Ήταν η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης η πρώτη από τις 10 πληγές του Φαραώ;

Η Γη σείστηκε, ο ουρανός σκοτείνιασε και η θάλασσα βράζοντας ξέβρασε στάχτη και λάβα. Η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, περίπου το 1600 π.Χ., ήταν μια από τις ισχυρότερες στην ιστορία, με κύματα τσουνάμι και ηφαιστειακά νέφη να αλλάζουν το κλίμα και να καταστρέφουν πολιτισμούς. Οι επιπτώσεις της δεν περιορίστηκαν μόνο στο Αιγαίο. Υπάρχουν θεωρίες που υποστηρίζουν

πως η τεράστια αυτή καταστροφή θα μπορούσε να έχει προκαλέσει μια αλυσίδα γεγονότων που έφτασαν μέχρι την Αίγυπτο, δίνοντας τη φυσική εξήγηση για τις μυστηριώδεις Δέκα Πληγές του Φαραώ.

Η πρώτη πληγή, όπου τα νερά του Νείλου μετατράπηκαν σε «αίμα», περιγράφεται στη Βίβλο ως σημάδι θεϊκής οργής. Ωστόσο, η ηφαιστειακή τέφρα που απελευθερώθηκε από τη Σαντορίνη θα μπορούσε να είχε μολύνει τον ποταμό, αλλάζοντας το χρώμα και τη σύστασή του. Η τέφρα και οι τοξίνες του νερού θα είχαν οδηγήσει στον μαζικό θάνατο ψαριών, προκαλώντας τη δεύτερη πληγή: την έξοδο των βατράχων στη στεριά, σε μια απελπισμένη αναζήτηση καθαρού νερού. Η σήψη των νεκρών ψαριών και βατράχων θα είχε προσελκύσει σμήνη εντόμων, δημιουργώντας τις επόμενες πληγές, με τις επιδρομές από σκνίπες, μύγες και ασθένειες που επηρέασαν ανθρώπους και ζώα.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα πιθανώς προκάλεσε ακραία καιρικά φαινόμενα, με ηφαιστειακά σύννεφα να καλύπτουν τον ήλιο και να δημιουργούν μια ανεξήγητη «σκοτεινιά» πάνω από την Αίγυπτο, όπως αναφέρεται στην ένατη πληγή. Η όξινη βροχή και τα δηλητηριώδη αέρια θα μπορούσαν να είχαν μολύνει τις σοδειές, προκαλώντας επιδημίες και καταστροφές που θυμίζουν τις τελευταίες πληγές.

Παρότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που να συνδέουν άμεσα την έκρηξη της Σαντορίνης με τις Δέκα Πληγές, η θεωρία παραμένει μια συναρπαστική πιθανότητα. Δείχνει πώς φυσικά φαινόμενα μπορούν να ενσωματωθούν σε θρησκευτικές αφηγήσεις και να διαμορφώσουν μύθους που επιβιώνουν για χιλιάδες χρόνια.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα