Πνίγονται από πρόσφυγες τα νησιά του Αιγαίου

Σε άτυπες υπαίθριες δομές φιλοξενίας μεταναστών έχουν μετατραπεί τους τελευταίους μήνες οι κεντρικές πλατείες και τα πάρκα στη Ρόδο, ενώ καθημερινές είναι οι αφίξεις προσφύγων και στη νότια Κρήτη.

Τα δύο νησιά έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των διακινητών από τις αρχές του 2024. Η ασφυκτική πίεση που δέχονται τα νησιά από τις αυξημένες προσφυγικές ροές έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, οι αξιωματούχοι του οποίου εξετάζουν μέτρα αποσυμπίεσης που θα αποδώσουν άμεσα.

Ενδεικτικό της πίεσης

που δέχεται η νησιωτική Ελλάδα από τις προσφυγικές ροές είναι ότι από τις αρχές του έτους μέχρι τις 17 Νοεμβρίου έχουν αφιχθεί μέσω θαλάσσης στη χώρα μας 47.850 πρόσφυγες, όταν συνολικά το 2023 οι αφίξεις είχαν περιοριστεί στις 41.561.

Όπως διαπιστώνεται και από τα επίσημα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τα νησιά αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα των τελευταίων πέντε ετών.

Συγκεκριμένα, το 2020 οι αφίξεις μεταναστών μέσω θαλάσσης ήταν 9.714, το 2021 μειώθηκαν σε 4.331, ενώ το 2022 οι αφίξεις έφτασαν τις 12.758.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ειδικά τους τελευταίους μήνες, κατά τους οποίους καταγράφεται μια ραγδαία αύξηση στις καθημερινές αφίξεις των παράνομων μεταναστών στα ελληνικά νησιά.

Οι ροές κορυφώθηκαν τον μήνα Οκτώβριο, μιας και κατά τη διάρκειά του κατέφθασαν στα νησιά 7.706 παράνομοι μετανάστες. Την ίδια στιγμή, εκφράζονται φόβοι ότι ο Νοέμβριος μπορεί να αποδειχθεί χειρότερος στις αφίξεις, καθώς μέχρι τις 17 του μηνός ο αριθμός αφίξεων ήταν 4.736.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τα νησιά που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα αναφορικά με τις αφίξεις παράνομων μεταναστών
είναι η Λέσβος με 9.317 αφίξεις, η Σάμος με 8.322, η Ρόδος με 6.285, η Κρήτη με 4.218, η Σύμη με 3.796, η Κως με 3.218, ενώ συνολικά στα υπόλοιπα νησιά οι αφίξεις φτάνουν τις 4.735.

Οι περισσότεροι μετανάστες που φτάνουν στη χώρα μας προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Αίγυπτο, την Ερυθραία, την Παλαιστίνη, την Υεμένη, το Σουδάν και τη Σομαλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 58,9% των μεταναστών που φθάνουν συνολικά στη χώρα μας είναι άνδρες, το 25,6% παιδιά και το 15,4% γυναίκες.

Πηγή: geostratigika.gr

Βαγγέλης Λάσκαρης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα