Γιατί δεν ξέρουμε δίδυμα και τρίδυμα από την Αρχαία Ελλάδα; Δεν είχαν οι Αρχαίοι Έλληνες δίδυμα αδέρφια;

Στην Αρχαία Ελλάδα, η καταγραφή προσωπικών ιστοριών ήταν προνόμιο λίγων και συνήθως επικεντρωνόταν σε πολιτικές, φιλοσοφικές και στρατιωτικές προσωπικότητες. Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν αναφορές σε δίδυμα στη μυθολογία, όπως οι Διόσκουροι, αληθινές καταγεγραμμένες περιπτώσεις διδύμων ή τριδύμων δεν εμφανίζονται στη γραπτή ιστορία.

Ο λόγος δεν είναι ότι δεν υπήρχαν δίδυμα, αλλά μάλλον ότι η ύπαρξή τους δεν θεωρούνταν αρκετά σημαντική για να καταγραφεί. Οι αρχαίοι Έλληνες επικεντρώνονταν στα επιτεύγματα και όχι στις προσωπικές λεπτομέρειες της ζωής

ενός ατόμου. Για παράδειγμα, το ότι κάποιος ήταν δίδυμος δεν προσέθετε κάποια ιδιαίτερη αξία στην αφήγηση του βίου του.

Στην πραγματικότητα, οι δίδυμες ή τριδυμες γεννήσεις ήταν εξαιρετικά σπάνιες και επικίνδυνες στην αρχαιότητα, λόγω της έλλειψης ιατρικής περίθαλψης. Η θνησιμότητα κατά τον τοκετό ήταν υψηλή τόσο για τις μητέρες όσο και για τα παιδιά, ειδικά σε περιπτώσεις πολλαπλών γεννήσεων. Αυτό ίσως συνέβαλε στο να μην υπάρχουν πολλές αναφορές για δίδυμα στην ιστορία.

Παράλληλα, η έλλειψη συστηματικής καταγραφής της καθημερινής ζωής δυσχεραίνει την ανακάλυψη τέτοιων περιπτώσεων. Οι αρχαίες πηγές, όπως οι επιγραφές και τα ιστορικά κείμενα, εστιάζουν σε ηρωικές μορφές, ενώ οι προσωπικές λεπτομέρειες, όπως οικογενειακές σχέσεις, συχνά παραβλέπονται.

Η κοινωνική σημασία της οικογένειας ήταν διαφορετική στην αρχαιότητα. Οι σχέσεις βασίζονταν περισσότερο στην πατρική γραμμή και την κληρονομιά παρά στις ιδιαιτερότητες, όπως το να είναι κάποιος δίδυμος ή τρίδυμος. Γι’ αυτό και πολλές από τις λεπτομέρειες που θα έκαναν τις ιστορίες των διδύμων ενδιαφέρουσες σήμερα, τότε περνούσαν απαρατήρητες.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα