Αποκαλύψεις Δένδια για το ελληνικό Iron Dome - «Τα νησιά θα μετατραπούν σε μονάδες ισχύος»

Πόσο θα κοστίζει το νέο «αντιπυραυλικό σύστημα». Τα μηνύματα Δένδια στην Τουρκία για «τείχος προστασίας στο Αιγαίο».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ανέφερε πως «η Ελλάδα, για να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός πυραυλικού τείχους προστασίας στο Αιγαίο».

Όπως τόνισε: «Τα νησιά θα μετατραπούν σε μονάδες ισχύος και θα αποτρέπουν την οποιαδήποτε σκέψη ανατροπής του καθεστώτος στο Αιγαίο».

Μιλώντας στην

ίδια εκδήλωση, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ελευθέριος - Δημήτριος Κατάρας, σημείωσε πως προωθείται «η επικαιροποίηση και υλοποίηση στοχευμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων τα οποία θα εξυπηρετούν και θα εναρμονίζονται με τη νέα δομή του Πολεμικού Ναυτικού».

Ενδεικτικά ανέφερε «το πρόγραμμα των φρεγατών Belharra, όπου δρομολογούνται ενέργειες για την προμήθεια και 4ης φρεγάτας, τα ελικόπτερα τύπου Romeo, τα ΠΠ τύπου Island, τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ, των υποβρυχίων και των ταχέων περιπολικών κρούσεως (ΤΠΚ), την ανανέωση του δυναμικού των κατευθυνόμενων βλημάτων και τορπιλών του Στόλου, ενώ, εξετάζεται η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα των φρεγατών Constellation καθώς και η υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων υψηλής επιχειρησιακής αξίας».

Το ελληνικό Iron Dome

Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Νοεμβρίου, Έλληνες αξιωματούχοι είχαν αναφέρει στο Reuters πως η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με το Ισραήλ για την ανάπτυξη ενός αντιαεροπορικού συστήματος ύψους 2 δισεκατομμύριων ευρώ, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Το αντιπυραυλικό σύστημα που σχεδιάζει να αναπτύξει η Ελλάδα θα μιμείται το Iron Dome του Ισραήλ, που μπορεί να αναχαιτίζει πυραύλους μικρότερου και μεγαλύτερου βεληνεκούς.

«Το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί ένα πολυεπίπεδο αντιαεροπορικό και αντι-drone σύστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά πηγή με γνώση του θέματος μετά από μια κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια. «Είμαστε σε συζητήσεις με το Ισραήλ», πρόσθεσε.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε το μέγεθος της πιθανής συμφωνίας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα συνολικά χρειάζεται να δαπανήσει συνολικά 12,8 δισ. ευρώ έως το 2035 για να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της.

Η ενίσχυση της αεράμυνας αποτελεί μέρος του δεκαετούς σχεδίου εξοπλισμών της Αθήνας που περιλαμβάνει την απόκτηση έως και 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35 και drones από τις ΗΠΑ, τεσσάρων φρεγατών Belharra και αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα