Έγινε Βασιλιάς της Ελλάδας επειδή ένας θείος του δεν έκανε παιδιά

Ο Γουλιέλμος της Δανίας, που αργότερα έγινε ο Γεώργιος Α’ της Ελλάδας, δεν γεννήθηκε σε μια πανίσχυρη βασιλική οικογένεια, ούτε είχε εξαρχής τίτλο πρίγκιπα. Αν και ήταν απόγονος μοναρχών, η οικογένειά του δεν ήταν ιδιαίτερα επιφανής και ζούσε μια σχετικά φυσιολογική ζωή για τα δεδομένα της αριστοκρατίας. Όλα άλλαξαν το 1852, όταν οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις αποφάσισαν να λύσουν το πρόβλημα διαδοχής της Δανίας.

Ο τότε βασιλιάς της Δανίας, Φρειδερίκος Ζ’, δεν είχε παιδιά, κάτι που σήμαινε ότι έπρεπε

να βρεθεί νέος διάδοχος. Έτσι, αποφασίστηκε ότι ο πατέρας του Γουλιέλμου, Χριστιανός, θα γινόταν ο επόμενος βασιλιάς. Από τη μια μέρα στην άλλη, η οικογένειά του απέκτησε τίτλους και βασιλική υπόσταση, και τα αδέλφια του έγιναν πρίγκιπες και πριγκίπισσες της Δανίας.

Η νέα τους θέση τους έδωσε πρόσβαση σε δυναστικούς γάμους που άλλαξαν την πορεία της ευρωπαϊκής ιστορίας. Ο Φρειδερίκος, ο μεγαλύτερος αδελφός του, έγινε αργότερα βασιλιάς της Δανίας. Η Αλεξάνδρα παντρεύτηκε τον Εδουάρδο Ζ’ της Αγγλίας, έγινε βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου και μητέρα του βασιλιά Γεωργίου Ε’. Η Δάγμαρ, που έγινε γνωστή ως Μαρία Φεοντόροβνα, παντρεύτηκε τον Αλέξανδρο Γ’ της Ρωσίας, και έγινε τσαρίνα, μητέρα του τελευταίου Ρώσου τσάρου, Νικολάου Β’.

Όμως, ο 17χρονος Γουλιέλμος είχε μπροστά του ένα διαφορετικό πεπρωμένο. Το 1862, η Ελλάδα είχε μόλις εκδιώξει τον βασιλιά Όθωνα και αναζητούσε έναν νέο ηγέτη. Οι Μεγάλες Δυνάμεις πρότειναν τον νεαρό πρίγκιπα της Δανίας, θεωρώντας τον ουδέτερη και εύκολα ελεγχόμενη επιλογή. Έτσι, το 1863 η Ελληνική Εθνοσυνέλευση τον εξέλεξε βασιλιά και εκείνος πήρε το όνομα Γεώργιος Α’.

Μια οικογένεια που δεν είχε καν βασιλικό τίτλο μέχρι το 1852, βρέθηκε ξαφνικά να έχει μέλη της σε τρία βασίλεια. Και ο Γεώργιος Α’ έγινε ο μακροβιότερος βασιλιάς στην ιστορία της Ελλάδας, βασιλεύοντας για 50 χρόνια.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα