Οι Τούρκοι τον έστειλαν εξορία στην Αλικαρνασσό και αυτό ήταν το μεγαλύτερο δώρο της ζωής του

Η ιστορία είναι γεμάτη από ανθρώπους που η μοίρα τους οδήγησε σε μέρη που δεν περίμεναν. Για τον Τζεβάτ Σακίρ Καμπαατζαλί, γνωστό ως Ψαρά της Αλικαρνασσού (Halikarnas Balıkçısı), η εξορία σε ένα απομακρυσμένο ψαροχώρι δεν ήταν καταδίκη, αλλά μια αναγέννηση.

Γεννημένος το 1890 σε μια εύπορη οικογένεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σπούδασε στην Οξφόρδη και ξεκίνησε ως διανοούμενος και συγγραφέας. Όμως, η ζωή του άλλαξε ριζικά το 1925, όταν δημοσίευσε ένα διήγημα που θεωρήθηκε επικίνδυνο από τις τουρκικές αρχές. Η ποινή ήταν εξορία στην Αλικαρνασσό (σημερινή Μποντρούμ),

ένα άγνωστο, απομονωμένο μέρος της Μικράς Ασίας.

Όταν έφτασε εκεί, όμως, συνέβη κάτι μαγικό: αγάπησε τη νέα του πατρίδα. Η θάλασσα, οι ψαράδες, οι αρχαίοι μύθοι που έμοιαζαν να ζωντανεύουν γύρω του – όλα τον συνεπήραν. Έγινε ένα με τον τόπο και άρχισε να γράφει για τη ζωή στο Αιγαίο, για τα κύματα που μιλούν ιστορίες, για την παράδοση που ενώνει Ανατολή και Δύση. Οι περιγραφές του ήταν τόσο ζωντανές που έκαναν την Αλικαρνασσό γνωστή και αγαπητή στο πανεθνικό κοινό.

Ο άνθρωπος που είχε σταλεί εξόριστος, τελικά έβαλε την Αλικαρνασσό στον παγκόσμιο χάρτη. Έγινε πρωτοπόρος του τουρισμού της περιοχής, αναδεικνύοντας τη μαγεία του τοπίου και της ιστορίας του. Ο ίδιος δεν έφυγε ποτέ πραγματικά από εκεί – και όταν πέθανε το 1973, είχε ήδη γίνει θρύλος.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα