Το πρώτο σχόλιο Μητσοτάκη για Τραμπ: Να αφήσουμε τη σκόνη να καταλαγιάσει - Η Ευρώπη είναι πιο ώριμη πολιτικά

Υπέρ της πρότασης Τραμπ για αύξηση των αμυντικών δαπανών ο Κ. Μητσοτάκης - Η συζήτηση με τον Εν. Λέτα.

«Να αφήσουμε τη σκόνη να καταλαγιάσει», ήταν το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ, στη συζήτηση που είχε με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως «η Ευρώπη είναι πιο ώριμη πολιτικά» για να ανταποκριθεί στις

προκλήσεις που θα έχει μπροστά της, ενώ τόνισε πως το κατώφλι του 2% του ΑΕΠ για τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες θα αποτελέσει παρελθόν.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Divani Apollon Palace», στη Βουλιαγμένη, με κεντρικό θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα - Οι παγκόσμιες προκλήσεις για τους ηγέτες» και τον συντονισμό της ανέλαβε η δημοσιογράφος Κατερίνα Παναγοπούλου.

Μητσοτάκης: Οι ακραίες απόψεις δεν βοηθούν

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκίνησε με ένα σχόλιο για την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ και από την ατζέντα που ξεδίπλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, λίγο αφόρου ορκίστηκε στον Λευκό Οίκο.

«Να δούμε ποια θα είναι η πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αφήσουμε τη σκόνη να καταλαγιάσει. Να γίνει μια διάκριση μεταξύ αυτού που φαίνεται να είναι ακόμη μια επανάληψη κάποιων διατυπώσεων σε προεκλογικό επίπεδο, σε σχέση με ποια θα είναι ακριβώς η πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη».

Όπως τόνισε, «η Ευρώπη είναι πιο ώριμη πολιτικά» και υπενθύμισε ότι «παρόμοιες δηλώσεις έγιναν από τον πρόεδρο Τραμπ και το 2016 και δεν υπήρχε τότε κάποιος εμπορικός πόλεμος. Ελπίζω να γίνει αυτό και τώρα».

Σε άλλο σημείο της συζήτησης και ερωτηθείς για τη woke ατζέντα και τα όσα ανέφερε ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ μετά την ορκωμοσία του, πως αναγνωρίζει μόνο δύο φύλα, αρσενικό και θηλυκό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε: «Οι ακραίες απόψεις δεν βοηθούν» και εκτίμησε ότι τέτοιες θέσεις δεν έχουν χώρο στην Ευρώπη».

Στο πλαίσιο αυτό απέκλεισε εκ νέου τη συνεργασία με κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας σε κυβερνητικό επίπεδο και επισήμανε ότι πλέον στόχος της κυβέρνησης είναι να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Έχει έλθει η ώρα για τολμηρές πρωτοβουλίες», υπογράμμισε.

«Το κατώφλι του 2% για τις αμυντικές δαπάνες θα αποτελέσει παρελθόν»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για «κλήση αφύπνισης για την Ευρώπη. Να συζητήσουμε πολύ σοβαρά θέματα, τα οποία εξέθεσε ο Ενρίκο στην έκθεσή του, όπως της άμυνας. Πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα και πρέπει να είμαστε πιο έξυπνοι σε σχέση με το πώς προστατεύουμε την δική μας ευρωπαϊκή ήπειρο και τη δική μας ασφάλεια».

«Η εκλογή Τραμπ αποτελεί το τελευταίο έναυσμα για την Ευρώπη, ώστε να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης και ξεκαθάρισε ότι δεν εννοεί κάποια σύγκρουση με τις ΗΠΑ, καθώς «είμαστε παραδοσιακοί σύμμαχοι, πολεμήσαμε δίπλα δίπλα σε δύο Παγκόσμιους Πολέμους και υπάρχει μια στενή ιστορική σχέση που δεν πρέπει να διαγραφεί και δεν θα διαγραφεί. Αλλά, πρέπει να δούμε πού υπάρχουν "win win" λύσεις, ενιαία επωφελής συμφωνίες, οι οποίες θα ικανοποιούν και τις δύο πλευρές μέσα σε ένα συνεχές ασταθές γεωπολιτικό και ενεργειακό περιβάλλον».

