«Ο κορωνοϊός είναι εδώ»: Το καλό και το κακό σενάριο – Γιατί οι ειδικοί φοβούνται μία νέα έκρηξη

11:29 9/6/2020 - Πηγή: To10.gr

Φαίνεται πως χρειάστηκε να φτάσουμε στην επιστροφή της ενημέρωσης για την πορεία του κοροναϊού από τον ΕΟΔΥ, αλλά και στον χτεσινό αριθμό κρουσμάτων,  για να λάβουμε στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, ότι δηλαδή είναι απίστευτα σημαντικό να κρατάμε αποστάσεις και να μην συνωστιζόμαστε.

Ειδικότερα, χτες ανακοινώθηκαν 97 νέα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας μέσα σε τέσσερα εικοσιτετράωρα.

Ο αριθμός αυτός δημιούργησε ανησυχία για ένα δεύτερο

κύμα του ιού μέσα στο καλοκαίρι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο lockdown, ενώ από την πλευρά τους οι επιστήμονες επανήλθαν στις οθόνες μας προκειμένου να μας υπενθυμίσουν πως δεν έχει τελειώσει τίποτα.

Μετά την ανακοίνωση των 97 κρουσμάτων, υπάρχουν αρκετές περιοχές- εστίες που έχουν μπει στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών, καθώς τα κρούσματα προήλθαν από το εξωτερικό αλλά και από περιοχές που μας έχουν απασχολήσει αρκετά στο παρελθόν.

Ειδικότερα από τα 97 κρούσματα, τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό, και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3049, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.

Πλέον στο «στόχαστρο» των ειδικών βρίσκεται η Ξάνθη με ισχυρή εστία επιδημίας, και άλλες περιοχές με μικρό αριθμό κρουσμάτων, όπως η Κοζάνη, η Πτολεμαίδα, η Φθιώτιδα, η Μαγνησία και η Αρκαδία.

Ωστόσο εκτός από τις παραπάνω πόλεις που προβληματίζουν τους ειδικούς και όπου τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ συνεχίζουν συστηματικά την ιχνηλάτηση κρουσμάτων και τους ελέγχους, ένα νησί έχει γίνει θέμα συζήτησης τις τελευταίες μέρες.

Ο λόγος για την Μύκονο και πιο συγκεκριμένα τα φαινόμενα συνωστισμού «τύπου Μυκόνου» που θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία αλλά και εμποδίζουν την προσπάθεια της Πολιτείας.

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι που προειδοποιούν εδώ και καιρό για τον κίνδυνο νέου κύματος κοροναϊού στη χώρα τις τελευταίες ώρες κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, υπογραμμίζοντας πως τέτοιες εικόνες ενδέχεται να προκαλέσουν νέα εξάπλωση του ιού, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση επανεμφάνισης πολλών κρουσμάτων δεν αποκλείονται τοπικά lockdown σε νησιά ή περιοχές.

Βατόπουλος: Παράδειγμα υπερμετάδοσης η Μύκονος – Θα τη διδάσκω στους φοιτητές

Την ανησυχία του από την αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε και ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Φοβάμαι ότι δεν θα χρειαστούμε τουρίστες για να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, θα τα καταφέρουμε και μόνοι μας», τόνισε και πρόσθεσε πως την εικόνα από το beach bar στη Μύκονο θα τη χρησιμοποιεί στα μαθήματά του για να διδάξει «τι σημαίνει ευκαιρία υπερμετάδοσης».

Ο καθηγητής είπε ότι 300 άνθρωποι σε ένα πολύ μικρό χώρο, όπου ο κόσμος χορεύει και τραγουδάει, άρα παίρνει και βαθιές ανάσες είναι ο καλύτερος τρόπος μετάδοσης και πως ένα άτομο μπορεί να τους κολλήσει όλους.

Στην ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει ο κ. Βατόπουλος ανέφερε τρεις άξονες: «Αγωγή υγείας, δηλαδή να λένε και να ξαναλένε οι ειδικοί τα ίδια πράγματα και τις ίδιες συστάσεις. Να υπάρξει βοήθεια για να μην δημιουργούνται ευκαιρίες συνωστισμού όπως για παράδειγμα να πυκνώνουν δρομολόγια σε μέσα μεταφοράς. «Το τρίτο είναι όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος», ανέφερε ο καθηγητής.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο καθηγητής προειδοποίησε πως αν τα πράγματα πάνε όπως φαίνεται είναι πάρα πολύ πιθανό ένα πισωγύρισμα, και πως αν θα είναι τοπικά ή γενικότερα εξαρτάται από το πώς θα πάνε τα πράγματα.

