Πως βγήκε το ότι ό,τι κάνεις την Πρωτοχρονιά θα το κάνεις όλο το χρόνο;

Η γνωστή πεποίθηση ότι “ό,τι κάνεις την Πρωτοχρονιά, θα το κάνεις όλο το χρόνο” έχει ρίζες σε αρχαίες παραδόσεις που συνδέονταν με την ιδέα της τύχης και των νέων αρχών. Η φράση αυτή δεν είναι απλώς μια χιουμοριστική υπενθύμιση να αποφεύγουμε να δουλεύουμε πολύ ή να τσακωνόμαστε την πρώτη μέρα του χρόνου. Πρόκειται για έναν συμβολισμό που ξεκινά από τους Ρωμαίους και τις παραδόσεις τους γύρω από τον θεό Ιανό, τον θεό των μεταβάσεων και των νέων ξεκινημάτων.

Οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι

η συμπεριφορά κατά την πρώτη μέρα του έτους καθόριζε τη μοίρα για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Γι’ αυτό, την Πρωτοχρονιά έκαναν θυσίες, έδιναν δώρα και φρόντιζαν να είναι ευγενικοί και χαρούμενοι, ώστε να προσελκύσουν καλή τύχη. Αυτή η παράδοση μεταφέρθηκε στον Μεσαίωνα, όπου οι Ευρωπαίοι διατήρησαν την πεποίθηση ότι η Πρωτοχρονιά είναι μια μέρα “καθρέφτης” για τον υπόλοιπο χρόνο.

Στην Ελλάδα, το έθιμο ενισχύθηκε με λαϊκές παραδόσεις, όπως το “ποδαρικό”, όπου θεωρούνταν ότι το άτομο που θα έμπαινε πρώτο στο σπίτι την Πρωτοχρονιά θα έφερνε την τύχη του για όλη τη χρονιά. Παρόμοια, οι οικογένειες απέφευγαν καβγάδες και προσπαθούσαν να έχουν γεμάτα τραπέζια, πιστεύοντας ότι αυτό θα εξασφάλιζε αφθονία και αρμονία.

Η πεποίθηση αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αλλά σε μια πιο χαλαρή μορφή. Χρησιμοποιείται συχνά ως αστείο για να δικαιολογήσουμε χαρούμενες ή τεμπέλικες στιγμές την πρώτη μέρα του χρόνου. Όμως, βαθιά μέσα μας, ίσως όλοι θέλουμε να πιστέψουμε ότι οι καλοί τρόποι και οι θετικές πράξεις την Πρωτοχρονιά όντως φέρνουν καλύτερη τύχη όλο το χρόνο.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα