Πως θα καταλάβεις αν μια ανάμνησή σου είναι πραγματική ή αν την έχεις φτιάξει;

Οι αναμνήσεις μας είναι σαν ένα παζλ που φτιάχνει το μυαλό, αλλά τι γίνεται όταν κάποια κομμάτια δεν είναι αληθινά; Το φαινόμενο των ψευδών αναμνήσεων είναι πιο συνηθισμένο από ό,τι φαντάζεσαι. Συχνά, το μυαλό μας δημιουργεί αναμνήσεις βασισμένες σε αφηγήσεις, φωτογραφίες ή ακόμη και σε όνειρα, χωρίς να έχουμε ζήσει την εμπειρία στην πραγματικότητα.

Οι συναισθηματικές στιγμές είναι πιο πιθανό να “παραμορφωθούν”. Έρευνες δείχνουν ότι αναμνήσεις με έντονο συναισθηματικό φορτίο μπορεί να ενισχυθούν ή να αλλοιωθούν από το πώς μας

τα αφηγήθηκαν άλλοι ή από το πώς θέλουμε να τα θυμόμαστε.

Η μνήμη δεν λειτουργεί σαν βίντεο, αλλά σαν επανασυναρμολόγηση γεγονότων. Όταν θυμάσαι κάτι, το μυαλό σου “ξαναγράφει” τη στιγμή, με αποτέλεσμα μικρές λεπτομέρειες να αλλάζουν κάθε φορά. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί θυμούνται διαφορετικά την ίδια εμπειρία.

Ένας τρόπος για να ελέγξεις αν μια ανάμνηση είναι πραγματική είναι να αναζητήσεις αντικειμενικές αποδείξεις: φωτογραφίες, ημερολόγια ή μαρτυρίες από άλλους ανθρώπους. Επίσης, οι πολύ έντονες, “κινηματογραφικές” αναμνήσεις συχνά είναι σημάδι ότι το μυαλό έχει συμπληρώσει τα κενά με τη φαντασία.

Η δημιουργία ψευδών αναμνήσεων δεν σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με εσένα. Είναι φυσιολογικό μέρος της λειτουργίας του εγκεφάλου, που συχνά φτιάχνει ιστορίες για να δώσει νόημα σε γεγονότα ή για να γεμίσει τα κενά στη μνήμη.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα