Χρίστος Βασιλόπουλος της «Μηχανής του Χρόνου»: «Χρίστος είναι το σωστό – Το Χρήστος με ήτα έγινε για να απομακρύνουν το όνομα από τον Χριστό»

Ο Χρίστος Βασιλόπουλος είναι ένας σοβαρός και καταξιωμένος δημοσιογράφος που ομολογουμένως είναι από τους λίγους που απέμειναν να τιμούν το λειτούργημα της δημοσιογραφίας.

Ακόμα λιγότεροι είναι οι δημοσιογράφοι που σέβονται και αναγνωρίζουν όλοι οι Έλληνες, ανεξαρτήτως ιδεολογίας. Αυτό το έχει καταφέρει με δουλειά πολλών χρόνων ο Χρίστος Βασιλόπουλος, δημοσιογράφος και παρουσιαστής της – θρυλικής πλέον – εκπομπής «Η Μηχανή του Χρόνου». Μια εκπομπή με ένα εξίσου σημαντικό site, που από μόνα τους

αποτελούν μια τεράστια «αρχειοθήκη» για την ιστορία της Ελλάδας. Μια ελληνική δημοσιογραφική «Wikipedia», θα έλεγε κανείς.

Πολλοί ίσως να έχουν απορήσει κατά καιρούς γιατί το όνομα του Χρίστου Βασιλόπουλου γράφεται με «γιώτα» και όχι με «ήτα», όπως έχει επικρατήσει να γράφεται το «Χρήστος». Η απάντηση κρύβει μια ιστορική αλήθεια που αποκάλυψε ο ίδιος ο Χρίστος Βασιλόπουλος σε μια σπάνια συνέντευξη που έδωσε στο «The 2night Show» του Γρηγόρη Αρναούτογλου.

Όταν ο δημοσιογράφος ρωτήθηκε γιατί το όνομά του γράφεται με «γιώτα», εκείνος απάντησε:

«Το ‘’Χρίστος’’ με ‘’γιώτα’’ το κληρονόμησα από τον παππού μου που ήταν καθηγητής. Είναι η αρχική και η πρώτη γραφή του ονόματος γλωσσολογικά, και στα λεξικά έτσι περιγράφεται. Προέρχεται από το Χριστό, γιορτάζει τα Χριστούγεννα μαζί με τη Χριστίνα που και αυτή γράφεται με ‘’γιώτα’’.

Από εκεί και πέρα το ‘’ήτα’’ μπήκε σε μια περίοδο όταν έγινε προσπάθεια απομάκρυνσης του ονόματος από τον Χριστό, ότι δήθεν προσβάλλεται το πρόσωπο του Χριστού. Και μια μερίδα πολύ φανατικών θεώρησε ότι πρέπει να αποκοπεί και εν πάση περιπτώσει να αλλάξει το όνομα, το οποίο Χρήστος με ‘’ήτα’’ σημαίνει κάτι άλλο και δεν σχετίζεται με τα Χριστούγεννα. Δεν είμαι φανατικός όμως ως προς το κομμάτι αυτό. Είμαι συναισθηματικός γιατί κληρονόμησα το όνομα από τον παππού μου».

Να λοιπόν μια πολύ όμορφη πληροφορία για τις χριστιανικές ρίζες των ελληνικών ονομάτων που άλλοτε από υπερβολική σεμνοτυφία, και άλλοτε για λόγους εύκολης προφοράς, αποχαρακτηρίζονται και χάνουν την αρχική τους σημασία. Πόσοι γνωρίζουν σήμερα ότι το «Χρήστος» είναι – γλωσσολογικά – λάθος να γράφεται έτσι, και ότι με το «γιώτα» (που είναι το σωστό) αποδίδεται τιμή στον Χριστό; Ελάχιστοι σίγουρα. Μάλιστα έχει επικρατήσει η εσφαλμένη άποψη ότι το «Χρίστος» είναι το… περίεργο και το λανθασμένο.

Μια αλλαγή στον τονισμό (Χρίστος αντί για Χριστός) ήταν αρκετή για τους παλιούς, ώστε να μη συγχέεται ο άνθρωπος με τον Θεό. Το πρώτο φωνήεν δεν υπήρχε ιδιαίτερος λόγος να αλλάξει, αφού και σήμερα όποιοι έχουν μείνει να γράφουν το όνομά τους ως «Χρίστος», σε καμία περίπτωση δεν λέει κανείς ότι προσβάλλουν τον Χριστό. Αντιθέτως μάλιστα τον τιμούν, χρησιμοποιώντας την ιερότητα του παραδοσιακού ονόματος.

Άλλα όμορφα χριστιανικά ονόματα που έχουν… βανδαλιστεί για διάφορους λόγους είναι πχ. το «Ανάργυρος» (που σημαίνει εκείνος που δεν έχει σχέση με τα χρήματα), το οποίο έγινε «Αργύρης» (δηλαδή ο… φιλοχρήματος). Ή ο «Αθανάσιος» (αυτός που δεν πεθαίνει) που έγινε… «Θανάσης». Ή ο «Τιμόθεος» (εκείνος που τιμά τον Θεό) που έμεινε σκέτος «Τίμος». Και πολλά ακόμη παραδείγματα. Χάριν ευκολίας, δυστυχώς «σκοτώνουμε» τα υπέροχα ελληνοχριστιανικά ονόματα.

Το ηθικό δίδαγμα όσων είπε ο Χρίστος Βασιλόπουλος είναι να τιμούμε τα βαφτιστικά μας ονόματα, δίνοντας την δέουσα σημασία που έδιναν και οι πρόγονοί μας, αλλά και σεβόμενοι το χριστιανικό νόημα που περιέχουν…

Παντελής Λαμψιώτης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα