Γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος δεν είχε γένια; Πώς επηρέασε αυτό στην Ιστορία

Ο Μέγας Αλέξανδρος εμφανίζεται σε όλες σχεδόν τις σωζόμενες απεικονίσεις του χωρίς γένια, κάτι που ήταν πολύ ασυνήθιστο για την εποχή του, καθώς οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τα γένια σύμβολο ανδρισμού και σοφίας.

Ο Αλέξανδρος ήθελε να διατηρεί μια νεανική και θεϊκή εμφάνιση. Τα αγάλματα και τα νομίσματα τον απεικονίζουν πάντα με πλούσια κόμη, καθαρό πρόσωπο και εκφραστικά μάτια, κάτι που τον έκανε να μοιάζει με ήρωες της ελληνικής μυθολογίας, όπως ο Αχιλλέας.

Σύμφωνα με τον ιστορικό

Πλούταρχο, ο Μέγας Αλέξανδρος διέταξε τους στρατιώτες του να ξυρίζονται, γιατί τα γένια θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο λαβής για τον εχθρό στις μάχες σώμα με σώμα. Αυτό έγινε στρατιωτική παράδοση και επηρέασε αργότερα τη ρωμαϊκή κουλτούρα.

Ο Αλέξανδρος προωθούσε την εικόνα του ως θεϊκής μορφής και αυτοπαρουσιαζόταν ως γιος του Δία ή του Άμμωνα. Ο Δίας απεικονιζόταν συχνά με γένια, αλλά ο Ηρακλής, που ήταν σύμβολο δύναμης και ηρωισμού, παρουσιαζόταν νεανικός και χωρίς γένια.

Το ξυρισμένο πρόσωπο έγινε σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού στις χώρες που κατέκτησε ο Αλέξανδρος, ειδικά στην Ανατολή. Μετά τον θάνατό του, οι διάδοχοί του συνέχισαν να ξυρίζονται, κάτι που επηρέασε και τους Ρωμαίους, μέχρι που ο αυτοκράτορας Αδριανός έφερε πάλι τη μόδα των γενειάδων τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν είχε γένια για λόγους αισθητικής, στρατιωτικής πρακτικής και πολιτικής στρατηγικής. Η επιλογή του αυτή έγινε τάση στον αρχαίο κόσμο και επηρέασε τη μόδα για αιώνες.

Διονύσης Αντωνέλλος για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα