Black Lives Matter: Η κραυγή αγωνίας που έγινε κίνημα

Το Black Lives Matter ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και έγινε ένα διεθνές κίνημα κατά της βίας προς τους μαύρους σε όλο τον κόσμο.

Το κίνημα Black Lives Matter, όχι μόνο προηγείται της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ και του καινούργιου κινήματος «I can't breathe», αλλά είναι το πρώτο κίνημα στον 21ο αιώνα που εκστρατεύει ενάντια στη βία και τον συστημικό ρατσισμό προς τους μαύρους.

Μάλιστα, το Black

Lives Matter που είναι γνωστό και με το ακρωνύμιο BLM, είναι ένα διεθνές ακτιβιστικό κίνημα, που προέρχεται από την αφροαμερικανική κοινότητα και διαμαρτύρεται για τις δολοφονίες μαύρων από αστυνομικούς.

Παράλληλα, ασχολείται και με ευρύτερα ζητήματα όπως η διαμόρφωση εικόνας με βάση τα φυλετικά χαρακτηριστικά, η αστυνομική βαρβαρότητα και η φυλετική ανισότητα στο αμερικανικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης.

Το κίνημα

Το εν λόγω κίνημα ξεκίνησε το 2013 στις ΗΠΑ με τη χρήση του hashtag #BlackLivesMatter στα κοινωνικά μέσα μετά την αθώωση του Τζορτζ Ζίμερμαν για τη δολοφονία με πυροβολισμό του Αφροαμερικανού εφήβου Tρέιβον Μάρτιν τον Φεβρουάριο του 2012.

Ταυτόχρονα, αναγνωρίστηκε σε εθνικό επίπεδο για τις διαδηλώσεις του στους δρόμους μετά τον θάνατο δύο Αφροαμερικανών το 2014.

Έτσι, οι συμμετέχοντες στο κίνημα διαδήλωσαν ενάντια στον θάνατο πολλών άλλων Αφροαμερικανών από ενέργειες της αστυνομίας ή ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση.

Ακόμη, το καλοκαίρι του 2015, οι ακτιβιστές του Black Lives Matter συμμετείχαν στις προεδρικές εκλογές 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επίσης, οι δημιουργοί του hashtag και της παρότρυνσης για δράση, η Alicia Garza, η Patrisse Cullors και η Opal Tometi, επέκτειναν το έργο τους σε ένα εθνικό δίκτυο με περισσότερα από 30 τοπικά τμήματα μεταξύ του 2014 και του 2016. Το συνολικό κίνημα Black Lives Matter, ωστόσο, είναι ένα αποκεντρωμένο δίκτυο και δεν έχει επίσημη ιεραρχία.

Αντιδράσεις

Παρόλα αυτά, στις ΗΠΑ έχουν υπάρξει αντιδράσεις στο κίνημα του Black Lives Matter. Μάλιστα, η φράση «All Lives Matter» εμφανίστηκε ως απάντηση στο κίνημα Black Lives Matter, αλλά έχει επικριθεί για την απόρριψη ή την παρανόηση του μηνύματος του «Black Lives Matter». Μετά τον πυροβολισμό δύο αστυνομικών στο Φέργκιουσον, το hashtag Blue Lives Matter δημιουργήθηκε από υποστηρικτές της αστυνομίας.

Ακόμη, εμφανίστηκε ως απάντηση η φράση «White Lives Matter».

Οι δύο παραπάνω φράσεις όμως εκπροσωπούν κυρίως την ακροδεξιά της Αμερικής, η οποία όχι μόνο δεν αναγνωρίζει πως ο μαύρος πληθυσμούς πέφτει συστηματικά θύμα διακρίσεων και βίας από την αστυνομία, αλλά το αντίθετο.

Θεωρούν δηλαδή ότι οι λευκοί είναι τα πραγματικά θύματα, ενώ πιστεύουν σε θεωρίες συνομωσίας, όπως εποικισμού του πλανήτη από μαύρους και ούτω καθεξής.

Επίσης, ορισμένοι μαύροι ηγέτες των πολιτικών δικαιωμάτων διαφωνούν με τις τακτικές που χρησιμοποιούν οι ακτιβιστές του Black Lives Matter.

Από το καλοκαίρι του 2017, στο κίνημα άρχισε να δίνεται πολύ λιγότερη προσοχή, το οποίο ορισμένοι αποδίδουν στην προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ που κυριαρχεί στα εθνικά πρωτοσέλιδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα