Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ : Οι επιλογές κυρώσεων κατά της Τουρκίας που παρουσίασε ο Μπορέλ

17:45 28/8/2020 - Πηγή: To10.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Βερολίνο, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ παρουσίασε προφορικά στους υπουργούς Εξωτερικών των «27» μία σειρά από επιλογών για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας που θα διαμορφωθούν περαιτέρω ενόψει επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Οι επιλογές είναι:Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό
τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκιά από κρατικές τράπεζεςΔυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίωνΣε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών (travel ban)Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.Άλλα αποτελέσματα:Επιβεβαίωση αλληλεγγύης προς Ελλάδα και Κύπρο και άμεση έκκληση προς Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι η αποχή Τουρκίας από μονομερείς ενέργειες είναι βασικό στοιχείο για την πρόοδο του διαλόγου.Επίσπευση της εξέτασης από αρμόδιες ομάδας Συμβουλίου προτάσεων ΚΔ 18/7/20 για επιπλέον καταχωρήσεις σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας, με στόχο την άμεση ολοκλήρωση τους.Έκκληση προς Τουρκία να ανταποκριθεί σε πρόσκληση ΚΔ για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης και της υποβολής σε Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.Διασύνδεση των κυρώσεων για κατά της Λευκορωσίας με το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.Με… ευχολόγιο ολοκληρώθηκε η διήμερη συνεδρίαση

Με επίκληση της ανάγκης για διάλογο και διπλωματία ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις.

Παρά τις επιδιώξεις της Αθήνας, οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να επεξεργαστούν περαιτέρω τις επιλογές σε σχέση με το ενδεχόμενο κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας και να παραπέμψουν στη Σύνοδο του Σεπτεμβρίου.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας έκανε λόγο για αλληλεγγύη στην Ελλάδα και υπογράμμισε την ανάγκη διαλόγου με την Τουρκία.

Υπάρχει συμφωνία για την επεξεργασία κυρώσεων κατά της Τουρκίας, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο κ. Μπορέλ έκανε λόγο για «απογοήτευση» της Ενωσης για τη συμπεριφορά της Αγκυρας, την οποία κάλεσε να μείνει μακριά από μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Συμβουλίου της ΕΕ, εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο και τόνισαν ότι συντάσσουν ήδη τον κατάλογο με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν σταματήσεις τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως δήλωσε ο κ. Μπορέλ, είχαμε μια πολύ σημαντική συζήτηση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και συμφωνήσουμε ότι πρέπει να υπερασπιστούμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, συνεπώς τα ελληνικά και τα κυπριακά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυρώσεις τις οποίες μπορεί να υποστεί η Τουρκία θα είναι ευρείες και ενδέχεται να περιλαμβάνουν περιοριστικά μέτρα σε μεμονωμένα άτομα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων, στην καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας, σε κυρώσεις που θα αφορούν στις πωλήσεις τις και τις προμήθειες υλικού αναφορικά με τις έρευνες στον τομέα της ενέργειας, καθώς και «πάγωμα» δανεισμού από ευρωπαϊκές τράπεζες σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες της Τουρκίας.

Ικανοποίηση Δένδια για τις «επιλογές μελλοντικών κυρώσεων» στην Τουρκία
Την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων της κέρδισε η Ελλάδα κατά το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το «απολύτως υποστηρικτικό» κλίμα, το οποίο, όπως είπε, απεικονίστηκε και στα Συμπεράσματα του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο κ. Μπορέλ, προσέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, παρουσίασε επιλογές μελλοντικών κυρώσεων στην Τουρκία, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 24 Σεπτεμβρίου, εάν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση από την τουρκική πλευρά και διάλογος.

«Άρα λοιπόν, νομίζω πως η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει. Μια κατανόηση κυρώσεων, εάν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει και δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου», εξήγησε ο κ. Δένδιας και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία «θα επανέλθει στη λογική, θα σταματήσει τις προκλήσεις και τις αυθαίρετες ενέργειες, θα σταματήσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει σε ένα πλαίσιο συζήτησης για τη μία διαφορά, δηλαδή την ΑΟΖ και τις υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες, με πλαίσιο αναφοράς το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».

Ερωτηθείς σχετικά με την «κόκκινη γραμμή» της ελληνικής κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι είναι «το Σύνταγμα της χώρας, η προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

Χριστοδουλίδης: Η «επιλεκτική ευαισθησία» πλήττει την αξιοπιστία της ΕΕ
Στην πολιτική που οφείλει να εφαρμόσει η ΕΕ σε διεθνές επίπεδο, καθώς και στην αξιοπιστία των θεσμών της «Γηραιάς Ηπείρου» αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά το πέρας του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε χαρακτηριστικά:

«Αν η ΕΕ επιθυμεί να έχει αξιοπιστία σε διεθνές επίπεδο, πρέπει να μην υιοθετεί προσεγγίσεις τύπου «δύο μέτρα και δύο σταθμά» ούτε να επιδεικνύει επιλεκτική ευαισθησία».

Μάλιστα, επεσήμανε ότι «όλα τα θέματα που συζητούμε είναι αλληλένδετα», προσθέτοντας ότι τα ζητήματα που συζητώνται δεν είναι ανεξάρτητα το ένα από το άλλο και ότι αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα