Γιατί φυγάδευσαν τη Mona Lisa στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Όταν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ξέσπασε, η Γαλλία βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν μεγάλο κίνδυνο: τη λεηλασία της πολιτιστικής της κληρονομιάς από τους Ναζί. Ανάμεσα στα ανεκτίμητα έργα τέχνης που κινδύνευαν ήταν και η Μόνα Λίζα, ο διασημότερος πίνακας του Λούβρου. Οι Γάλλοι αξιωματούχοι γνώριζαν ότι ο πίνακας δεν μπορούσε να παραμείνει στο Παρίσι, καθώς οι ναζιστικές δυνάμεις είχαν ήδη δείξει την πρόθεσή τους να αρπάξουν όσα περισσότερα αριστουργήματα μπορούσαν.

Έτσι,

το 1939, λίγο πριν η Γερμανία καταλάβει τη Γαλλία, ξεκίνησε μία από τις πιο μυστικές επιχειρήσεις διάσωσης έργων τέχνης στην ιστορία. Η Μόνα Λίζα, προσεκτικά τοποθετημένη μέσα σε μια ξύλινη θήκη, μεταφέρθηκε αρχικά στο Château de Chambord, μαζί με άλλα πολύτιμα έργα του Λούβρου. Από εκεί, η διαδρομή της συνεχίστηκε σε διάφορες τοποθεσίες, ώστε να μη γίνει στόχος. Ο πίνακας έμεινε για ένα διάστημα στο Château d’Amboise και αργότερα στο Château de Louvigny, υπό άκρα μυστικότητα.

Η φυγάδευση αυτή δεν ήταν απλή υπόθεση. Ο πίνακας, ανεκτίμητης αξίας, έπρεπε να μεταφερθεί προσεκτικά, ενώ οι υπεύθυνοι άλλαζαν διαρκώς τις τοποθεσίες για να αποφύγουν τη σύλληψη από τους Γερμανούς. Ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Χέρμαν Γκέρινγκ είχαν σαφείς εντολές να λεηλατήσουν τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της Ευρώπης, και αν η Μόνα Λίζα έπεφτε στα χέρια τους, πιθανότατα θα κατέληγε στη Γερμανία.

Ο πίνακας έμεινε κρυμμένος μέχρι το 1945, όταν η Γαλλία απελευθερώθηκε. Μετά το τέλος του πολέμου, η Μόνα Λίζα επέστρεψε πανηγυρικά στο Λούβρο, παραμένοντας μέχρι σήμερα το πιο διάσημο έκθεμα του μουσείου. Αυτή η περιπέτεια της πρόσθεσε ακόμα περισσότερη μυστικιστική γοητεία, καθώς επιβίωσε ενός από τους μεγαλύτερους πολέμους της ιστορίας και συνεχίζει να μαγεύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα