Γιατί όλοι οι Έλληνες θεωρούμε τα Τέμπη προσωπική υπόθεση και προσωπική τραγωδία;

Η τραγωδία στα Τέμπη δεν ήταν απλώς ένα ακόμα δυστύχημα. Ήταν μια πληγή στην καρδιά της ελληνικής κοινωνίας, ένας θρήνος που διαπέρασε το σύνολο των Ελλήνων, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή ιδεολογίας. Κάθε Έλληνας που παρακολούθησε τις εικόνες των συντετριμμένων οικογενειών και τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τα αίτια της σύγκρουσης, ένιωσε ότι η τραγωδία αυτή τον αφορούσε προσωπικά.

Αυτό δεν είναι τυχαίο. Οι Έλληνες έχουν βαθιά ριζωμένη την έννοια της κοινότητας. Οι δεσμοί μεταξύ των πολιτών, ακόμα και αν δεν είναι άμεσοι, δημιουργούν ένα αίσθημα συλλογικής

ταυτότητας. Όταν χάνεται μια ζωή τόσο άδικα και μάλιστα λόγω παραλείψεων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, η κοινωνία δεν το εκλαμβάνει ως μεμονωμένο περιστατικό. Αντίθετα, βλέπει τη δική της αντανάκλαση στις ιστορίες των θυμάτων. Ο φοιτητής που έχασε τη ζωή του στα Τέμπη θα μπορούσε να είναι ο δικός μας αδερφός. Η μητέρα που πενθεί θα μπορούσε να είναι η δική μας μητέρα.

Αυτό το αίσθημα προσωπικής ευθύνης και θλίψης ενισχύεται από τις αποκαλύψεις για τα συστημικά προβλήματα και τις εγκληματικές παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία. Η έλλειψη ασφαλών δομών και η χρόνια αδιαφορία που παρατηρείται σε κρίσιμους τομείς, όπως οι μεταφορές, φέρνει στην επιφάνεια ένα συλλογικό αίσθημα προδοσίας. Οι πολίτες αισθάνονται ότι το κράτος που θα έπρεπε να τους προστατεύει απέτυχε.

Αλλά πέρα από τις πολιτικές ευθύνες, η τραγωδία αυτή έφερε στην επιφάνεια και κάτι βαθύτερο. Οι Έλληνες, όντας ένας λαός με έντονη συναισθηματική ταυτότητα, δεν βλέπουν τους αριθμούς των νεκρών ως στατιστική. Κάθε χαμένη ζωή έχει πρόσωπο, ιστορία, όνειρα. Αυτή η συνειδητοποίηση μας κάνει να νιώθουμε ότι δεν θρηνούμε απλώς για τις οικογένειες που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αλλά και για τα δικά μας ανεκπλήρωτα όνειρα και προσδοκίες.

Η τραγωδία στα Τέμπη, λοιπόν, έγινε προσωπική υπόθεση γιατί μας θύμισε ότι η ασφάλεια και η αξιοπρέπεια δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια, αλλά βασικά δικαιώματα. Όταν αυτά τα δικαιώματα παραβιάζονται τόσο βάναυσα, η οργή, η θλίψη και η αγανάκτηση δεν μπορούν παρά να είναι συλλογικά. Είναι μια τραγωδία που μας ενώνει, όχι μόνο στον θρήνο, αλλά και στην απαίτηση για δικαιοσύνη.

Συγκεντρώσεις μνήμης και διαμαρτυρίας για τα Τέμπη – Κυριακή 26 Ιανουαρίου

Όλη η Ελλάδα ενώνεται για να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων και να απαιτήσει δικαιοσύνη. Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί σε πολλές περιοχές της χώρας

Ο Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων Τεμπών καλεί όλους τους Έλληνες :

Σας καλούμε όλους & όλες την Κυριακή 26.01.2025 στις 12 μ.μ σε κινητοποίηση έξω από τη Βουλή, για το μέλλον και τη ζωή μας.

Όλοι μαζί μπορούμε! Δε γονατίζουμε! Δεν παραιτούμαστε!

ΚΑΝΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΩΡΙΑ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

1. ΑΜΕΣΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΧΗΜΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΨΕ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣ

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΑΓΟΝΙΑ -ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ

2. ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΤΑΣΟΥΛΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΨΙΜΟ ΤΩΝ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Στο Σύνταγμα την Κυριακή, χτυπά δυνατά η καρδιά της κοινωνίας!

Σας ευχαριστούμε, σας περιμένουμε όλους εκεί!

Περιοχές που θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις

Αθήνα – Πλατεία ΣυντάγματοςΘεσσαλονίκη – ΚαμάραΛάρισα – κεντρική πλατείαΒόλος – παραλία ΆγαλμαΔράμα – πλατεία ΕλευθερίαςΑλεξανδρούπολη – ΔημαρχείοΧανιά – πλατεία ΑγοράςΗράκλειο – πλατεία ΕλευθερίαςΡέθυμνο – πλατεία Αγνώστου ΣτρατιώτηΠέραμα Μυλοποτάμου Ρέθυμνο – πλ. ΔημαρχείουΚοζάνη – κεντρική πλατείαΚατερίνη – πλατεία ΕλευθερίαςΠάτρα – πλατεία ΓεωργίουΚέρκυρα – ΑνουντσιάταΚεφαλλονιά – πλατεία ΒαλλιάνουΠάρος – πλατεία Μαντώ ΜαυρογένουςΓιάννενα – Κεντρική πλατεία, ΠεριφέρειαΧαλκίδα – πλατεία ΤαχυδρομείουΒέροια – ΔημαρχείοΜυτιλήνη – πλατεία ΣαπφούςΚιλκίς – πλατεία ΕιρήνηςΑγρίνιο – κεντρική πλατείαΚομοτηνή – πλατεία ΕιρήνηςΚαρδίτσα – κεντρική ΠλατείαΑλιβέρι – άγαλμα ΛιγνιτωρύχουΡόδος – πλατεία ΔημαρχείουΚαλαμάτα – παλιό δημαρχείοΧίος – πλατεία ΒουνακίουΣέρρες – πλατεία ΕλευθερίαςΆρτα – κεντρική πλατεία Άγιος ΔημήτριοςΙεράπετρα Λασιθίου Κρήτης – πλ. ΕλευθερίαςΖάκυνθος – πλατεία Αγίου ΜάρκουΚαβάλα – κεντρική πλατείαΚαστοριά – ΔημαρχείοΑριδαία – κεντρική πλατείαΆνδρος – πλατεία Θεόφιλου ΚαΐρηΘήβα – κεντρική πλατείαΤρίπολη Αρκαδίας – πλατεία ΠετρινούΣητεία – πλατεία ΗρώωνΣύρος – πλατεία ΜιαούληΠρέβεζα – παραλία μπροστά από τα δικαστήριαΛιβαδειά – κεντρική πλατεία Εθνικής ΑντιστάσεωςΠύργος Ηλείας – κεντρική πλατείαΛαμία – πλατεία ΠάρκουΟρεστιάδα – πλατεία ΔασίουΞάνθη – κεντρική πλατείαΣάμος – Καρλόβασι κεντρική πλατείαΝαύπλιο – Δημαρχείο ΝαυπλίουΚάλυμνος – πλατεία ΚαλύμνουΑμαλιάδα – πλατεία Αγίου ΑθανασίουΧαλκιδική Πολύγυρος – ΔημαρχείοΛέρος – πλατεία ΠλατάνουΦλώρινα – κεντρική πλατείαΚαλάβρυτα – κεντρική πλατεία ΚαλαβρύτωνΓρεβενά – Δεσκάτη – κεντρική πλατείαΈδεσσα – πλατεία Μικρών ΚαταρρακτώνΜάλτα – Βαλέτα – πλατεία Triton ωρα 11:00Βρυξέλλες – Place Luxembourg ώρα 19:00

Οι συγκεντρώσεις αυτές αποτελούν ένα πανελλαδικό κάλεσμα δικαιοσύνης και ευθύνης, για να μην ξεχαστούν ποτέ οι χαμένες ζωές και για να διασφαλιστεί ότι τέτοιες τραγωδίες δεν θα επαναληφθούν.

Πέτρος Κατερινάκης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα