Σύνδρομο Κ : Η ψεύτικη ασθένεια που έσωσε ζωές

Στα σκοτεινά χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας ασυνήθιστος συνδυασμός ιατρικής ευφυΐας και ανδρείας διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Στην Ιταλία, μια ομάδα γιατρών επινόησε την “Σύνδρομο Κ”, μια ψεύτικη, αλλά εξαιρετικά πειστική ασθένεια. Η ασθένεια αυτή παρουσιάστηκε ως μια θανατηφόρα, παραμορφωτική και εξαιρετικά μεταδοτική κατάσταση, σχεδιασμένη να τρομάζει τις Ναζιστικές δυνάμεις που αναζητούσαν Εβραίους πρόσφυγες.

Οι γιατροί του νοσοκομείου Fatebenefratelli στη Ρώμη έβαλαν τους “ασθενείς” σε καραντίνα, προστατεύοντάς τους από τις επιδρομές. Καθώς οι Ναζί

εισέβαλαν στα νοσοκομεία αναζητώντας πρόσφυγες, η ύπαρξη του Συνδρόμου Κ λειτουργούσε ως απόλυτη αποτροπή. Οι στρατιώτες φοβόντουσαν να πλησιάσουν, αφήνοντας τα δωμάτια των “ασθενών” ανέγγιχτα. Με αυτή την πανέξυπνη τακτική, τουλάχιστον 20 ζωές σώθηκαν από τα χέρια του θανάτου.

Το όνομα “Σύνδρομο Κ” δεν επιλέχθηκε τυχαία. Το “K” παρέπεμπε σε κορυφαίους Ναζί, όπως ο Άλμπερτ Κέσερλινγκ, ενισχύοντας την ειρωνεία και τον κίνδυνο που συμβόλιζε. Οι γιατροί έπρεπε να είναι ακριβείς, όχι μόνο στα ψεύτικα συμπτώματα που περιέγραφαν, αλλά και στον τρόπο που το προσωπικό αντιδρούσε, ώστε να πείσουν τους εισβολείς για την αυθεντικότητα της “ασθένειας”.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα