Γιατί αν κοιμηθείς 4 ώρες δεν μπορείς να πάρεις τα πόδια σου, ενώ άλλοι με 4 ώρες είναι Duracell;

Το ζήτημα της διάρκειας του ύπνου είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεδία της επιστήμης, καθώς επηρεάζει άμεσα την ενέργεια, την παραγωγικότητα και τη συνολική υγεία μας. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται περίπου 7-9 ώρες ύπνου για να λειτουργήσουν κανονικά, υπάρχει μια μικρή κατηγορία ατόμων που μπορεί να τα καταφέρει τέλεια με μόλις 4 ώρες ύπνου. Τι κάνει τη διαφορά ανάμεσα στους «κλασικούς υπναράδες» και τους «Duracell» της ζωής; Η απάντηση βρίσκεται στο DNA

μας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα σπάνιο γονίδιο, γνωστό ως DEC2, παίζει ρόλο-κλειδί στην ικανότητα ορισμένων ανθρώπων να λειτουργούν κανονικά με λιγότερο ύπνο. Αυτή η γενετική παραλλαγή επηρεάζει τον κύκλο του ύπνου, επιτρέποντας στους φορείς της να περνούν πιο γρήγορα από τα στάδια του ύπνου, μεγιστοποιώντας έτσι τα οφέλη του σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Μόλις το 1% του πληθυσμού διαθέτει αυτό το γονίδιο, γεγονός που εξηγεί γιατί οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να «πάμε μακριά» με τόσο λίγο ύπνο.

Για όσους δεν έχουν αυτή τη γενετική ευλογία, η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Η κόπωση, η μειωμένη συγκέντρωση, οι συναισθηματικές διαταραχές και οι αυξημένοι κίνδυνοι για καρδιαγγειακές παθήσεις είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που προκύπτουν όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά. Ενώ οι «Duracell» άνθρωποι μπορούν να είναι ενεργοί, δημιουργικοί και παραγωγικοί, για τον υπόλοιπο κόσμο οι 4 ώρες ύπνου είναι απλώς ανεπαρκείς για να ανακάμψει το σώμα και ο εγκέφαλος.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η προσπάθεια να μειώσουμε τον ύπνο μας για να γίνουμε πιο παραγωγικοί είναι μια επικίνδυνη στρατηγική, ειδικά αν δεν ανήκουμε στην προνομιούχα αυτή ομάδα. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την αποκατάσταση του οργανισμού και την ενίσχυση της ανοσολογικής λειτουργίας, και οι ώρες που αφιερώνουμε σε αυτόν δεν πρέπει να θεωρούνται σπατάλη, αλλά επένδυση.

Αν αναρωτιέσαι γιατί δεν μπορείς να πάρεις τα πόδια σου μετά από 4 ώρες ύπνου, η απάντηση είναι απλή: Δεν είσαι φτιαγμένος για να λειτουργείς έτσι. Και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, καθώς το σώμα σου χρειάζεται τον χρόνο του για να ανακάμψει.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα