«Άγγιξε» τον Ήλιο το Parker Solar Probe της NASA – Ιστορικό ρεκόρ

H τελευταία προγραμματισμένη διελεύση του Parker Solar Probe της NASA από τον Ήλιο θα γίνει στις 19 Ιουνίου 2025.

To διαστημικό σκάφος της NASA, Parker Solar Probe, την Τρίτη (24/12) «έγραψε» ιστορία, πλησιάζοντας τον Ήλιο πιο κοντά από οποιοδήποτε άλλο διαστημικό σκάφος. Αυτό το κατόρθωμα πραγματοποιήθηκε αφού το Parker Solar Probe

πέταξε σε απόσταση 6,1 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο, αψηφώντας την καυτή ζέστη της εξωτερικής ατμόσφαιρας του άστρου μας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Space, η πτήση αυτή σηματοδότησε την 22η φορά που το Parker Solar Probe της NASA έκανε κοντινό πέρασμα από τον Ήλιο. Αν και το σκάφος της NASA αναμένεται να πραγματοποιήσει τουλάχιστον ακόμη δύο περάσματα γύρω από τον Ήλιο, αυτή είναι η πιο κοντινή απόαταση που το διαστημόπλοιο θα φτάσει στο άστρο του ηλιακού συστήματός μας.

NASA's Parker Solar Probe celebrates Christmas with record smashing 'kiss' of the sun https://t.co/WtIAvBhXAk pic.twitter.com/JtBgNhG7Jh

SPACE.com (@SPACEdotcom) December 24, 2024

Πάντως, το Parker Solar Probe δεν «έσπασε» ρεκόρ για πρώτη φορά αφού, στις 21 Σεπτεμβρίου 2023, έφτασε σε ταχύτητα 635.266 χιλιομέτρων την ώρα, σημειώνοντας ρεκόρ ως το ταχύτερο αντικείμενο που κατασκευάστηκε ποτέ από την ανθρωπότητα.

Κατά τη διάρκεια του περάσματος την παραμονή των Χριστουγέννων, οι επιστήμονες λένε ότι το διαστημόπλοιο που αγγίζει τον Ήλιο είχε ταχύτητα 692.000 χιλιομέτρων την ώρα, καταρρίπτοντας επίσης το προηγούμενο ρεκόρ ταχύτητας. Για λόγους σύγκρισης, αυτό είναι περίπου 300 φορές ταχύτερο από την τελική ταχύτητα ενός μαχητικού αεροσκάφους Lockheed Martin.

Η αποστολή του Parker Solar Probe

Επισημαίνεται ότι η κύρια αποστολής του Parker Solar Probe της NASA είναι να μάθει περισσότερα για τον Ήλιο. Συγκεκριμένα, το διαστημικό σκάφος χρειάζεται να αψηφήσει τις θερμοκρασίες των 980 βαθμών Κελσίου που θα αντιμετωπίσει, για να συλλέξει δεδομένα σχετικά με το ηλιακό στέμμα.

Μάλιστα, η εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου απασχολεί τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες. Το λεγόμενο «πρόβλημα της στεμματικής θέρμανσης» αναφέρεται στο γεγονός ότι, παρά το ότι βρίσκεται πιο μακριά από την κύρια πηγή ενέργειας του Ήλιου, δηλαδή τον πυρήνα του, το στέμμα είναι πολύ πιο θερμό από την επιφάνεια του Ήλιου, δηλαδή τη φωτόσφαιρα.

Το καθιερωμένο μοντέλο μας για τα αστέρια υποδηλώνει ότι όσο πιο κοντά φτάνει κανείς στον αστρικό πυρήνα, όπου τα αστέρια – όπως ο Ήλιος – πραγματοποιούν πυρηνική σύντηξη απελευθερώνοντας ενέργεια, τόσο πιο καυτός είναι. Όλα τα στρώματα του Ήλιου φαίνεται να υπακούουν αυστηρά σε αυτόν τον κανόνα εκτός από το στέμμα, το οποίο μπορεί να φτάσει σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 1,1 εκατ. βαθμούς Κελσίου.

Το Parker Solar Probe θα συνεχίσει την αποστολή του, πραγματοποιώντας διελεύσεις από τον ήλιο στις 22 Μαρτίου 2025, και στη συνέχεια η τελευταία προγραμματισμένη διελεύση θα γίνει στις 19 Ιουνίου 2025. Κατά τη διάρκεια και των δύο αυτών προσεγγίσεων, το διαστημικό σκάφος θα πλησιάσει τον Ήλιο σχεδόν τόσο κοντά όσο και την Τρίτη (24/12), ενώ θα ταξιδεύει με παρόμοια ταχύτητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Άγγιξε, Ήλιο, Parker Solar Probe, NASA – Ιστορικό,angixe, ilio, Parker Solar Probe, NASA – istoriko