Θα δίνει γάλλιο στην Τουρκία η Ελλάδα; – Καίγονται οι Τούρκοι

Η Ελλάδα, μέσω της επένδυσης της Metlen στον τομέα της παραγωγής γαλλίου, στοχεύει να καλύψει κυρίως τις ευρωπαϊκές και βορειοαμερικανικές ανάγκες για κρίσιμες πρώτες ύλες. Οι στρατηγικοί στόχοι αυτής της επένδυσης περιλαμβάνουν τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τρίτες χώρες, όπως η Κίνα, και την ενίσχυση της αυτονομίας της Ε.Ε. στην παραγωγή σύγχρονων τεχνολογιών.

Το αν η Ελλάδα θα εξάγει γάλλιο στην Τουρκία εξαρτάται από πολιτικές,

οικονομικές και γεωπολιτικές παραμέτρους.

Ενδεχόμενες εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ή ευρύτερα στρατηγικά ζητήματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν οποιαδήποτε συμφωνία για εξαγωγές.

Εφόσον η Ε.Ε. στηρίζει την επένδυση για τη μείωση της εξάρτησής της από χώρες εκτός Ε.Ε., πιθανότατα θα προτιμήσει να δώσει προτεραιότητα σε ευρωπαϊκές ανάγκες.

Εάν δεν υπάρχουν εμπάργκο ή περιορισμοί, είναι θεωρητικά δυνατό να γίνει εμπορική συνεργασία με την Τουρκία, εφόσον αυτή προσφέρει οικονομικούς ή πολιτικούς λόγους που ευνοούν την Ελλάδα.

Αν και δεν υπάρχουν αναφορές που να επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να εξάγει γάλλιο στην Τουρκία, οι αποφάσεις αυτές θα εξαρτηθούν από τις διεθνείς συνθήκες, τη στρατηγική της Ε.Ε., και τις εμπορικές προτεραιότητες της Metlen.

Η Τουρκία, όπως και πολλές άλλες χώρες, πιθανότατα ενδιαφέρεται για το γάλλιο λόγω της στρατηγικής του σημασίας στις σύγχρονες τεχνολογίες.

Το γάλλιο είναι βασικό συστατικό για την κατασκευή συσκευών τεχνολογίας αιχμής, όπως LED, ηλιακά πάνελ και προηγμένα ηλεκτρονικά.

Η μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας ενισχύει τη ζήτηση για υλικά όπως το γάλλιο.

Οι ημιαγωγοί γαλλίου χρησιμοποιούνται σε συστήματα ραντάρ, δορυφορική τεχνολογία και ηλεκτρονικά πολέμου, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Τουρκία, δεδομένης της στρατιωτικής της βιομηχανίας.

Το γάλλιο είναι απαραίτητο για την κατασκευή εξαρτημάτων δικτύου 5G, όπου η Τουρκία προσπαθεί να αναπτυχθεί.

Η Τουρκία δεν διαθέτει δικές της πηγές γαλλίου, αφού το μέταλλο αυτό εξορύσσεται κυρίως ως υποπροϊόν της επεξεργασίας βωξίτη ή ψευδαργύρου. Εξαρτάται από εισαγωγές, κυρίως από την Κίνα, που ελέγχει το μεγαλύτερο ποσοστό της παγκόσμιας παραγωγής. Ωστόσο, οι περιορισμοί στις εξαγωγές από την Κίνα έχουν αναδείξει τη σημασία του γαλλίου ως στρατηγικό μέταλλο και ενισχύουν την ανάγκη της Τουρκίας για διαφοροποίηση των προμηθευτών της.

Η ελληνική παραγωγή γαλλίου μέσω της Metlen ενδέχεται να ενδιαφέρει την Τουρκία, ιδιαίτερα αν η Ευρώπη καταφέρει να καλύψει την εγχώρια ζήτησή της και να εξάγει το πλεόνασμα. Ωστόσο, η γεωπολιτική ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο σε οποιαδήποτε εμπορική συνεργασία στον τομέα αυτό.

Διαβάστε επίσης:

Ποιος έχει περισσότερα λεφτά από τους Μαρινάκη – Σαββίδη – Ηλιόπουλο και Αλαφούζο;

Δεν φαντάζεστε ποιος ήταν ο πρώτος Ζεν Πρεμιέρ του ελληνικού κινηματογράφου πριν τον Κούρκουλο

Διονύσης Αντωνέλλος για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα