Η μοναδική Ελληνίδα που τάφηκε στο Πρώτο Νεκροταφείο σε χώρο ταφής εξεχόντων ανδρών

Το Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών είναι κάτι παραπάνω από ένας τόπος ανάπαυσης. Είναι ένα ζωντανό μουσείο ιστορίας, ένα υπαίθριο γλυπτοθήκη γεμάτη μνημεία, ένα σημείο όπου συναντιούνται η πολιτική, οι τέχνες και οι κοινωνικές διακρίσεις. Σε αυτό το μέρος, ανάμεσα σε επιβλητικά μαυσωλεία και γλυπτά μοναδικής αισθητικής, υπάρχει ένας χώρος που προοριζόταν αποκλειστικά για την ταφή ανδρών που είχαν διακριθεί στη δημόσια ζωή της χώρας. Όμως, μέσα σε αυτή την ανδροκρατούμενη νεκρόπολη, υπάρχει μια εξαίρεση: η Μαρίκα

Κοτοπούλη.

Η Κοτοπούλη υπήρξε μια από τις σημαντικότερες ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου, μια γυναίκα που σημάδεψε την καλλιτεχνική ζωή της χώρας και επηρέασε γενιές ηθοποιών. Το ταλέντο της, η επιβλητική σκηνική της παρουσία και η αφοσίωσή της στην τέχνη την ανέδειξαν σε σύμβολο του ελληνικού θεάτρου. Όταν πέθανε το 1954, η ταφή της αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης. Ο χώρος ταφής επιφανών ανδρών δεν είχε ξαναδεχτεί γυναίκα. Όμως, ο δημοτικός σύμβουλος Σφέτσος εισηγήθηκε την ταφή της εκεί, υποστηρίζοντας ότι η Κοτοπούλη τίμησε την ελληνική τέχνη όσο λίγοι και ότι το μαυσωλείο που θα ανεγειρόταν στη μνήμη της θα προσέδιδε ακόμα μεγαλύτερη αίγλη στο νεκροταφείο.

Έτσι, η Μαρίκα Κοτοπούλη έγινε η μοναδική γυναίκα που αναπαύεται σε αυτό τον χώρο, μια μορφή που αψήφησε τους κανόνες της εποχής τόσο στη ζωή όσο και στον θάνατο. Ο τάφος της παραμένει ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Πρώτου Νεκροταφείου, υπενθυμίζοντας ότι κάποιες προσωπικότητες είναι τόσο μεγάλες που ακόμα και οι πιο αυστηροί κανόνες κάμπτονται μπροστά στη μνήμη τους.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα