Κρυολόγημα ή πιάσιμο στους μυς : Όταν «κόβεις βεντούζες» βοηθάς πραγματικά ή όχι;

06:02 22/9/2020 - Πηγή: To10.gr

Τα σημάδια που αφήνουν οι βεντούζες στο δέρμα είναι κόκκινα και έχουν το τέλειο σχήμα του ποτηριού με το οποίου γίνονται. Τι είναι όμως ακριβώς οι βεντούζες; Πώς γίνονται οι βεντούζες με ποτήρια και τι ακριβώς προσφέρουν; Γενικά, προσφέρουν πράγματι κάτι, ή αποτελούν ένα ακόμα “ανεξήγητο” γιατροσόφι των παλιών;

Τι υποτίθεται ότι προσφέρουν οι βεντούζες με ποτήρια

Οι βεντούζες χρησιμοποιούνται ως θεραπεία για τον πόνο, απαλύνει τους τραυματισμούς στους βαθύτερους ιστούς του δέρματος και των μυών, καθώς και τους συνδετικούς ιστούς, ενώ μειώνει το οίδημα και τους “κόμπους” στους μυς.

Επίσης, όπως και πολλές συμπληρωματικές θεραπείες, έτσι και αυτή υποτίθεται ότι μειώνει τις τοξίνες στο αίμα, “απορροφώντας” τις από το δέρμα.

Αυτή η θεραπεία έχει αρχαίες ρίζες. Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, οι βεντούζες “βελτιώνουν την ροή του qi” (δηλαδή την… ζωτική σας δύναμη) και βοηθούν στην θεραπεία του κρυολογήματος, της βρογχίτιδας και ακόμη και της πνευμονίας.

Η μέθοδος εφαρμοζόταν και ως μέρος της αρχαίας περσικής ιατρικής. Σύμφωνα με μια δημοσιευμένη έκθεση για την παραδοσιακή περσική ιατρική, οι βεντούζες “απορροφούν τις νοσηρές ουσίες από τα προσβεβλημένα όργανα του σώματος”.

Ο πάπυρος του Ebers, που γράφτηκε πριν από περισσότερα από 3.000 χρόνια, αναφέρει ότι επρόκειτο για μια συνηθισμένη θεραπευτική μέθοδος στην Αίγυπτο την εποχή εκείνη.

Υπάρχει επιστημονική στήριξη για τις βεντούζες;

Ορθά-κοφτά: ΟΧΙ. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι περισσότερες από τις επιδράσεις που αποδίδονται στις βεντούζες, οφείλονται στο φαινόμενο placebo. Ωστόσο, μια συστηματική ανασκόπηση επιμέρους του 2011, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Acupuncture & Meridian Studies, άφησε ένα παραθυράκι ανοιχτό.

Οι ερευνητές συμπέραναν:

“Η αποτελεσματικότητα στις βεντούζες έχει εφαρμοστεί μόνο ως θεραπεία για τον πόνο και ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, παραμένουν αμφιβολίες”.

Επίσης, μια άλλη ανασκόπηση ερευνών του 2015, με 75 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές επί συνόλου 11.077 συμμετεχόντων, έδωσε περισσότερη υποστήριξη. Δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS One και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “οι βεντούζες θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική βραχυπρόθεσμη θεραπεία για τον πόνο και τα συμπτώματα που σχετίζονται με χρόνιο πόνο στον αυχένα, ή χρόνιο πόνο χαμηλά στην μέση”.

Μια μετα-ανάλυση 135 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών βρήκε δυνητικά οφέλη για μια σειρά συνθηκών, όπως ο έρπης ζωστήρας, η ακμή, η παράλυση προσώπου και η αυχενική σπονδύλωση (αρθρίτιδα στο λαιμό). Ωστόσο, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι πολλές από τις μελέτες απαιτούν σαφώς περισσότερη έρευνα.

Ίσως το λιγότερο επιστημονικό των ισχυρισμών σχετικά με τις βεντούζες είναι η ιδιότητά τους να “αποτοξινώνουν” το σώμα. Η αποτοξίνωση είναι ένας όρος που έχει γίνει άκρως μοντέρνος στον τομέα της υγείας και της ευεξίας, αλλά δεν έχει συγκεκριμένο νόημα. Ένας εμπειρογνώμονας αναφέρει σχετικά:

«Ίσως ο όρος αποτοξίνωση να είναι λανθασμένος σε αυτή την περίπτωση. Το κενό αέρος που δημιουργείται στις βεντούζες προκαλεί μια τοπική επέκταση του δερματικού ιστού. Αυτό διευκολύνει μια βαθιά αντίδραση αγγειοδιαστολής για να αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος σε περιοχές με σφίξιμο μυών και φλεγμονή. Η αυξημένη κυκλοφορία αίματος βελτιώνει την παροχή οξυγόνου και τον μεταβολισμό των κυττάρων σε τοπικό επίπεδο, κάτι το οποίο μειώνει τις φλεγμονώδεις (ή τοξικές) ουσίες” – Raleigh Harrell, L.Ac.

Το χρώμα στο δέρμα μετά από τις βεντούζες με ποτήρια

Οι υποστηρικτές της μεθόδου λένε, ότι το χρώμα του δέρματος μετά από τις βεντούζες μπορεί να δείξει πράγματα σχετικά με την κατάσταση του σώματός σας και τους πιθανούς τραυματισμούς σας. Αυτό προέρχεται από μια έκθεση που έγραψε η βελονίστρια Susan Johnson:

«Τα προβλήματα που σχετίζονται με τη συσσώρευση τοξινών, ή τον μυϊκό σπασμό θα χρωματίσουν το δέρμα κάτω από την βεντούζα, ενώ τα προβλήματα που αφορούν τα νεύρα, ή τα οστά δεν θα χρωματίσουν καθόλου το δέρμα. (…) Η ελαφρά ή μέτρια απόφραξη ενέργειας θα δώσει στο δέρμα ένα χρώμα ροζ ή κόκκινο και θα χρειαστούν μία-δύο μέρες για να ξεθωριάσει αυτό το χρώμα. Η έντονη στασιμότητα αίματος μπορεί να προκαλέσει ένα χρώμα δέρματος πιο βαθύ κόκκινο, μοβ, ή μαύρο και μπορεί να χρειαστούν 7-10 ημέρες για να υποχωρήσει”.

Τα συμπεράσματα, δικά σας…

Keywords
Τυχαία Θέματα