Γιατί το παλτό με τα περίεργα κουμπιά το λέμε Μοντγκόμερι;

Μακρύ, ζεστό, με χαρακτηριστικά ξύλινα κουμπιά που θυμίζουν αγκίστρια, ένα παλτό που πέρασε από τα πολεμικά πεδία στις φοιτητικές παρέες και από τις στρατιωτικές αποθήκες στις πασαρέλες. Το duffle coat, όπως ήταν το αρχικό του όνομα, συνδέθηκε για πάντα με έναν από τους πιο διάσημους στρατιωτικούς ηγέτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: τον Μπέρναρντ Μοντγκόμερι. Αλλά το παλτό αυτό δεν σχεδιάστηκε για τον ίδιο. Η ιστορία του ξεκινά πολύ νωρίτερα, και αν η Ιστορία τού έδωσε ένα νέο όνομα, δεν ήταν επειδή το έφτιαξε ο Μοντγκόμερι, αλλά επειδή το έκανε θρύλο.

Η

πρώτη εμφάνιση του παλτού έγινε τον 19ο αιώνα στη Βρετανία. Οι ναύτες χρειάζονταν ένα πανωφόρι ανθεκτικό, ζεστό και πρακτικό, που να τους επιτρέπει να κινούνται άνετα πάνω στο πλοίο. Το χοντρό, μάλλινο ύφασμα που χρησιμοποιήθηκε προερχόταν από την πόλη Duffle στο Βέλγιο, από όπου πήρε και το αρχικό του όνομα. Τα μεγάλα ξύλινα κουμπιά, δεμένα με θηλιές από σκοινί, δεν ήταν διακοσμητικά – ήταν έτσι σχεδιασμένα ώστε οι ναύτες να μπορούν να κουμπώνουν το παλτό ακόμα και με παγωμένα ή γαντοφορεμένα χέρια. Το Βρετανικό Ναυτικό το υιοθέτησε γρήγορα, και μέχρι τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε καθιερωθεί ως μέρος της στρατιωτικής ένδυσης.

Όμως, η μεγάλη του στιγμή ήρθε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και μάλιστα όχι στη θάλασσα, αλλά στην έρημο της Βόρειας Αφρικής. Εκεί, ο στρατάρχης Μπέρναρντ Μοντγκόμερι, ένας από τους πιο χαρισματικούς και αποφασιστικούς στρατηγούς της Συμμαχίας, έκανε το duffle coat το προσωπικό του σήμα κατατεθέν. Ενώ οι άλλοι αξιωματικοί φορούσαν βαριά, επίσημα πανωφόρια, ο “Monty” προτιμούσε το απλό, ζεστό και άνετο παλτό του Ναυτικού. Φορούσε το duffle coat του ακόμα και στις πιο κρίσιμες στιγμές της καριέρας του – στη Μάχη του Ελ Αλαμέιν, όπου άλλαξε τη ροή του πολέμου στη Βόρεια Αφρική, και αργότερα, στην απόβαση στη Νορμανδία.

Οι εικόνες του με το παλτό έγιναν εμβληματικές. Ο κόσμος άρχισε να το αποκαλεί “Montgomery coat”, και παρόλο που ο ίδιος δεν το σχεδίασε, έγινε ο άνθρωπος που το έκανε διάσημο. Μετά τον πόλεμο, η Βρετανική Κυβέρνηση είχε τεράστιες ποσότητες στρατιωτικών αποθεμάτων και άρχισε να διαθέτει χιλιάδες duffle coats στην αγορά. Σύντομα, το παλτό έφυγε από το στρατό και έγινε αγαπημένο ρούχο φοιτητών, διανοούμενων και καλλιτεχνών. Μέχρι τη δεκαετία του ’50, ήταν σύμβολο ελευθερίας και αντισυμβατικότητας, ένα ρούχο που φορούσαν από φοιτητές της Οξφόρδης μέχρι τους Beatles.

Σήμερα, το “παλτό Μοντγκόμερι” παραμένει διαχρονικό. Δεν είναι απλώς ένα κομμάτι στρατιωτικής ένδυσης που πέρασε στην καθημερινότητα. Είναι ένα ρούχο που έζησε τον πόλεμο, πέρασε στη μόδα και έμεινε στην Ιστορία.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα