Ο Εύξεινος Πόντος παλιά λεγόταν Άξεινος Πόντος, τι έγινε και άλλαξαν το όνομα οι Αρχαίοι Έλληνες;

Η θάλασσα που σήμερα γνωρίζουμε ως Εύξεινο Πόντο δεν είχε πάντα αυτό το ευγενικό όνομα. Στην αρχαιότητα, οι πρώτοι Έλληνες ναυτικοί που έφτασαν στα αφιλόξενα νερά της την ονόμασαν «Άξεινος Πόντος», που σημαίνει «αφιλόξενη θάλασσα». Ο λόγος ήταν απλός: η περιοχή ήταν γεμάτη κινδύνους. Ξαφνικές καταιγίδες, άγρια κύματα και οι εχθρικές φυλές των ακτών έκαναν το ταξίδι εκεί μια τρομακτική εμπειρία. Ήταν μια σκοτεινή, απρόβλεπτη και άγρια θάλασσα, όπου πολλά πλοία χάνονταν.

Οι Έλληνες όμως δεν ήταν λαός που αποθαρρυνόταν

εύκολα. Παρά τους κινδύνους, ξεκίνησαν να αποικίζουν τις ακτές της. Οι πόλεις που ίδρυσαν –όπως η Σινώπη, η Τραπεζούντα και η Ολβία– έγιναν κέντρα εμπορίου και πολιτισμού. Καθώς η παρουσία τους στην περιοχή ισχυροποιήθηκε και τα ταξίδια έγιναν πιο ασφαλή, το παλιό όνομα δεν ταίριαζε πια. Έτσι, με μια κίνηση που σήμερα θα λέγαμε διαφημιστική στρατηγική, οι Έλληνες άλλαξαν την ονομασία της θάλασσας από «Άξεινο» σε «Εύξεινο Πόντο», που σημαίνει «φιλόξενη θάλασσα».

Η αλλαγή του ονόματος είχε και έναν πρακτικό σκοπό. Όταν οι ναυτικοί πίστευαν ότι μια θάλασσα είναι αφιλόξενη, την απέφευγαν. Οι Έλληνες, θέλοντας να ενισχύσουν τον αποικισμό και το εμπόριο, έπρεπε να αλλάξουν αυτή την αντίληψη. Η νέα ονομασία λειτουργούσε σαν ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ενθαρρύνοντας περισσότερους να ταξιδέψουν και να εγκατασταθούν στην περιοχή.

Ο Εύξεινος Πόντος συνέχισε να είναι ένας τόπος γεμάτος προκλήσεις, αλλά η αλλαγή του ονόματος αντανακλούσε τη μεταμόρφωσή του από έναν επικίνδυνο, άγνωστο τόπο σε ένα ζωτικό πέρασμα για το ελληνικό εμπόριο. Από τις αποικίες των αρχαίων Ελλήνων μέχρι τις βυζαντινές πόλεις και τη σύγχρονη εποχή, το όνομα του Πόντου δεν ήταν απλώς μια περιγραφή, αλλά μια υπόσχεση για το τι μπορούσε να γίνει.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα