Υπήρχαν παχύσαρκοι στην Αρχαία Σπάρτη;

Η Αρχαία Σπάρτη είναι γνωστή για την αυστηρή πειθαρχία, την αυστηρή εκπαίδευση και τη φιλοσοφία της γύρω από τη φυσική κατάσταση. Η κοινωνία τους ήταν προσανατολισμένη στη στρατιωτική προετοιμασία, κάτι που έκανε την παχυσαρκία σχεδόν ανύπαρκτη ή κοινωνικά μη αποδεκτή. Όμως, είναι αλήθεια πως υπήρχαν κάποιοι που ξέφευγαν από αυτό το πρότυπο;

Στην καθημερινότητα της Σπάρτης, οι πολίτες -ιδιαίτερα οι άντρες- υποβάλλονταν σε αυστηρές σωματικές ασκήσεις από την παιδική τους ηλικία, μέσα από το σύστημα αγωγής. Η αγωγή αυτή περιλάμβανε σκληρή γυμναστική,

λιτή διατροφή και ένα γενικότερο τρόπο ζωής που απέτρεπε την υπερκατανάλωση. Ωστόσο, η έννοια της παχυσαρκίας δεν ήταν εντελώς άγνωστη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, άτομα υψηλής κοινωνικής τάξης ή εκείνοι που είχαν απομακρυνθεί από τα στρατιωτικά καθήκοντα ίσως να εμφάνιζαν σημάδια υπερβολικού βάρους. Υπάρχουν ενδείξεις πως οι ελίτ της Σπάρτης, οι οποίες είχαν πρόσβαση σε πολυτέλειες και λιγότερες φυσικές δραστηριότητες, μπορούσαν να αναπτύξουν πιο «άνετο» τρόπο ζωής. Παρ’ όλα αυτά, αυτοί οι άνθρωποι πιθανότατα αποτελούσαν εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

Η κοινωνία της Σπάρτης προέκρινε τη φυσική αρμονία και την αυστηρή υγεία ως μέρος του ιδανικού πολίτη. Οι παχύσαρκοι θα θεωρούνταν ακατάλληλοι για το στρατιωτικό πνεύμα που κυριαρχούσε. Το ότι η παχυσαρκία υπήρχε, αλλά σε μικρές και περιθωριακές περιπτώσεις, δείχνει πως ακόμα και σε μια τόσο δομημένη κοινωνία δεν ήταν όλα απόλυτα.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα