Παναθηναϊκός: Άγνωστες και ξεχασμένες ιστορίες από την Θεσσαλονίκη (Vid)

Σαν σήμερα, στις 20 Απριλίου του 2000, στην Θεσσαλονίκη, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το δεύτερο ευρωπαϊκό της ιστορίας του. Αυτά είναι γνωστά, τα διαβάσατε από το πρωί. Εμείς θα σας μεταφέρουμε, όμως, τα… λιγότερο γνωστά. Ή τα περισσότερο… ξεχασμένα από τότε.

Και είναι ωραίες ιστορίες. Άλλες θετικές, άλλες αρνητικές (όπως το ξύλο στην Θεσσαλονίκη), άλλες όμορφες. Και άλλες

αστείες.

Ο Παναθηναϊκός είχε… σκοτωθεί με τον Βασιλακόπουλο

Δεν ξέρω πόσοι το θυμούνται αλλά πριν το φάιναλ φορ της Θεσσαλονίκης, αλλά και κατά τη διάρκεια αυτού, ο επίσημος Παναθηναϊκός είχε… τσακωθεί πολύ άγρια με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο. Και όλα είχαν να κάνουν με τα εισιτήρια του φάιναλ φορ όπου οι «πράσινοι» θεωρούσαν ότι υπήρχε εύνοια της… Μακάμπι! Να υπενθυμίσουμε ότι τότε η διοργάνωση ήταν υπό την αιγίδα της FIBA και η ΕΟΚ είχε την ευθύνη του φάιναλ φορ. Χαμός είχε γίνει και μάλιστα υπήρχαν και πολλές ανακοινώσεις από Συνδέσμους του Παναθηναϊκού σε βάρος του (και τότε) ισχυρού άνδρα της Ομοσπονδίας.

Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος μόλις είχε αναρρώσει

Στις 23 Μαρτίου του 2020 στο Ζάγκρεμπ, λίγες ώρες πριν τον αγώνα με την Τσιμπόνα (που σήμανε την πρόκριση στο φάιναλ φορ) ο Θανάσης Γιαννακόπουλος υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο στο ξενοδοχείο του! Ο διοικητικός ηγέτης των «πρασίνων» είχε ακολουθήσει την ομάδα στο Ζάγκρεμπ. Λίγη ώρα πριν το επεισόδιο, είχε επισκεφτεί το «Μιρογκόι» και είχε αφήσει λουλούδια μαζί με την κάρτα του τον τάφο του Ντράζεν Πέτροβιτς, όπως και στου Κρέσιμιρ Τσόσιτς. Επέστρεψε στο ξενοδοχείο και μετά το φαγητό υπέστη το επεισόδιο.

Αμέσως εισήχθη στο νοσοκομείο με τον πρώην προπονητή του Παναθηναϊκού, Ζέλικο Παβλίσεβιτς να βρίσκεται εκεί από την πρώτη στιγμή. Την επόμενη μέρα έφτασε και ο Παύλος Γιαννακόπουλος με την οικογένεια του αδερφού του.

Στις 20 Απριλίου ο Θανάσης Γιαννακόπουλος ήταν παρών στον τελικό… Παρά τις συστάσεις του αδερφού του και της οικογενείας του. «Σιγά μην το έχανα» είπε ενώ ήταν στην αγκαλιά του Ρέμπρατσα και πανηγύριζε σαν μικρό παιδί.

Παναθηναϊκός: Τα φαντάσματα του Ράτζα… έφυγαν!

Θυμάστε ποιος ήταν ο MVP της διοργάνωσης; Εντάξει, κεντρικό πρόσωπο ήταν ο Όντεντ Κάτας για τους λόγους που έχουμε περιγράψει σε πρόσφατο άρθρο. Άλλωστε ήταν συγκλονιστικές οι σκηνές που ξετυλίχθηκαν με τους οπαδούς της Μακάμπι που αν και τους… εκτέλεσε, τον σήκωσαν στα χέρια.

Όμως εκείνη τη βραδιά στην Θεσσαλονίκη, ξορκίστηκε μια για πάντα το φάντασμα του Ντίνο Ράτζα. Ο Ζέλικο Ρέμπρατσα, λίγους μήνες νωρίτερα, είχε υπογράψει στον Παναθηναϊκό ως αντικαταστάτης του Κροάτη. Υπήρχε… μουρμούρα ότι «δεν είναι Ράτζα». Στο φάιναλ φορ όμως ήταν μακράν ο κορυφαίος: 20 πόντοι (πρώτος σκόρερ), 8 ριμπάουντ και η Μακάμπι στο καναβάτσο. Τότε… σταμάτησαν οι συγκρίσεις.

Ο Μπουντούρης που έκανε το ρεκόρ

Ο μόνος παίκτης στην  δεκάδα (δεν ήταν δωδεκάδα τότε) που δεν έπαιξε ούτε δευτερόλεπτο ήταν ο Νίκος Μπουντούρης. Παρόλ’ αυτά έγραψε ένα σπάνιο ρεκόρ. Έγινε ο πρώτος Έλληνας παίκτης που κατέκτησε και τα τρία ευρωπαϊκά τρόπαια: Κύπελλο Κυπελλούχων το 1991 και Κύπελλο Κόρατς το 1994 με τον ΠΑΟΚ και Euroleague με τον Παναθηναϊκό το 2000. Κι ας μην έπαιξε δευτερόλεπτο.

Γιατί δεν είχε παίξει; Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο Ομπράντοβιτς του… χρέωσε τη διαρροή του επεισοδίου με τον Αλβέρτη.

Οι Έλληνες… πλακώνονταν μεταξύ τους!

Και βέβαια η… αθάνατη ελληνική φυλή έδρασε στην Θεσσαλονίκη. Στο κλειστό του ΠΑΟΚ, που έγινε ο αγώνας, οι φίλοι του Παναθηναϊκού την… έπεσαν σε ένα φιλήσυχο δυστυχή άνθρωπο που… τόλμησε να σηκώσει πανό υπέρ του Ευθύμη Ρεντζιά. Τότε ο Έλληνας σέντερ αγωνιζόταν στην Μπαρτσελόνα που μετείχε στο φάιναλ φορ.

Παράλληλα, στους δρόμους της Θεσσαλονίκης έπεφτε… ανελέητο ξύλο και γίνονταν καταστροφές σε αυτοκίνητα με αθηναϊκές πινακίδες. Και κάτι «ορκ» των ερτζιανών έκαναν εκπομπές και φώναζαν «να μην πανηγυρίσουν οι Αθηναίοι στον Λευκό Πύργο». Αήττητη η βλακεία.

Παναθηναϊκός: Η αρχή μιας μεγάλης φιλίας

Ο Γιώργος Καλαϊτζής είχε τραυματιστεί δύο εβδομάδες πριν το φάιναλ φορ και δεν μπορούσε να λάβει μέρος στο φάιναλ φορ. Μετά το τέλος του αγώνα, ο Όντεντ Κάτας του έδωσε τη φανέλα του. «Με τον Γιώργο φτάσαμε ως εδώ» είπε. Ήταν η αρχή μιας μεγάλης φιλίας που έγινε κουμπαριά και παραμένει ακόμα ισχυρή.

«Δημήτρη, ο αγώνας έχει τελειώσει»

Περίπου ένα τρίλεπτο πριν τη λήξη του τελικού, η Μακάμπι είχε μειώσει τη διαφορά στους 6 πόντους. Ο Δημήτρης Ιτούδης σηκώθηκε γρήγορα από τον πάγκο κι έσπευσε στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να του πει για μια αλλαγή στην άμυνα. Ο Σέρβος προπονητής τον κοίταξε με χαμόγελο και του είπε: «Δημήτρη, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε τίποτα. Ο αγώνας έχει τελειώσει. Έχουμε νικήσει». Αν ρωτήσετε ποτέ τον Ιτούδη, ακόμα το θυμάται. Ειδικά την παροιμιώδη ψυχραιμία του Ζοτς.

«Σε φέραμε εδώ και σε κάναμε πρωταθλητή Ευρώπης»

Οι πλάκες έδιναν κι έπαιρναν μετά το τέλος του αγώνα και την απονομή. Όλος ο Παναθηναϊκός βρισκόταν σε… παραζάλη αλλά τα κορυφαία πειράγματα τα έκανε ο Νάντο Τζεντίλε (γνωστός και μη εξαιρετέος ) στον Τζόνι Ρότζερς. «Σε φέραμε εδώ και σε κάναμε πρωταθλητή Ευρώπης» του έλεγε και του θύμιζε ότι την περσινή χρονιά, που ο Ρότζερς έπαιζε στον Ολυμπιακό, οι «πράσινοι» είχαν κάνει break τίτλου στον πέμπτο τελικό των πλέι οφ.

Παναθηναϊκός: Και βέβαια… έληξε η αμφισβήτηση στον Ομπράντοβιτς

Αυτό κι αν το θυμούνται ελάχιστοι. Η πρώτη σεζόν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό δεν ήταν καθόλου εύκολη. Είχε χάσει δύο φορές από τον Ολυμπιακό (του Ιωαννίδη) στο πρωτάθλημα ενώ είχε παραλάβει μια ομάδα που πήρε τον τίτλο με break στο ΣΕΦ. Είχε τσακωθεί με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη. Τον κατηγορούσαν ότι δεν έβαζε πολύ τον Όντεντ Κάτας. Μέχρι και για τον Ρέμπρατσα τα άκουγε ότι «εφερε τον Σέρβο κολλητό του». Λίγο πριν το φάιναλ φορ, στο ίδιο γήπεδο που κατέκτησε το ευρωπαϊκό, είχε χάσει τον τίτλο από τον κουμπάρο του, Ντούσαν Ίβκοβιτς και την ΑΕΚ.

Το ευρωπαϊκό στην Θεσσαλονίκη συνδυαστικά με το άνετο πρωτάθλημα (3-0 τον ΠΑΟΚ) που ακολούθησε, εδραίωσαν τον Ομπράντοβιτς στη συνείδηση του κόσμου. Και κυρίως στου Παύλου και του Θανάση που είχαν πολύ μεγάλη πίεση τότε για επιτυχίες.

Και μαζί τελείωσαν και οι φήμες που γράφονταν σε (συγκεκριμένη μερίδα) ΜΜΕ, ότι ο Ομπράντοβιτς θα μετακόμιζε στην Μπαρτσελόνα.

Το πρώτο του αρχηγού Αλβέρτη

Και αν θυμάστε καλά, το τρόπαιο της Θεσσαλονίκης ήταν το πρώτο που σήκωσε, ως αρχηγός, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης στον Παναθηναϊκό. Εκείνη τη χρονιά είχε διαδεχτεί στην αρχηγία τον Κώστα Παταβούκα που είχε εγκαταλείψει την ενεργό δράση. Αλλά και τον Νίκο Οικονόμου που είχε αποχωρήσει για την Βίρτους Μπόλόνια.

Κάπως έτσι έμεινε στην ιστορία ως ο πλέον εμβληματικός αρχηγός στην ιστορία του Παναθηναϊκού.

BONUS

Ποιο ήταν το τραγούδι του… φάιναλ φορ; Αυτό που ζητούσαν οι παίκτες στον οδηγό να το βάζει στο πούλμαν; Και το τραγουδούσαν ακόμα και οι ξένοι;

Ιδού



The post Παναθηναϊκός: Άγνωστες και ξεχασμένες ιστορίες από την Θεσσαλονίκη (Vid) appeared first on sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα