EK1C4: Το νέο φάρμακο κατά του κορονοϊού που έκανε τον Τσιόδρα να χαμογελάσει

Το EK1C4 πρακτικά καθιστά τον κορονοϊό ανίκανο να γαντζωθεί στην επιφάνεια ενός υγιούς κυττάρου. Θετικά τα αποτελέσματα από τα πειραματικά στάδια.

Σε μία αισιόδοξη ανακοίνωση προέβη ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας το απόγευμα της Παρασκευής καθώς αναφέρθηκε στην δοκιμή ενός πολύ ελπιδοφόρου φαρμάκου, που ακόμα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, αλλά δίνει πολύ καλά αποτελέσματα, στην Κίνα.

Όπως είπε ο διακεκριμένος επιστήμονας οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για ένα φάρμακο που είναι

πολύ πιο αποτελεσματικό από άλλες επιλογές αγωγής για τον κορονοϊό.

«Πρόσφατα αποτελέσματα από την Ακαδημία Επιστημών της Κίνας δείχνουν πρόοδο, όσο αναφορά την ανακάλυψη νέου πειραματικού φαρμάκου, έναντι του κορονοϊού. Θα δοκιμαστεί για την πρόληψη και την καταπολέμηση της λοιμώξεως του ιού στον άνθρωπο. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στα πειράματα που έγιναν, από όλα τα φάρμακα που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα στην ανθρωπότητα», τόνισε στην τοποθέτηση του ο κ. Τσιόδρας.

Πώς λειτουργεί το νέο, υπό εξέταση, φάρμακο

Οι δηλώσεις Τσιόδρα, και οι σχετικές έρευνες στη χώρα από όπου ξεκίνησε η Πανδημία, αφορούν σε έναν αναστολέα σύντηξης, τον EK1C4, ο οποίος φαίνεται να έχει την ικανότητα να εμποδίζει τη μόλυνση του ανθρώπου από τον ιό της νόσου Covid-19.

Ο ισχυρός αναστολέας στοχεύει στη λεγόμενη πρωτεΐνη-ακίδα (λόγω του σχήματός της), την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να «γραπωθεί» στην επιφάνεια ενός υγιούς κυττάρου στον ανθρώπινο οργανισμό, και με την οποία το επιμολύνει.

Συνεπώς, ο εν λόγω παράγοντας εμποδίζει και την έναρξη της διαδικασίας του πολλαπλασιασμού του κορονοϊού στο ανθρώπινο σώμα, το στάδιο που ακολουθεί της αρχικής επιμόλυνσης υγιών κυττάρων.

Τι λένε οι ερευνητές

Η ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο Fudan της Σανγκάη και το Πανεπιστήμιο της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, που δημοσίευσαν στις 30 Μαρτίου τη σχετική έρευνα στην επιστημονική επιθεώρηση Cell Research, αναφέρει τα πειράματα που διεξήχθησαν σε ποντίκια με τον EK1C4 υποδεικνύουν πως το εν λόγω φάρμακο μπορεί να αποτελέσει προστασία από τον SARS-CoV-2.

Η EK1C4 ήταν επίσης «πολύ αποτελεσματική κατά της μόλυνσης άλλων ψευδοϊών ανθρώπινου κορονοϊού που δοκιμάστηκαν, συμπεριλαμβανομένων των SARS-CoV και MERS-CoV, καθώς και των SARSr-CoVs και αναστέλλει δραστικά την αντιγραφή 5 εξεταζόμενων ανθρώπινων κορονοϊών, συμπεριλαμβανομένων των SARS-CoV- 2», σημειώνουν οι επιστήμονες.

Δείτε εδώ την επιστημονική δημοσίευση.Στους 59 οι νεκροί

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφορικά με την εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας, τα νέα κρούσματα είναι 99 με τον συνολικό αριθμό να διαμορφώνεται πλέον σε 1613, ενώ τα θύματα του ιού έφτασαν τα 59.

Σε σχέση με την Πέμπτη, δηλαδή, 6 ακόμη συμπολίτες μας κατέληξαν. Ο μέσος όρος ηλικίας των αποθανόντων είναι τα 71 έτη και η πλειοψηφία τους είναι άνδρες.

Υπενθυμίζεται πως από τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, τα 121 αφορούν το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος», το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

13033: Τι πρέπει να γράφει το sms για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση

Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 25 Απριλίου

Keywords
Τυχαία Θέματα