Σύψας: Αν συνεχιστεί η αυξητική εικόνα, θα έχουμε επανάκαμψη του πρώτου κύματος

Από την πλευρά του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής, Νίκος Σύψας, ανέφερε πως δεν αποκλείεται να επανακάμψει μέσα στο καλοκαίρι το πρώτο κύμα κοροναϊού στη χώρα μας, πράγμα και το οποίο θα είναι σκέτη αποτυχία.

«Αν η αυξητική τάση των κρουσμάτων συνεχιστεί ενδεχομένως να μιλήσουμε μέσα στο καλοκαίρι για επανάκαμψη του πρώτου κύματος και αυτό θα είναι μια αποτυχία» είπε μετά την εμφάνιση 97 νέων κρουσμάτων μέσα σε 4 μέρες.

«Έχουν αυξηθεί πολύ τα κρούσματα. Δύο είναι οι  μεγάλοι κίνδυνοι, οι συγχρωτισμοί και τα εισαγόμενα κρούσματα. Ο ιός χτυπάει καμπανάκι, έως μεγάλο κουδούνι ότι είναι εδώ, όλοι εμείς μπορούμε να μολυνθούμε» είπε ο κ. Σύψας.

«Οι νέοι μπορεί να μην κινδυνεύουν, αλλά διασπείρουν τον ιό. Ένας άνθρωπος μολύνει 85, όχι 2-3. Ο κίνδυνος συνωστισμού στα μπαράκια στη Μύκονο είναι τεράστιος» είπε ο καθηγητής μετά το λουκέτο που μπήκε σε μπαρ του νησιού.

Αν ένα νησί ή μία δομή θεωρηθούν μολυσμένα, άπαντες θα μπουν σε καραντίνα

«Aυτό θα είναι μία πραγματικότητα» είπε για την πιθανότητα των τοπικών lockdown, που εξετάζει η κυβέρνηση. «Αν ένα νησί ή μια δομή θεωρηθούν μολυσμένα, άπαντες θα μπουν σε καραντίνα. Ευελπιστώ ότι αυτό θα είναι ένα κακό σενάριο, δεν θέλω να υπάρχει πανικός. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τον ιό» επισήμανε..

«Μπορούμε να κάνουμε το σωστό, δεν θέλει κανείς να καταστρέψει την οικονομία της χώρας» αναφέρει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και εξέφρασε την ευχή να μην ξαναδεί σε καθημερινή βάση τον Σωτήρη Τσιόδρα στις ενημερώσεις για τα κρούσματα και τους θανάτους.

Θα έχουμε πρόβλημα αν δεν αλλάξουμε

«Θα επενεκτιμηθεί το ποιες χώρες είναι ασφαλείς. Ο τουρισμός είναι ένας κίνδυνος, δεν χρειάζεται πάνω σε αυτόν να προσθέτουμε και τον κίνδυνο συγχρωτισμού» είπε για το άνοιγμα στις πτήσεις.

«Μπορούμε να έχουμε σημαντικό πρόβλημα αν δεν αλλάξει η τάση των τελευταίων ημερών» είπε για τις μεγάλες συγκεντρώσεις που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες.

Καθηγήτρια επιδημιολογίας Λινού: «Ο κοροναϊός είναι εδώ και αντεπιτίθεται» – Γιατί φοβάται μεγάλη έκρηξη

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού φοβάται για μία μεγάλη έκρηξη του κοροναϊού.

Η μη τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας και συμπεριφορές ανεύθυνες, ενισχύουν την αλυσίδα μετάδοσης του ιού, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία που καταγράφουν «ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων και μάλιστα σχετικά νωρίς», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Αθηνά Λινού.

«Ενώ στην έναρξη της επιδημίας και ξεκινώντας από τα 2-3 κρούσματα χρειάστηκαν 3 με 4 εβδομάδες, από το τέλος Φεβρουαρίου έως 20-22 Μαρτίου, για να φτάσουμε στα 30 κρούσματα την ημέρα, τώρα χρειάστηκε λιγότερος χρόνος. Αυτό σημαίνει ότι η χαλάρωση των μέτρων την οποία εξέλαβαν πολλοί συμπολίτες μας σαν λήξη συναγερμού οδήγησε σε γρήγορη διασπορά και αυτό θα είναι δύσκολο να ελεγχθεί αν συνεχίσει με αυτό το ρυθμό».

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι «διάσπαρτα σε όλη την χώρα. Δεν είναι σε ένα σημείο όπως είχαμε το πρόβλημα στην αρχή της επιδημίας με τους προσκυνητές από τους Αγίους Τόπους.

Τώρα έχουμε πολλαπλά κρούσματα σε πολλά σημεία της χώρας. Οι άνθρωποι που νοσούν έρχονται σε επαφή με πάρα πολλούς ανθρώπους και αυτό δημιουργεί ευκαιρίες για αναζωπύρωση της επιδημίας και δυσχεραίνει την ιχνηλάτηση των επαφών», υπογραμμίζει η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ.

Το καλό και το κακό σενάριο της πορείας του κοροναϊού

Η κ. Λινού, εξηγεί  το καλό και το κακό σενάριο. «Αν δεν λάβουμε κανένα μέτρο προστασίας σε ένα μήνα τα κρούσματα θα έχουν πολλαπλασιαστεί, αντίθετα αν λάβουμε μέτρα προστασίας μπορεί και να ελεγχθεί πλήρως η κατάσταση».

Κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι το πρόβλημα το δημιουργούν οι συμπεριφορές. «Από μόνος του ο τουρισμός δεν μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Είναι η συμπεριφορά μας που αλλάζει τα δεδομένα και μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη έκρηξη».   Η κ. Λινού εκτιμά πως θα πρέπει να υπάρξει επανάληψη μηνυμάτων πρόληψης και προστασίας που να αγγίζουν τις μικρές ηλικίες και ίσως, όπως αναφέρει, να πρέπει να γίνει μελέτη για τον τρόπο που θα καταφέρουμε να επηρεάσουμε τους νέους.

Γιατί πρέπει να υπάρχει καθημερινή ενημέρωση

Θεωρεί ότι η καθημερινή έκδοση Έκθεσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κοροναϊό SARS-CoV-2 από το υπουργείο Υγείας, κρουσμάτων σίγουρα είναι «ένα καμπανάκι που θα κάνει τους ανθρώπους να ξανασκεφτούν τη συμπεριφορά τους, όμως χρειάζονται και καινούργια μηνύματα ενόψει του καλοκαιριού, ενόψει των διακοπών, που να απευθύνονται στους νέους ανθρώπους. Σε ένα μήνα θα έχουν τελειώσει όλες οι εξετάσεις, οι έφηβοι θα θέλουν να διασκεδάσουν οπότε εάν συνεχίσει αυτό το κλίμα στα κέντρα διασκέδασης, θα υπάρξουν εστίες υπερμετάδοσης και θα έχουμε γρήγορα πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων», υπογραμμίζει η κ. Λινού.

Προτείνει ενημέρωση των παιδιών και όπως λέει, αυτό θα πρέπει να γίνει από ανθρώπους της ηλικίας τους, από ανθρώπους που τα επηρεάζουν, ώστε να λάβουν μέτρα προστασίας «και για να σώσουν τον εαυτό τους, αλλά και για να σώσουν όλους τους συνανθρώπους τους, από τα μικρά παιδιά μέχρι τους ηλικιωμένους, διότι όλοι είναι σε κίνδυνο. Ένα ποσοστό γύρω στο 5% θα νοσηλευθεί, ένα μικρότερο ποσοστό θα χρειαστούν Εντατική και κάποιοι θα πεθάνουν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το ξέρουν οι νέοι άνθρωποι».

Keywords
νέα, βομβα mall, εκρηξη, σεναριο, beach bar, μεσα μαζικης μεταφορας, η καθημερινή, ΕΟΔΥ, καλοκαιρι, lockdown, κοζανη, μυκονος, beach, σημαίνει, εμφάνιση, αθηνα, εκπα, απε-μπε, μετρο, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, ξανθη, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, χωρες, εικονες, εκπα, θεμα, ιατρικη, ιος, καθημερινη, νησι, νησια, οθονες, οικονομια, πλαισιο, πτολεμαιδα, πτησεις, υγεια, φθιωτιδα, αυξηση, αλκιβιαδης, ανησυχητικο, ανθρωπος, αξονες, απε, απε-μπε, απιστευτα, αρκαδια, ατομο, εβδομαδες, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γινει, δευτερο, δομη, δρομολογια, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, ενημερωση, εμφάνιση, εξετασεις, ερχονται, εστια, ιδια, η καθημερινή, εικονα, κυβερνηση, κυμα, κλιμα, ληξη, λουκετο, μηνυματα, μικρο, μπε, παιδια, σιγουρα, συγκεκριμενα, ταση, τουρισμος, υπουργειο υγειας, χρονος, ωρες, αλυσιδα, beach, χωρα, υπουργειο, beach bar, μελετη, μυκονο, σημαίνει, σωστο, θελω να, υγειας
Τυχαία Θέματα