Τι είναι αυτές οι κολώνες στο τείχος της Ακρόπολης;

Περπατώντας γύρω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, παρατηρεί κανείς ενσωματωμένα στους τοίχους της οχύρωσης μαρμάρινα τμήματα κιόνων. Αυτά τα αρχιτεκτονικά στοιχεία δεν βρίσκονται εκεί τυχαία· αφηγούνται μια ιστορία καταστροφής και αναγέννησης που σημάδεψε την αρχαία Αθήνα.

Στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ., οι Αθηναίοι ξεκίνησαν την κατασκευή ενός μεγαλοπρεπούς ναού αφιερωμένου στην Αθηνά, γνωστού ως “Προπαρθενώνας”. Ωστόσο, το 480 π.Χ., κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων, η πόλη δέχθηκε επίθεση από τους

Πέρσες, οι οποίοι κατέστρεψαν τον ναό πριν αυτός ολοκληρωθεί. Μετά την αποχώρηση των Περσών, οι Αθηναίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα ερείπια του ιερού τους.

Αντί να απομακρύνουν ή να θάψουν τα κατεστραμμένα τμήματα, οι Αθηναίοι αποφάσισαν να τα ενσωματώσουν στα νέα οχυρωματικά έργα της Ακρόπολης. Έτσι, οι κίονες και άλλα αρχιτεκτονικά μέλη του Προπαρθενώνα χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό για την ενίσχυση των τειχών. Αυτή η πρακτική είχε διττό σκοπό: αφενός, παρείχε άμεσα διαθέσιμα υλικά για την ταχεία ανοικοδόμηση της πόλης· αφετέρου, λειτουργούσε ως διαρκής υπενθύμιση της βαρβαρότητας των εισβολέων και της ανθεκτικότητας των Αθηναίων.

Σήμερα, οι ενσωματωμένοι αυτοί κίονες στους τοίχους της Ακρόπολης μαρτυρούν την ιστορία της πόλης και την ικανότητά της να μετατρέπει την καταστροφή σε δύναμη. Αποτελούν ζωντανά μνημεία που συνδέουν το παρελθόν με το παρόν, υπενθυμίζοντας στους επισκέπτες την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Αθήνας.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα