Γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Πώς υπολόγιζαν τις μέρες;

Οι αρχαίοι Έλληνες δεν χρησιμοποιούσαν τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο που ξέρουμε σήμερα. Αντίθετα, είχαν το δικό τους σύστημα ημερολογίων, που ήταν πολύ διαφορετικό και βασιζόταν στη φύση και τις θρησκευτικές τους ανάγκες.

Το Δημοκρατικό Ημερολόγιο

Το δημοκρατικό ημερολόγιο χρησιμοποιούνταν για πολιτικούς και διοικητικούς σκοπούς. Η Αθήνα, για παράδειγμα, χώριζε το έτος σε δέκα

“μήνες”, καθένας από τους οποίους αντιστοιχούσε σε μία από τις δέκα φυλές της πόλης. Αυτοί οι μήνες δεν είχαν συγκεκριμένα ονόματα, αλλά εξυπηρετούσαν τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, όπως η Βουλή των Πεντακοσίων.

Το Εορταστικό Ημερολόγιο

Το εορταστικό ημερολόγιο ήταν πιο κοντά στην καθημερινότητα των ανθρώπων και βασιζόταν στη σελήνη. Οι μήνες είχαν συγκεκριμένα ονόματα που σχετίζονταν με θρησκευτικές γιορτές. Μερικά παραδείγματα:

Εκατομβαιών: Ο μήνας των Παναθηναίων, μίας από τις μεγαλύτερες γιορτές της Αθήνας.

Ποσειδεών: Ο μήνας αφιερωμένος στον θεό Ποσειδώνα.

Ανθεστηριών: Ο μήνας της γιορτής των ανθέων και του κρασιού.

Πώς Υπολόγιζαν το Έτος;

Το εορταστικό ημερολόγιο ήταν σεληνιακό, δηλαδή βασιζόταν στις φάσεις της σελήνης. Ένας μήνας διαρκούσε περίπου 29 ή 30 μέρες. Το πρόβλημα ήταν ότι το σεληνιακό έτος (354 μέρες) είναι μικρότερο από το ηλιακό (365 μέρες). Έτσι, για να διορθώσουν τη διαφορά, προσέθεταν έναν επιπλέον μήνα κάθε λίγα χρόνια.

Παράδειγμα Προβλημάτων

Παρόλο που αυτός ο τρόπος λειτουργούσε, συχνά προέκυπταν προβλήματα. Οι γιορτές έπρεπε να γίνονται στις σωστές ημερομηνίες, αλλά η αλλαγή του χρόνου έκανε δύσκολη τη διαχείριση. Ο Αριστοφάνης, σε κωμωδίες του, σατίριζε συχνά αυτή τη σύγχυση.

Οι Μεγάλες Γιορτές

Οι Αθηναίοι καθόριζαν την έναρξη των ετών τους με βάση μεγάλες γιορτές ή γεγονότα. Ένα παράδειγμα είναι η θητεία των αρχόντων, που χρησίμευε ως σημείο αναφοράς για τον χρόνο. Για παράδειγμα, έλεγαν «το έτος του αρχοντος Ξάνθιππου».

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα