Πόσες εταιρείες ρεύματος υπήρχαν παλιά, πριν βγει η ΔΕΗ;

12:46 4/2/2025 - Πηγή: Sportime

Στα τέλη του 19ου αιώνα, η Ελλάδα έμπαινε στη νέα εποχή του ηλεκτρισμού, αλλά το τοπίο ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Ο εξηλεκτρισμός της χώρας ξεκίνησε το 1889, όταν εγκαταστάθηκε η πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αθήνα, φωτίζοντας αρχικά τα Ανάκτορα και σταδιακά το ιστορικό κέντρο. Από εκείνη τη στιγμή και για τις επόμενες δεκαετίες, ο ηλεκτρισμός

διαχειριζόταν από διάφορες εταιρείες, καθεμία από τις οποίες λειτουργούσε ανεξάρτητα, χωρίς ενιαίο σχεδιασμό.

Πριν από την ίδρυση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) το 1950, υπήρχαν περίπου 385 διαφορετικές εταιρείες που παρείχαν ηλεκτρική ενέργεια. Αυτές χωρίζονταν σε ιδιωτικές, δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις, κάθε μία με διαφορετικές άδειες και δικαιοδοσίες. Αυτή η κατακερματισμένη διαχείριση είχε σοβαρά μειονεκτήματα: οι τιμές ήταν ασταθείς, πολλές περιοχές της χώρας παρέμεναν χωρίς ηλεκτροδότηση και δεν υπήρχε ενιαίο δίκτυο για τη μεταφορά ενέργειας από περιοχή σε περιοχή.

Οι μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, είχαν καλύτερη πρόσβαση στον ηλεκτρισμό, αλλά σε πολλές αγροτικές και νησιωτικές περιοχές η ηλεκτροδότηση ήταν ανύπαρκτη ή ασταθής. Επιπλέον, η ποιότητα της παροχής δεν ήταν εγγυημένη, καθώς η κάθε εταιρεία είχε το δικό της σύστημα παραγωγής, με διαφορετικά επίπεδα απόδοσης και αξιοπιστίας. Αυτό σήμαινε ότι το ηλεκτρικό ρεύμα δεν ήταν δεδομένο για όλους, αλλά προνόμιο για λίγους.

Η λύση ήρθε το 1950 με τη δημιουργία της ΔΕΗ, η οποία ανέλαβε να ενώσει όλες αυτές τις διάσπαρτες εταιρείες σε έναν ενιαίο εθνικό πάροχο. Με την ίδρυση της, η ΔΕΗ ξεκίνησε ένα τεράστιο έργο ηλεκτροδότησης της Ελλάδας, χτίζοντας υδροηλεκτρικά και θερμικά εργοστάσια, δημιουργώντας ένα οργανωμένο δίκτυο μεταφοράς ενέργειας και διασφαλίζοντας ότι ο ηλεκτρισμός θα φτάσει ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα χωριά.

Σήμερα, η αγορά ενέργειας είναι πλέον απελευθερωμένη, με τη ΔΕΗ να παραμένει ο μεγαλύτερος πάροχος, αλλά και με αρκετούς ιδιωτικούς παρόχους να δραστηριοποιούνται στην αγορά. Ωστόσο, η μετάβαση από ένα χαοτικό και κατακερματισμένο σύστημα ηλεκτροδότησης σε μια οργανωμένη εθνική υποδομή ήταν το κλειδί για την ανάπτυξη της χώρας. Από ένα μοντέλο όπου εκατοντάδες μικρές εταιρείες λειτουργούσαν ανεξάρτητα, η Ελλάδα πέρασε σε μια εποχή όπου η ηλεκτρική ενέργεια έγινε ένα προσιτό και σταθερό αγαθό για όλους.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα