Σε πόσες μέρες οι υγιείς οργανισμοί «νικούν» τον κορονοϊό

Σε πόσες μέρες ο φορέας του κορονοϊού «νικάει» τη λοίμωξη; Πότε παύει να μεταδίδει το ιό; Οι απαντήσεις του Σ. Τσιόδρα.

Σε νέα ενδιαφέροντα επιστημονικά δεδομένα για τον νέο κορονοϊό αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο Υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα.

Ειδικότερα, ερωτηθείς για περιστατικά που αφορούν ανθρώπους που είναι θετικοί στον κορονοϊό για μακρό χρονικό διάστημα, αλλά και για το ενδεχόμενο επαναλοιμώξεων από τον ιό, ο καθηγητής επανέλαβε πως «δεν έχει καταγραφεί περιστατικό επαναλοίμωξης»,

όπως είχε απαντήσει και νωρίτερα, αλλά ότι «απλά έχουν καταγραφεί περιστατικά που μπορεί να ήταν ένα δείγμα αρνητικό και το επόμενο θετικό ή δυο δείγματα ταυτόχρονα από δύο διαφορετικές περιοχές του σώματος».

Ποια σημεία του σώματος «προτιμάει» ο κορονοϊός

«Ας πω για παράδειγμα τις βρογχικές εκκρίσεις και τον φάρυγγα, που ήταν το ένα αρνητικό και το άλλο θετικό, που δείχνει ότι ο ιός έχει κάποια προτίμηση σε κάποια σημεία του σώματος περισσότερο. Και φαίνεται αυτά τα σημεία να αφορούν το στοματοφάρυγγα», συνέχισε ο λοιμωξιολόγος. «Και ίσως να μην ισχύουν όλα όσα γνωρίζουμε για την ακριβή παθογένεια αυτού του ιού. Ανάλογα την περίπτωση πάντα και το πόσο σοβαρή είναι η νόσος».

«Θεωρώ ότι επαναλοίμωξη δεν έχει καταγραφεί επίσημα. Θεωρώ ότι δεν την περιμένουμε επιστημονικά να συμβαίνει», τόνισε. «Θεωρώ ότι υπάρχει ένας τροπισμός του ιού για κάποια συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Εκεί φαίνεται αυτό και από παθολογοανατομικές μελέτες, όπως σας είπα την άλλη φορά. Μια προτίμηση, αυτό είναι τροπισμός. Και θεωρώ ότι οποιοδήποτε τέτοιο περιστατικό εμφανίζεται, εμείς προσπαθούμε επιστημονικά να το εξηγήσουμε και να διακριβώσουμε αυτό ακριβώς το φαινόμενο: αν είναι η επανανίχνευση του γενετικού υλικού του ιού ή απλά μια μακρά παραμονή του ιού στο σώμα», πρόσθεσε.

Επίσης, «έχουν καταγραφεί περιστατικά μέχρι και ένα μήνα μετά να είναι θετικά σε όλο τον κόσμο. Και αυτό το περιστατικό που αναφέρθηκε προηγουμένως, είναι ένα τέτοιο περιστατικό. Περίπου ένα μήνα μετά έχει θετική PCR για το γενετικό υλικό του ιού.
Δεν πρέπει να βιαζόμαστε να τα κρίνουμε γρήγορα και να πούμε ότι είναι επαναλοίμωξη ή ότι κινδυνεύει κάποιος να μεταδώσει έναν τέτοιο ιό. Το μόνο, το gold standard, δηλαδή αυτό που λέμε το χρυσό κριτήριο, είναι να πάρεις δείγμα και να το κάνεις καλλιέργεια σε ειδικά κύτταρα υπό ειδικές συνθήκες βιοασφάλειας, πολύ υψηλές συνθήκες βιοασφάλειας», σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα.

Μολυσματικότητα

Εξάλλου, «τέτοια πειράματα έχουν γίνει στη Γερμανία στις 10 ημέρες από την παρουσία του ιού στον οργανισμό μας, όπου πήραν το δείγμα από το στοματοφάρυγγα που ήταν θετικό και μετά το διάστημα των 10 ημερών, το καλλιέργησαν σε κυτταρικές σειρές για να δουν αυτό που ονομάζουμε μολυσματικότητα και αν μπορεί να μεταδοθεί ο ιός», είπε ο διακεκριμένος επιστήμονας.

«Και είδαν», συνέχισε, «ότι μετά τις 10 ημέρες αυτό πέφτει σε πάρα πολύ σημαντικό βαθμό». «Και για αυτό οι οδηγίες που δίνουμε και προσαρμόζονται βέβαια πάντα με τα δεδομένα και στην Ελλάδα, αλλά έχουν υιοθετηθεί και από διεθνείς επιστημονικούς φορείς, είναι ότι το 10ημερο είναι ένα "χρυσό" κατά κάποιο τρόπο χρονικό κριτήριο, για να πει κανείς ότι έχει σταματήσει η μετάδοση», εξήγησε ο ίδιος.

Πότε ο ιός έχει καταπολεμηθεί

«Μάλιστα πολλοί έχουν προχωρήσει και πιο πριν στις 7 μέρες, αν έχουν περάσει 3 μέρες απυρεξίας και χωρίς συμπτωματολογία βήχα, θεωρούν ότι ο οργανισμός έχει καταπολεμήσει τον ιό», όπως είπε ο κ. Τσιόδρας.

«Και πιστεύω ότι πραγματικά ένας νέος οργανισμός που πάει καλά, στις 7 μέρες τον έχει καταπολεμήσει τον ιό και δεν τον μεταδίδει», ανέφερε.

«Ακολουθούμε πιο αυστηρά κριτήρια σε χώρους νοσοκομείων και σε χώρους οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία όσον αφορά στη μετάδοση και είμαστε πιο αυστηροί στο θέμα των 14 ημερών με υψηλά μέτρα προστασίας για να είμαστε 100% βέβαιοι. Φαίνεται όμως, ότι μετά τις 10 ημέρες δεν ισχύει αυτή η μεταδοτικότητα», κατέληξε.

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 17 νέα κρούσματα του κορονοϊού, καθώς και 2 ακόμη νεκρούς, το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 2.534 και 136, αντίστοιχα.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

Πότε τελειώνει το SMS στο 13033 για μετακινήσεις, οι κωδικοί σήμερα και η έξοδος

Κορονοϊός: Τα νέα συμπτώματα - Ποιοι και πότε μπορεί να μεταδώσουν τον ιό

Το νέο ωράριο των σούπερ μάρκετ

Keywords
Τυχαία Θέματα