Αυτή η διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ
Ωστόσο, η ΗΓΕ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο νόσου του Αλτσχάιμερ, ή με άλλη μορφή άνοιας αργότερα στη ζωή. Η ανάπτυξη προληπτικών στρατηγικών που μπορούν να ξεκινήσουν νωρίς είναι επομένως προτεραιότητα. Ωστόσο, παρά τις δεκαετίες έρευνας, καμία θεραπεία
Μια πιθανή στρατηγική που οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να διερευνούν περιλαμβάνει την τροποποίηση της διατροφής για να επηρεάσουν το μικροβίωμα του εντέρου.
Υπάρχει μια στενή σχέση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και του κεντρικού νευρικού συστήματος, με μια πρόσφατη έρευνα να βρίσκει συσχετίσεις μεταξύ συγκεκριμένων βακτηριακών ομάδων και νευρολογικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων της ΗΓΕ, της άνοιας και της νόσου Alzheimer.
Σε μια πρόσφατη μελέτη, επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής Wake Forest, στο Winston-Salem των ΗΠΑ, βρήκαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στο μικροβίωμα ατόμων με ΗΓΕ.
Ανακάλυψαν επίσης ότι μια διατροφή που ονομάζεται τροποποιημένη κετογονική διατροφή μεσογειακού τύπου, άλλαξε τις βακτηριακές κοινότητες στα έντερα των συμμετεχόντων στην έρευνα και μείωσε τους βιοδείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό όσων είχαν ΗΓΕ.
Αυτή η διατροφή περιέχει περιορισμένο αριθμό υδατανθράκων και αυξημένες ποσότητες λιπών. Αυτά είναι κυρίως μονο- και πολυ-ακόρεστα λιπαρά, που προέρχονται από ελαιόλαδο και ψάρια. Μια κετογονική διατροφή (γνωστή και ως κετο) περιέχει πολύ λίγους υδατάνθρακες, τους οποίους το σώμα χρησιμοποιεί ως καύσιμο. Όταν δεν βρίσκει υδατάνθρακες, το σώμα αρχίζει να διαλύει τα αποθέματα λίπους για να παράγει μόρια που ονομάζονται κετόνες, ως εναλλακτική πηγή ενέργειας.
Η ίδια ομάδα ερευνητών αναφέρει τώρα παρόμοιες συσχετίσεις μεταξύ των κοινοτήτων μυκήτων στο έντερο (mycobiome ή μυκοβίωμα), της διατροφής του ατόμου και του κινδύνου εμφάνισης ΗΓΕ.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό EbioMedicine.
Αλτσχάιμερ: Τι ρόλο παίζουν οι μύκητες του εντέρου στην υγεία του εγκεφάλου“Αν και δεν καταλαβαίνουμε πλήρως το πώς αυτοί οι μύκητες συμβάλλουν στη νόσο του Αλτσχάιμερ, αυτή είναι η πρώτη μελέτη του είδους που αποκάλυψε τον ρόλο τους στην εγκεφαλική μας υγεία και ελπίζουμε ότι θα εγείρει νέες έρευνες για την καλύτερη κατανόηση των μυκητών σε σχέση με τη νόσο”, ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Hariom Yadav, επίκουρος καθηγητής μοριακής ιατρικής στο Wake Forest.
“Υποδεικνύει επίσης ότι οι διατροφικές συνήθειες, όπως η κετογονική διατροφή, μπορούν να μειώσουν τους επιβλαβείς μύκητες στο έντερο, κάτι που με την σειρά του μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των διεργασιών της νόσου του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο”, πρόσθεσε.
Στην αρχή της μελέτης, τα μυκοβιώματα των συμμετεχόντων με ΗΓΕ είχαν μια ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Περιείχαν περισσότερους από ορισμένους τύπους μυκητών και λιγότερους από άλλους, σε σύγκριση με εκείνους των άλλων συμμετεχόντων.
Όπως αναμενόταν, η ΗΓΕ συσχετίστηκε με ένα προφίλ υψηλού κινδύνου στους βιοδείκτες για Αλτσχάιμερ στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Σύμφωνα με τα προηγούμενα ευρήματα, η τροποποιημένη κετογονική διατροφή μεσογειακού τύπου φάνηκε να μειώνει αυτόν τον κίνδυνο.
Μάλιστα τα άτομα με ΗΓΕ είχαν αρχικά λιγότερη μυκητιασική ποικιλομορφία στο έντερό τους, σε σύγκριση με τους υγιείς συμμετέχοντες, αλλά η τροποποιημένη κετογονική διατροφή μεσογειακού τύπου φάνηκε να αποκαθιστά την ποικιλομορφία.Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι αλλαγές στους πληθυσμούς των βακτηρίων του εντέρου σε άτομα με ΗΓΕ που ακολούθησαν κετογονική διατροφή μπορεί να είχαν επιπτώσεις στους μύκητες.
Περιορισμοί της μελέτηςΟι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι η μελέτη τους είχε ορισμένους βασικούς περιορισμούς.
Πρώτον, αν και οι ερευνητές συμβούλευαν τους συμμετέχοντες να ακολουθούν συγκεκριμένη διατροφή, δεν είχαν τρόπο να παρακολουθούν αν εκείνοι το έκαναν όπως έπρεπε.Ήταν επίσης μια πιλοτική μελέτη με μικρό μέγεθος δείγματος, καθιστώντας αδύνατο να ληφθούν υπόψη άλλες μεταβλητές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και τον πληθυσμό των μικροοργανισμών του εντέρου, όπως ο τρόπος ζωής, το φύλο και η εθνικότητα.Επιπλέον, τα χαρακτηριστικά των μυκήτων του εντέρου και των βακτηρίων σε άτομα με ΗΓΕ μπορεί να είναι αποτέλεσμα του προβλήματος και όχι μιας από τις αιτίες του.Τέλος, οι αλλαγές στο μυκοβίωμα που παρατηρήθηκαν στους συμμετέχοντες στους οποίους δόθηκε κετογονική διατροφή μπορεί να ήταν παροδικές, προερχόμενες από μύκητες στα τρόφιμα.- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αθλητικά
- Η απίθανη πορεία του Ούγκο Κάιπερς: Από «τελειωμένος», στα πλάνα του Μαρτίνς
- Λύθηκε το μυστήριο των θανάτων 330 ελεφάντων στη Μποτσουάνα
- Premier League: Το τούνελ του Ποντένσε στον Ντε Μπράινε και η ασίστ στον Χιμένες
- Ολυμπιακός: Το βέτο Μαρτίνς, η επιθυμία του Σεμέδο και η πρόταση ανανέωσης
- GNTM 3: Ο Αλβανός ποδοσφαιριστής που εντυπωσίασε την επιτροπή – «Έλιωσε» η Ζενεβιέβ
- ΠΑΟΚ: Στην επίθεση τα ερωτηματικά
- Το σερί του Ζλάταν συνεχίζεται, σκοράρει για 23η σεζόν (pic)
- Ολυμπιακός: Ο Φορτούνης έπιασε τον Μήτρογλου στα γκολ!
- Ο Νταμπίζας είναι ακόμα στον Παναθηναϊκό!
- Στη Ζένιτσα ο Νιάρχος (pic)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις To10.gr
- Η απίθανη πορεία του Ούγκο Κάιπερς: Από «τελειωμένος», στα πλάνα του Μαρτίνς
- Ο Νταμπίζας είναι ακόμα στον Παναθηναϊκό!
- Αποστολάκης : «Θα μπορούσε να ήταν ανταγωνιστικός ο Παναθηναϊκός αλλά έχει γίνει ένας πειραματισμός και αυτό φαίνεται»
- Οριστικό: Δεν κατεβαίνει στη Superleague 2 ο Πανιώνιος, στη θέση του ο ΟΦΙ
- Κορωνοϊός : Τρεις οι νεκροί μέσα σε λίγες ώρες – Κατέληξε 59χρονος
- Αυτή η διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ
- «Παναθηναϊκός TV» on demand σε κάθε πλατφόρμα
- Γουλβς – Μάντσεστερ Σίτι 1-3 (vid)
- Πώς θα φορούν τα παιδιά μάσκα όλη την ημέρα;
- Ατρόμητος : Νέο μέλος στη διοίκηση της ΠΑΕ
- Τελευταία Νέα To10.gr
- Αυτή η διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ
- Νευρική ανορεξία : Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα σημάδια – Μπορεί να σώσεις κάποιο άτομο με πρόβλημα
- Κρυολόγημα ή πιάσιμο στους μυς : Όταν «κόβεις βεντούζες» βοηθάς πραγματικά ή όχι;
- Τελικά, πρέπει να συγκρίνουμε τη σχέση μας με τις άλλες;
- Πώς θα φορούν τα παιδιά μάσκα όλη την ημέρα;
- Πρώτη νίκη για Αγγελάκη στην πολωνική λίγκα, κορυφή η Ντόμπρε της Παρίδη στο ξεκίνημα στην Τσεχία
- Αποστολάκης : «Θα μπορούσε να ήταν ανταγωνιστικός ο Παναθηναϊκός αλλά έχει γίνει ένας πειραματισμός και αυτό φαίνεται»
- Ζιάγκος : «Είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε τον Κεραυνό»
- Στάρτζεον : «Ήξερα ότι θέλω να έρθω σε αυτό το γήπεδο»
- Κορωνοϊός : Τρεις οι νεκροί μέσα σε λίγες ώρες – Κατέληξε 59χρονος
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αθλητικά
- Λύθηκε το μυστήριο των θανάτων 330 ελεφάντων στη Μποτσουάνα
- Θέλει να πάει δανεικός στην Άιντραχτ ο Γιόβιτς
- Ατρόμητος: Συνεχίζεται η συνεργασία με την «Πηγή Ολύμπου»
- Επανεκλογή Ρουμπιάλες στην Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία
- Καιρός 22/9: Συνεχίζεται το φθινοπωρινό τοπίο
- Λεβαντόφσκι: Όταν έκανε το απίστευτο – 5 γκολ σε 9 λεπτά! (vid)
- Πέτσας: 9 μέτρα στήριξης για τους πληγέντες από τον «Ιανό»
- Κορωνοϊός: Κρούσμα σε βρεφονηπιακό σταθμό στο Διδυμότειχο, θετικό μωρό 22 μηνών
- L' Equipe: «Ρεάλ και Λίβερπουλ ετοιμάζονται για... μάχη για τον Μπαπέ»
- ΟΦΗ: «Πρώτη» για Στάρτζεον, άρχισε αποκατάσταση ο Βαζ