Άρση μέτρων: Με ποια σειρά θα ανοίξουν μαγαζιά, σχολεία, εκκλησίες

Σταδιακή μετάβαση στη «νέα κανονικότητα» προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για την άρση των μέτρων πρόληψης για τον κορονοϊό.

Τη Δευτέρα 4 Μαΐου ξεκινάει η μετάβαση στη «νέα κανονικότητα», καθώς πρόκειται για την ημερομηνία ορόσημο για την εκκίνηση του σχεδίου άρσης των μέτρων της καραντίνας.

Τη μέρα αυτή αίρεται το λουκέτο σε εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, σύμφωνα με πληροφορίες για τις υπό εξέταση αποφάσεις. Επίσης, στις 4/5 αναμένεται να απελευθερωθούν οι εντός νομού μετακινήσεις,

οι οποίες θα γίνονται λοιπόν χωρίς SMS στο 13033, ενώ θα επιτραπεί και η ατομική λατρεία σε εκκλησίες και χώρους λατρείας.

Εν συνεχεία, στις 11 Μαΐου, οι μαθητές της Γ' Λυκείου επιστρέφουν στο σχολείο, απόφαση που φαίνεται να έχει κλειδώσει. Δε φαίνεται να ισχύει το ίδιο για τους λοιπούς Γυμνασίου - Λυκείου, με το επικρατέστερο σενάριο να θέλει ως ημερομηνία επαναλειτουργίας των υπόλοιπων βαθμίδων της εκπαίδευσης την 25η Μαΐου. Ωστόσο δεν έχουν ληφθεί μέχρι ώρας οι τελικές αποφάσεις.

Την 25η Μαρτίου εξετάζεται και η δυνατότητα συμμετοχής των πιστών στη Θεία Λειτουργία, υπό την προϋπόθεση τήρησης μέτρων ασφαλείας.

Ακολούθως, την 1η Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν τα Δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο. Την ίδια ημέρα ανοίγουν, επίσης, τα ξενοδοχεία και τα πολυκαταστήματα, η εστίαση και τα καφέ - μπαρ.

Στις 29 Ιουνίου θα ανοίξουν τα εποχικά καταλύματα, ενώ θα απελευθερωθεί και η μετακίνηση στα νησιά.

Υπενθυμίζεται πως αύριο, Τρίτη, αναμένεται πρωθυπουργικό διάγγελμα στις 18:00, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να περιγράφει το πλαίσιο για την «επόμενη ημέρα», ενώ θα ακολουθήσει και εξειδίκευση των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς.

Σχολεία: «Θα ανοίξουν σταδιακά και υπό τους όρους των ειδικών»

Τα σχολεία θα ανοίξουν, πρέπει να ανοίξουν, και θα ανοίξουν σταδιακά, μόνο υπό τους όρους των ειδικών διεμύνησε από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, επικαλούμενος λόγους παιδαγωγικούς, ψυχικούς αλλά και ισότητας μεταξύ των παιδιών εκείνων που δίνουν εξετάσεις, και ενώ η χώρα ετοιμάζεται επισήμως για την άρση των μέτρων καραντίνας που «έφερε» ο κορονοϊός.

Όπως τόνισε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra», κάθε βαθμίδα έχει τις ιδιαιτερότητές της: Επί παραδείγματι, είναι διαφορετικές οι ανάγκες που εμφανίζονται στο πανεπιστήμιο, και, ευκαιρίας δοθείσης, «σχεδόν το σύνολο του ακαδημαϊκού χώρου συντάχθηκε με την τηλε-εκπαίδευση, παρήγαγε ακαδημαϊκό έργο πολύ υψηλής ποιότητας. Άρα, υπό αυτήν την έννοια, δεν εμφανίζεται άμεσα αναγκαία η επιστροφή στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα», εκτίμησε ο Γ. Γεραπετρίτης, υπό την ιδιότητα του πολιτικού αλλά και του πανεπιστημιακού δασκάλου.

Όμως, «είναι άλλες οι ανάγκες της Γ' Λυκείου: Τα παιδιά θα πρέπει να επιστρέψουν στα θρανία, έτσι ώστε, ακόμη και εκείνα τα παιδιά τα οποία δεν έχουν πάρα πολύ άμεση, ή γρήγορη, ή δυνατή πρόσβαση στο διαδίκτυο, να καλύψουν τα όποια κενά έχουν δημιουργηθεί, να υπάρχει η ισότητα των όπλων όταν φθάσει η ώρα των πανελλαδικών».

Από εκεί και πέρα βεβαίως, άλλες είναι οι ανάγκες του Γυμνασίου και των υπόλοιπων τάξεων, του Λυκείου, και άλλες οι ανάγκες των παιδιών του Δημοτικού, διότι «τα παιδιά του Δημοτικού έχουν πολύ χαλαρότερη κατανόηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και ευθύνης, δύσκολα επιβάλλεις σε μικρά παιδιά τον τρόπο ζωής που θέλουμε να φέρουμε σε αυτήν τη νέα καθημερινότητα». 'Αρα, συμπέρανε ο υπουργός, «είναι πολύ διαβαθμισμένα τα δεδομένα, είναι μια πολυ-παραγοντική εξίσωση. Τα σχολεία θα ανοίξουν, πρέπει να ανοίξουν. Θα ανοίξουν σταδιακά, κατά φάσεις, κατά τάξη. Είναι κρίσιμο το να μην συζητάμε για το αν θα πρέπει να παραμείνουν τα σχολεία κλειστά» τόνισε, εξηγώντας ότι «είναι πολλοί οι λόγοι που επιβάλλουν το άνοιγμα των σχολείων, δεν είναι μόνο παιδαγωγικοί, δεν μπορούμε να πορευόμαστε με ένα υποβαθμισμένο παιδαγωγικό υπόδειγμα, βρισκόμαστε σπίτι και εκπαιδευόμαστε από εκεί». Είναι και το θέμα της ψυχικής υγείας των παιδιών, τα οποία «πρέπει να βρίσκονται στο φυσικό χώρο του σχολείου, διότι σχολείο δεν είναι μόνο εκπαίδευση, είναι κοινωνική αγωγή, κοινωνική συναναστροφή, είναι μαθαίνω να είμαι μέρος μιας κοινότητας και μιας ομάδας».

Σύμφωνα με τον Γ. Γεραπετρίτη, δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι χώρες, ακόμη και εκείνες που βρίσκονται σε πολύ χειρότερη υγειονομικά στάθμη, ανοίγουν τα σχολεία τους υπό όρους και προϋποθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε τους Έλληνες πολίτες, ότι «με ιδιαίτερη συνέπεια και φειδώ η ελληνική Πολιτεία θα ανοίξει τα σχολεία, χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία των παιδιών, μόνο υπό τους όρους και τις συνθήκες που θα μας υποδείξουν οι αρμόδιοι υγειονομικοί παράγοντες». Αρα, θα υπάρξουν «νέοι, αυστηροί κανόνες για το άνοιγμα των σχολείων κατά στάδια» και για διάστημα το οποίο θα προσδιοριστεί ειδικότερα από το υπουργείο Παιδείας τις αμέσως επόμενες ημέρες.

«Όπως και σε πολλά άλλα κεφάλαια, η ελληνική Πολιτεία θα έχει κανόνες, που και αυστηρότεροι θα είναι, και πιο ριζικοί, και πιο εμπροσθοβαρείς. Εμείς σε πολλές περιπτώσεις έχουμε εισαγάγει πιο ευρηματικούς κανόνες σε σχέση με άλλα κράτη, ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία, ειδικά για το θέμα των σχολείων, που καταλαβαίνουμε όλοι ότι είναι πολύ μεγάλης ευαισθησίας για την ελληνική κοινωνία», είπε και πρόσθεσε: «Θα είμαστε ακόμη πιο αυστηροί, και καλό είναι - απευθύνω παράκληση - ο καθένας, είτε πρόκειται για άτομο, είτε για κοινότητα ή πολιτική παράταξη, να μην παίζει με την αγωνία των γονέων, αλλά να κρατήσει υπεύθυνη στάση, γνωρίζοντας τη σημασία να υπάρχει μια φυσική σχολική κοινότητα, και για λόγους παιδαγωγικούς και για λόγους ψυχικούς, αλλά και για λόγους ισότητας των παιδιών».

Τσιόδρας: Οι κίνδυνοι της άρσης των μέτρων

Η σταδιακή άρση των μέτρων συνοδεύεται πάντως από έναν κίνδυνο για υποτροπή της κυκλοφορίας της νόσου, προειδοποίησε στην αποψινή ενημέρωσή του ο Σ. Τσιόδρας.

«Αυτή η κατάσταση που θα ακολουθήσει δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως επάνοδος στην ολική κανονικότητα. Είναι μια σταδιακή μετάβαση, ένα πολύ δύσκολο στάδιο, όπου συνεχίζουμε να είμαστε σε επιφυλακή». Είπε ότι ως επιστήμονες θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την πορεία του ιού με ειδικά μαθηματικά εργαλεία ώστε να μπορούν έγκαιρα να προβλέψουν αν η άρση των μέτρων συνοδεύεται και από αντίστοιχα καλή εικόνα της επιδημιολογίας του ιού και στην κοινότητα.

«Εξακολουθούμε να αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις, να τηρούμε τα μέτρα απόστασης και να αποφεύγουμε τον συνωστισμό. Οποιαδήποτε χαλάρωση, θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική. Αν αποτιμήσουμε λάθος τα γεγονότα, θα οδηγηθούμε πολύ γρήγορα από την περιορισμένη κυκλοφορία του ιού και μια ξαφνική άνοδο κι ένα δεύτερο κύμα του ιού στη χώρα μας», τόνισε ο κος Τσιόδρας που πρόσθεσε ότι η επιτροπή εισηγήθηκε την επανέναρξη της λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η οποία όπως είπε θα πρέπει να γίνεται σταδιακά, με προϋποθέσεις και με συνεκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

Πότε τελειώνει το SMS στο 13033 για μετακινήσεις, οι κωδικοί σήμερα και η έξοδος

Κορονοϊός: Τα νέα συμπτώματα - Ποιοι και πότε μπορεί να μεταδώσουν τον ιό

Το νέο ωράριο των σούπερ μάρκετ

Keywords
σχολεια, σειρα, εκκλησιες, 25η μαρτιου, υπουργείο παιδείας, νέα, μαΐου, sms, ιουνίου, κορονοϊός, kontra, πανελλαδικες 2012, εκπτωσεις, κος, ειδήσεις, τελη κυκλοφοριας, ωραριο καταστηματων, κλειστα σχολεια, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ανοιγμα σχολειων, ημερομήνια, χωρες, το θεμα, εργαλεια, θεμα, νησια, ξενοδοχεια, οροσημο, πλαισιο, τα νεα, υγεια, υπουργείο παιδείας, φυσικη, ωρα, αγωγη, αγωνια, ατομο, γεγονοτα, γινεται, γινονται, δευτερο, δευτερα, διαστημα, δυνατοτητα, διαδικτυο, ειπε, υπαρχει, εκκινηση, εκπαιδευση, ενημερωση, εννοια, εξετασεις, εστιαση, ζωης, ιδια, ιδιο, ισχυει, θεια λειτουργια, εικονα, κυμα, κομμωτηρια, κος, λαθος, λειτουργια, λουκετο, μαΐου, μαθηματικα, παιδια, πολιτεια, σεναριο, συνεχεια, σπιτι, σουπερ, σχεδιο, σχολειο, τριτη, συμπτωματα, φειδω, φυσικο, δημοτικα, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, κωδικοι, πληροφοριες, sms, τηλε, θεια, υγειας, βεβαιως
Τυχαία Θέματα
Άρση,arsi