Ποιες συσκευές του σπιτιού μας μπορεί να κρύβουν επικίνδυνα πλαστικά;

Στο σύγχρονο σπίτι, τα πλαστικά υλικά βρίσκονται παντού—όμως δεν είναι όλα ασφαλή. Ορισμένες οικιακές συσκευές περιέχουν τοξικά χημικά, τα οποία μπορούν να εκπέμψουν βλαβερές ουσίες, ιδιαίτερα όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες ή φθορά. Αν αυτά τα υλικά έρχονται σε επαφή με τρόφιμα ή τον αέρα που αναπνέουμε, μπορεί να επηρεάσουν την υγεία μας.

1. Καφετιέρες και βραστήρες

Πολλές καφετιέρες και βραστήρες περιέχουν BPA (Bisphenol A) και φθαλικές ενώσεις στα πλαστικά μέρη τους, τα οποία μπορεί να απελευθερώσουν επιβλαβείς ουσίες όταν θερμαίνονται.

Για μεγαλύτερη ασφάλεια, προτίμησε συσκευές με γυάλινες ή ανοξείδωτες εσωτερικές επιφάνειες.

2. Φούρνοι μικροκυμάτων και πλαστικά σκεύη

Ορισμένα πλαστικά μέρη που βρίσκονται στο εσωτερικό των φούρνων μικροκυμάτων δεν είναι ανθεκτικά στη θερμότητα και μπορεί να εκλύουν χημικές ενώσεις κατά τη λειτουργία. Επίσης, η θέρμανση φαγητού σε πλαστικά δοχεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιμόλυνσης των τροφίμων με μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού.

3. Μπλέντερ και πολυκόφτες τροφίμων

Κάποια εξαρτήματα μπλέντερ και πολυκόφτες, ειδικά εκείνα που εκτίθενται σε έντονη μηχανική τριβή, ενδέχεται να φθείρονται και να απελευθερώνουν μικροσωματίδια πλαστικού στο φαγητό. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται μοντέλα με ανθεκτικά, χωρίς BPA πλαστικά ή γυάλινα δοχεία.

4. Ψυγεία και πλαστικά ράφια αποθήκευσης

Τα πλαστικά μέρη των ψυγείων, όπως τα ράφια και τα δοχεία τροφίμων, μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς ενώσεις που αποδομούνται με τον χρόνο. Η αποθήκευση τροφίμων σε γυάλινα ή ανοξείδωτα δοχεία μειώνει τον κίνδυνο επιμόλυνσης.

5. Ηλεκτρικές τοστιέρες και ψηστιέρες

Κάποιες τοστιέρες ή μικρές ψηστιέρες περιέχουν πλαστικά μέρη που μπορεί να εκλύουν τοξικούς ατμούς όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες. Εάν μια συσκευή εμφανίζει σημάδια λιώσιμου ή αποχρωματισμού στα πλαστικά μέρη της, ίσως είναι καιρός για αντικατάσταση.

Πώς να προστατευτείς;Προτίμησε συσκευές με ελάχιστα πλαστικά μέρη ή με επιλογές χωρίς BPA.Απέφυγε τη θέρμανση τροφίμων σε πλαστικά σκεύη.Αντικατέστησε φθαρμένα ή αλλοιωμένα πλαστικά εξαρτήματα συσκευών.Χρησιμοποίησε γυάλινα ή ανοξείδωτα σκεύη για αποθήκευση και μαγείρεμα.

Η έκθεση σε επικίνδυνα πλαστικά μπορεί να αποφευχθεί με έξυπνες επιλογές και προσεκτική χρήση των συσκευών μας. Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην υγεία μας και το περιβάλλον.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα