Πότε σταμάτησαν τα σκλαβοπάζαρα στην Ελλάδα;

Τα σκλαβοπάζαρα στην Ελλάδα αποτελούν ένα σκοτεινό κομμάτι της ιστορίας, με την πρακτική της δουλείας να είναι διαδεδομένη τόσο στην αρχαία όσο και στην οθωμανική περίοδο. Η Ελλάδα, όμως, έκανε ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατάργησή τους κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.

Συγκεκριμένα, στις 25 Φεβρουαρίου 1822, η Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου ψήφισε το πρώτο Σύνταγμα

του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, το οποίο περιλάμβανε διάταξη για την κατάργηση της δουλείας. Ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις του νεοσύστατου κράτους για την προώθηση της ελευθερίας και της ισότητας.

Ωστόσο, παρά την επίσημη κατάργηση, η πλήρης εξάλειψη της πρακτικής των σκλαβοπάζαρων δεν ήταν άμεση. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, χιλιάδες Έλληνες αιχμαλωτίστηκαν από τους Οθωμανούς και πουλήθηκαν σε σκλαβοπάζαρα της Κωνσταντινούπολης και άλλων πόλεων. Οι σφαγές, όπως αυτή της Χίου το 1822, άφησαν πίσω τους χιλιάδες αιχμάλωτους που αντιμετώπισαν την φρικαλεότητα της δουλείας.

Η θεσμική κατάργηση της δουλείας ήταν ένα τεράστιο βήμα, αλλά χρειάστηκε χρόνος για την πλήρη εξάλειψη των σχετικών πρακτικών. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για την Ελλάδα, στην οποία η ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα τέθηκαν στο επίκεντρο της εθνικής ταυτότητας.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα