Περπατούσε στην Κύμη και αναρωτιόταν γιατί έγινε γιατρός αφού δεν το ήθελε. Το ήθελε όμως όλος ο πλανήτης και τον ευγνωμονεί γι’ αυτό

Στην Κύμη της Εύβοιας, ένας νεαρός άντρας περπατούσε με το βλέμμα χαμένο στον ορίζοντα. Γεώργιος Παπανικολάου—ένας άνθρωπος που δεν ήθελε να γίνει γιατρός, αλλά έμελλε να αλλάξει την Ιατρική για πάντα. Σκεπτικός, αναρωτιόταν αν είχε πάρει τη σωστή απόφαση. Δεν ήξερε πως ολόκληρος ο κόσμος θα τον ευγνωμονεί για όσα θα ανακάλυπτε.

Από την Ιατρική στην ανακάλυψη που έσωσε εκατομμύρια

Ο Γεώργιος Παπανικολάου γεννήθηκε το 1883. Ο πατέρας του ήταν γιατρός και δήμαρχος της Κύμης, και η μοίρα του φαινόταν προκαθορισμένη: έπρεπε να γίνει κι εκείνος γιατρός. Σπούδασε

Ιατρική στην Αθήνα, πήρε το πτυχίο του στα 21 του χρόνια, αλλά δεν ένιωθε πως είχε βρει τον σκοπό του. Στράφηκε στη βιολογία, στη φιλοσοφία, στη μουσική. Ήταν ένας ανήσυχος νους που έψαχνε το αληθινό του πάθος.

Το 1907 έφυγε για τη Γερμανία, όπου μελέτησε τη βιολογία. Εκεί κατάλαβε ότι η επιστημονική έρευνα ήταν το πεπρωμένο του. Όχι η ιατρική όπως την ήξεραν, αλλά η επαναστατική προσέγγιση στην πρόληψη και τη διάγνωση ασθενειών. Όταν αργότερα ταξίδεψε στην Αμερική, ξεκίνησε να μελετά τα κύτταρα, χωρίς να γνωρίζει ότι η έρευνά του θα έσωζε εκατομμύρια ζωές.

Το τεστ Παπανικολάου και η μάχη με τον καρκίνο

Το 1928 έκανε μια ανακάλυψη που άλλαξε την ιστορία της Ιατρικής: διαπίστωσε πως μέσω της μελέτης κυττάρων από τον τράχηλο της μήτρας μπορούσε να διαγνωστεί ο καρκίνος πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Αυτή η τεχνική έγινε γνωστή ως τεστ Παπανικολάου και παραμένει η σημαντικότερη μέθοδος πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Αρχικά, η ιατρική κοινότητα αμφισβήτησε την ανακάλυψή του. Του είπαν ότι η κυτταρολογία δεν μπορούσε να βοηθήσει στη διάγνωση του καρκίνου. Δεν το έβαλε κάτω. Για δεκαετίες, πάλεψε ενάντια στη δυσπιστία, μέχρι που το έργο του αναγνωρίστηκε παγκοσμίως.

Ένας σιωπηλός ήρωας της επιστήμης

Ο Παπανικολάου δεν πήρε ποτέ το Νόμπελ Ιατρικής, παρόλο που προτάθηκε δύο φορές. Η επιτροπή θεώρησε πως το έργο του δεν ήταν θεραπευτικό, αλλά διαγνωστικό. Όμως, ο κόσμος ξέρει καλύτερα: χάρη σε αυτόν, εκατομμύρια γυναίκες γλίτωσαν από τον θάνατο.

Ο ίδιος δεν πούλησε ποτέ την πατέντα του τεστ Παπανικολάου. Δεν ζήτησε κέρδος. Προσέφερε την ανακάλυψή του στην ανθρωπότητα εντελώς δωρεάν.

Το 1962, έφυγε από τη ζωή. Σήμερα, κάθε γυναίκα που υποβάλλεται σε τεστ Παπ είναι ένα κομμάτι της κληρονομιάς του. Ένας επιστήμονας που δεν ήθελε να γίνει γιατρός, αλλά ο κόσμος τον χρειαζόταν όσο κανέναν άλλο.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα