται «πορώδη» και εύθραυστα καθιστούν τους ασθενείς επιρρεπείς σε κατάγματα.

Η οστεοπόρωση δυστυχώς δεν έχει φανερά συμπτώματα τα οποία θα οδηγήσουν στην εύκολη διάγνωσή της. Ένα άτομο με την ασθένεια μπορεί πολύ εύκολα να πάθει κάποιο κάταγμα από μία μικρή πτώση ή ακόμη και κάνοντας μία απότομη κίνηση.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η πρόληψη κατά της νόσου είναι πολύ σημαντική. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και κυρίως οι γυναίκες άνω των 65 θα πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε ελέγχους οστικής μάζας που μπορούν να δείξουν τα πρώτα σημάδια οστεοπόρωσης. Ο έλεγχος οστικής μάζας είναι μια ανώδυνο και γρήγορη εξέταση.

Καλύτερη πρόληψη φυσικά είναι η καλή άσκηση και η σωστή διατροφή με ιδιαίτερα σημαντική την πρόσληψη επαρκής ποσότητας ασβεστίου για την αποφυγή της ασθένειας.

Για την αντιμετώπιση της υπάρχουν αρκετές θεραπείες ανάλογα τον κάθε ασθενή. Φαρμακευτική αγωγή αλλά και συμπληρώματα διατροφής όπως αυτά του ασβεστίου και της βιταμίνης D χρησιμοποιούνται ως βασικά όπλα κατά της οστεοπόρωσης.

Τα στατιστικά στοιχεία για την οστεοπόρωση

Παγκοσμίως καταγράφονται κάθε χρόνο πάνω από 8,5 εκατομμύρια οστεοπορωτικά κατάγματα. Στην Ελλάδα ο αριθμός υπολογίζεται στις περίπου 80 με 90 χιλιάδες κατάγματα ετησίως.

Στην Ευρώπη, το οικονομικό κόστος από τις συνέπειες των καταγμάτων, τις νοσηλείες και τις φαρμακευτικές αγωγές ξεπερνάει τα 37 δισεκατομμύρια ευρώ.

Υπολογίζεται ότι μόλις 2 στους 10 ασθενείς που έχουν υποστεί οστεοπορωτικό κάταγμα λάμβαναν την απαραίτητη θεραπεία για την ασθένειά τους.

Η οστεοπόρωση πλήττει πολύ περισσότερο τις γυναίκες από τους άντρες. Μία στις τρεις γυναίκες άνω των 50 ετών παθαίνει κάταγμα λόγω της νόσου.

Βαγγέλης Λάσκαρης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα