Γιατί τρώμε κοτόσουπα όταν είμαστε άρρωστοι; Κάνει δουλίτσα;

Στην Ιαπωνία πίνουν miso. Στην Κίνα, αχνιστούς ζωμούς με τζίντζερ. Στην Ελλάδα, κοτόσουπα αυγολέμονο. Όλες οι κουλτούρες του κόσμου έχουν έναν ζωμό για τις αρρώστιες. Και δεν είναι απλώς παράδοση.

Η κοτόσουπα δεν είναι φάρμακο. Δεν σκοτώνει ιούς. Αλλά η επιστήμη δείχνει πως κάνει δύο πολύ ουσιαστικά πράγματα όταν έχεις κρυολόγημα ή γρίπη: μειώνει τη φλεγμονή και ρευστοποιεί τις βλέννες.

Το λίπος του κοτόπουλου επιβραδύνει

τα ουδετερόφιλα — εκείνα τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που προκαλούν τη φλεγμονή. Αν η φλεγμονή πέσει, πέφτει και το μπούκωμα, ο πυρετός, ο πονοκέφαλος. Κι αυτό χωρίς να πάρεις χάπι.

Ο ζεστός αχνιστός ζωμός κινεί τη βλέννα πιο γρήγορα μέσα στη μύτη και τον λαιμό. Αυτό μειώνει την επαφή του ιού με τον ρινικό βλεννογόνο. Είναι σαν να καθαρίζεις ταχύτερα τον “δρόμο” για να φύγει ο ιός.

Δεν είναι placebo. Είναι φυσιολογία. Το σώμα αντιδρά στον ζωμό όπως θα αντιδρούσε σε ένα ελαφρύ αποσυμφορητικό — χωρίς χημικά, χωρίς παρενέργειες. Για αυτό και η γιαγιά είχε πάντα κοτόπουλο στην κατσαρόλα μόλις έπεφτες στο κρεβάτι.

Το κοτόπουλο δίνει πρωτεΐνες και θερμίδες, το λεμόνι βιταμίνη C, το αυγό αμινοξέα, το ρύζι λίγους υδατάνθρακες. Είναι ένα πλήρες, ζεστό, αντιφλεγμονώδες comfort food που τυχαίνει να “δουλεύει”.

Όταν το σώμα σου καίγεται από πυρετό, έχεις ρίγη, δεν θες να φας τίποτα. Εκτός από ένα πράγμα: ζεστή, αχνιστή κοτόσουπα. Όχι γιατί το είπαν οι γιατροί. Αλλά γιατί το ήξερε το σώμα πριν το πει η επιστήμη.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα