ΝΔ: Η κόντρα Μητσοτάκη – Σαμαρά έγινε και επίσημα γαλάζιος «εμφύλιος» – Τινάζεται στον αέρα η συνοχή της κυβέρνησης – Έρχονται εξελίξεις

Η πολιτική κόντρα των τελευταίων ετών μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη – Αντώνη Σαμαρά, εισήλθε και επίσημα πλέον σε νέα φάση και έγινε «πόλεμος». Μια ανοιχτή σύγκρουση που χωρίζει τη ΝΔ σε 2 στρατόπεδα. Και αν συμπεριλάβουμε και τους «καραμανλικούς» τα στρατόπεδα γίνονται 3, αν και ο πρωθυπουργός προσπαθεί ακόμα να κρατήσει χαμηλούς τόνους με την πτέρυγα

του Κώστα Καραμανλή για να μην τιναχτεί εντελώς στον αέρα η συνοχή της παράταξης.

Τα τελευταία 2 χρόνια, το δόγμα Μαξίμου για τα «πυρά» Σαμαρά ήταν η απαξίωση των δηλώσεων του πρώην πρωθυπουργού και οι απαντήσεις τύπου: «ο καθένας έχει δικαίωμα άποψης». Υπερίσχυε η αλαζονεία του 41%. Εχθές στη Βουλή όμως, παρουσιάστηκε ένας νευρικός και εριστικός Μητσοτάκης που ήθελε να συγκρουστεί με όλους, εντός και εκτός κόμματος.

Ο πρωθυπουργός λέγοντας απαξιωτικά για τον Νίκο Παππά, ότι: «θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 για παράβαση καθήκοντος. Ούτε θα συνομιλήσω μαζί του, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του», ουσιαστικά έριξε «καρφί» κατά του Αντώνη Σαμαρά που πριν λίγες μέρες έκανε μια φιλική χειραψία με τον Νίκο Παππά σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

H «ρουκέτα» από το στρατόπεδο Σαμαρά, δεν άργησε να έρθει και ήταν αυτονόητο ότι θα «εκτοξευθεί». Κύκλοι του «σαμαρικού» περιβάλλοντος απάντησαν ότι:

«Ο πραγματικός λόγος (σ.σ. της επίθεσης Μητσοτάκη) βρίσκεται στα ‘’ήρεμα νερά’’ με την Τουρκία που διαταράσσονται καθημερινά πλέον, μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις. Όπως αυτή μόλις τώρα, με τη νέα Navtex της Τουρκίας. Που μας ανακοίνωσε ότι όχι μόνον η Κάσος αλλά ούτε η Λέσβος ούτε και η Χίος έχουν υφαλοκρηπίδα. Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τα σοβαρά, στα σύνορά μας. Χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς, βραχύβια ‘’σύμφωνα φιλίας’’ και υποκλίσεις».

Εδώ πλέον έχουμε να κάνουμε με οριστική ρήξη των σχέσεων Σαμαρά – Μητσοτάκη, αφού ο Μεσσήνιος πολιτικός βάζει στη φαρέτρα του και ευθείες προσβολές περί υποκλίσεων (αυτό απευθύνεται ασφαλώς στον Γιώργο Γεραπετρίτη) και χαριεντισμών.

Το ερώτημα είναι τι άλλαξε από πλευράς Κυριάκου Μητσοτάκη και αποφάσισε να οδηγήσει στα άκρα τη σύγκρουση με τον Αντώνη Σαμαρά; Είναι μια στρατηγική που αποσκοπεί να απομονώσει τον πρώην πρωθυπουργό ως τη διαγραφή του ή είναι κάτι άλλο;

Ο Μητσοτάκης προειδοποίησε τους γαλάζιους «αντάρτες» να μην καταθέσουν ερώτηση που ετοίμαζαν για τα ελληνοτουρκικά, γιατί θα έχουν «συνέπειες». Ο Σαμαράς από την πλευρά του, αγνόησε επιδεικτικά το σιωπητήριο που θέλει να επιβάλλει ο Μητσοτάκης και χτύπησε στο «ψαχνό» για τα ελληνοτουρκικά.

Η Νέα Δημοκρατία εκπέμπει εικόνα «εμφυλίου» που φουντώνει ανεξέλεγκτα. Και αν κάποιος ζημιώνεται από αυτό, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που διαχρονικά ποντάρει αποκλειστικά στην επικοινωνιακή εικόνα της Παράταξης.

Και όλα αυτά γίνονται λίγες μέρες πριν την άφιξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν στην Αθήνα, για να συναντηθεί με τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Για την ώρα πάντως, το Μαξίμου δεν τράβηξε ακόμα περισσότερο το σχοινί της αντιπαράθεσης. Επανήλθε στην τακτική: «ουδέν σχόλιο». Προφανώς μετράει αντιδράσεις μετά τους κουτσαβακισμούς του πρωθυπουργού.

Το θέμα είναι όμως ότι είτε το Μαξίμου «κουκουλώνει» τις βολές Σαμαρά, είτε αντεπιτίθεται σε αυτές, το ρήγμα στη ΝΔ δεν σταματά να μεγαλώνει. Αυτή η βεντέτα επεκτείνεται κάμποσα χρόνια πίσω, και τώρα λαμβάνει διαστάσεις διάλυσης.

Ο Σαμαράς ήταν εκείνος που δεν ψήφισε τη Σακελλαροπούλου για ΠτΔ, έριξε «καρφιά» για το σκάνδαλο των υποκλοπών, μπλόκαρε τα μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια, τορπίλισε το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο και καταγγέλλει συνεχώς τις υποχωρήσεις στα ελληνοτουρκικά. Ωστόσο παρά τις έντονες διαφωνίες του, παραμένει στο άρμα της ΝΔ και δεν κάνει κάποιο ουσιαστικό βήμα παραπάνω.

Πάντως οι εξελίξεις είναι τέτοιες που ο «πόλεμος» Μητσοτάκη – Σαμαρά (και δευτερευόντως Καραμανλή) θα δείξει σύντομα πού οδεύει, γιατί όταν διακυβεύονται ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, ο λαός σίγουρα δεν θα αρκεστεί στα γαλάζια «αντάρτικα»…

Παντελής Λαμψιώτης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκη – Σαμαρά, – Τινάζεται, – Έρχονται,mitsotaki – samara, – tinazetai, – erchontai