Αναφερόμενος στο ποσοστό του ΑΕΠ που θα δίνουν οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες της Συμμαχίας, υπογράμμισε: «Έχει δίκιο ο κ. Τραμπ όταν παρότρυνε τους Ευρωπαίους εταίρους να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες ως προς τις δαπάνες στην άμυνα. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι το κατώφλι του 2% θα αποτελέσει παρελθόν. Θα πάμε σε μεγαλύτερο ποσοστό. Δεν ξέρω ποιο θα είναι, δεν νομίζω ότι θα είναι 5%, αλλά θα είναι σίγουρα πάνω από 2%».

Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «είναι σαφές ότι θα χρειαστεί να δαπανήσουμε περισσότερα χρήματα σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα πρέπει να έχουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για τις επενδύσεις στην άμυνα, ενώ χρειαζόμαστε περισσότερα ευρωπαϊκά χρήματα. Το κατορθώσαμε εν μέσω πανδημίας με το Ταμείο Ανάκαμψης. Είμαστε σε κρίσιμο γεωπολιτικό σταυροδρόμι και νομίζω ότι αυτή η συζήτηση θα ξεκινήσει συντεταγμένα στην άτυπη Σύνοδο της ΕΕ στις 3 Φεβρουαρίου».

«Έχουμε σταθερή κυβέρνηση που βοηθά στην προσέλκυση επενδύσεων»

Ερωτηθείς για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν μία εξαιρετική σχέση, η οποία δεν ήταν ποτέ καλύτερη στο παρελθόν. Έχουμε μία 5ετή αμυντική συνεργασία, αλλά η σχέση μας εκτείνεται πολύ πέραν της άμυνας, στις τεχνολογίες αιχμής, την Παιδεία και τον Πολιτισμό».

«Γνωρίζουμε ότι έχουμε ισχυρούς δεσμούς στην Ουάσιγκτον τόσο στο Ρεπουμπλικανικό όσο και στο Δημοκρατικό Κόμμα. Δεν αναμένω αλλαγές στη διμερή μας σχέση», τόνισε και έστειλε το μήνυμα ότι «αντιμετωπίζουμε αυτήν τη σχέση, όχι μέσω της διμερούς διάστασης, αλλά οφείλουμε να βρούμε ενιαία προσέγγιση ως Ευρωπαίοι έναντι της νέας αμερικανικής κυβέρνησης».

Συνεχίζοντας την αναφορά του στην οικονομική σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «αυξανόμενο ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας να επενδύσουν στη χώρα μας και φυσικά παραδοσιακά έχουμε πολιτισμικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, που φυσικά βλέπουμε ότι αμερικανικά ιδρύματα θέλουν να συνεργαστούν με τα δικά μας πανεπιστήμια».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημείωσε, σημαντικό ρόλο παίζει η πολιτική κατάσταση, καθώς «είμαστε από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη με σταθερή κυβέρνηση» και αυτό αποτελεί «σημαντικό πλεονέκτημα που βοηθά στην προσέλκυση επενδύσεων».

Λέτα: Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει - Κινητήρια δύναμη ο Τραμπ

Από την πλευρά του, ο Ενρίκο Λέτα -μεταξύ άλλων- σημείωσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει» και να αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ ως «κινητήρια δύναμη» για να γίνει ισχυρότερη και πιο ανταγωνιστική.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε, όπως είμαστε. Πρέπει να κινηθούμε. Η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης δεν είναι αρκετή. Μπορούμε περισσότερα και αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνει επιτέλους πράξη», σημείωσε.

Ακόμη, ανέφερε πως «αυτή η πίεση που έρχεται από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, μπορεί να αξιοποιηθεί για να βγει πιο ισχυρή η Ευρώπη».

Δείτε τη συζήτηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Εν. Λέτα:

Keywords
Τυχαία Θέματα