Χάρης Θεοχάρης στο iEidiseis: Περιμένουμε μείωση της τουριστικής κίνησης έως και 50%
«Εξετάζουμε σοβαρά μεθόδους αναθέρμανσης των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού», προαναγγέλλει ο υπουργός Τουρισμού, ενώ αφήνει σαφείς αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Εξετάζουμε σοβαρά μεθόδους αναθέρμανσης των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, με ενδεχόμενη διεύρυνση σε περισσότερους δικαιούχους», δηλώνει με συνέντευξή του στο iEidiseis, ο Χάρης Θεοχάρης, εξηγώντας τους λόγους της κίνησης
Ο Χάρης Θεοχάρης επισημαίνει ότι «περιμένουμε μείωση της τουριστικής κίνησης έως και 50%», υπογραμμίζοντας: «Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, πρώτος στόχος είναι, σαφέστατα, ο περιορισμός των απωλειών για την τουριστική μας βιομηχανία. Στη διάλεκτο των επιχειρήσεων, αυτό μας υποχρεώνει να διεκδικήσουμε «μεγαλύτερο κομμάτι από μια μικρότερη πίτα». Και αντί να μεμψιμοιρούμε, δουλεύουμε».
Στην ερώτηση για τις αεροπορικές εταρείες και τις χώρες από τις οποίες ενδέχεται να έρθουν τουρίστες το καλοκαίρι στηχώρα μας, ο Χάρης Θεοχάρης τονίζει χαρακτηριστικά: «Η διεθνής διασύνδεση της Ελλάδας με το εξωτερικό είναι ένας από τους κρίσιμους παράγοντες για το ξεπέρασμα της κρίσης. Αυτό που λέει η κοινή λογική, είναι ότι εφέτος το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας θα αφορά κυρίως Ευρωπαίους επισκέπτες. Οι οποίοι, εύλογα, θα προτιμούσαν να μην έρθουν αεροπορικώς. Το στοιχείο αυτό αναδεικνύει αυτομάτως τη σημασία του ανοίγματός μας σε άλλες αγορές, πχ όπως τα Βαλκάνια. Ωστόσο, το αεροπλάνο παραμένει το πιο γρήγορο και βολικό μέσον σύνδεσης της Βόρειας Ευρώπης με την Ελλάδα. Επομένως, τα πάντα εξαρτώνται από το πώς θα επιλυθεί το πρωταρχικό ζήτημα των υγειονομικών ελέγχων, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά στα αεροδρόμια όλου του κόσμου. Διεθνώς εξετάζονται διάφορα σενάρια, συνεκτιμώντας την διαθέσιμη τεχνολογία, το κόστος σε χρόνο και χρήμα για τον απαιτούμενο εξοπλισμό κ.λπ. Κυρίως όμως θα πρέπει να δοθεί ο μέγιστος σεβασμός στους επιβάτες: Να μην ταλαιπωρούνται σε ουρές, να μην νιώθουν ότι θίγεται η ιδιωτικότητα και η προσωπικότητά τους. Βλέπετε λοιπόν ότι το ζήτημα των μετακινήσεων είναι εξαιρετικά σύνθετο αλλά και κομβικό για την επόμενη ημέρα μετά την κρίση».
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΘΕΟΧΑΡΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
- Φαντάζομαι πως τη συγκεκριμένη ερώτηση την έχετε βαρεθεί κ. υπουργέ, αλλά πρέπει να σας την κάνω. Πότε εκτιμάτε ότι μπορεί να ξεκινήσουν να ανοίγουν τα ξενοδοχεία; Και έχετε μια εκτίμηση και από τις συζητήσεις σας με τους φορείς τι ποσοστό μπορεί να ανοίξει φέτος;
-Bαδίζουμε τηρώντας ευλαβικά τις οδηγίες των επιδημιολόγων. Με ρωτάτε «πότε θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία;» Ειλικρινά, δε βλέπω την ώρα να γίνει η επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού. Αλλά θα κάνω όση υπομονή χρειαστεί έως τη στιγμή που οι επικεφαλής ειδικοί και βέβαια ο πρωθυπουργός θα δώσουν το σύνθημα της επανεκκίνησης. Μέχρι στιγμής έχουμε πορευτεί βάσει αυτής της στρατηγικής, με μόνο γνώμονα την επιστημονική γνώση και τη φροντίδα για τη δημόσια υγεία. Οι έπαινοι που αποδίδονται στην Ελλάδα από κάθε γωνιά του κόσμου, δείχνουν ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο. Και έτσι θα συνεχίσουμε, έως ότου είμαστε εντελώς βέβαιοι ότι κάθε φιλοξενούμενος στην Ελλάδα, κάθε εργαζόμενος στο τουριστικό κλάδο και κάθε κάτοικος των περιοχών γύρω από τις τουριστικές μονάδεςθα είναι ασφαλής.
Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, είμαι σε διαρκή επαφή με ξένους, μεγάλους tour operator. Το πρώτο κύμα των ακυρώσεων έχει κοπάσει. Σε ό,τι αφορά στις κρατήσεις δωματίων, τουριστικά πακέτα κ.λπ. για την υψηλή θερινή περίοδο τηρείται στάση αναμονής. Αυτό που διαπιστώνω είναι μεν η αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία, αλλά και μια σαφέστατη εκδήλωση εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως τουριστικού προορισμού.
Τονίζω πως δεν ισχυρίζομαι ότι τα πράγματα θα είναι εύκολα. Περιμένουμε μείωση της τουριστικής κίνησης έως και 50%. Ο καθένας αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ζημίας για την εθνική οικονομία. Παρόλ' αυτά, θα σύστηνα στους επιχειρηματίες, είτε διαθέτουν μεγάλα ξενοδοχεία είτε μικρές τουριστικές μονάδες, να βαδίσουν με σύνεση, ψυχραιμία και ρεαλισμό.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι, ο καθένας ανάλογα με τον ειδικό του ρόλο στην ελληνική τουριστική βιομηχανία, είναι να φροντίσουμε ώστε η χώρα μας να διαφημίζεται σαν προορισμός υγείας και ασφάλειας. Έχουμε το πλεονέκτημα του χρόνου -εφόσον αντιμετωπίσαμε εγκαίρως και αποτελεσματικά την επιδημία- αλλά και του τόπου: Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στη Μεσόγειο που αποδεδειγμένα βγαίνει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες από την κρίση. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι ο περιορισμός της ζημίας που προκάλεσε η νόσος του Covid-19.
-Οι πρώτες σκέψεις σας για τις αεροπορικές εταιρείες που μπορεί να προσγειώνονται στα αεροδρόμιά μας και τις χώρες που είναι τα… φαβορί προκειμένου να έρθουν τουρίστες στη χώρα κατά την καλοκαιρινή περίοδο;
-Η διεθνής διασύνδεση της Ελλάδας με το εξωτερικό είναι ένας από τους κρίσιμους παράγοντες για το ξεπέρασμα της κρίσης. Αυτό που λέει η κοινή λογική, είναι ότι εφέτος το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας θα αφορά κυρίως Ευρωπαίους επισκέπτες. Οι οποίοι, εύλογα, θα προτιμούσαν να μην έρθουν αεροπορικώς. Το στοιχείο αυτό αναδεικνύει αυτομάτως τη σημασία του ανοίγματός μας σε άλλες αγορές, πχ όπως τα Βαλκάνια.
Ωστόσο, το αεροπλάνο παραμένει το πιο γρήγορο και βολικό μέσον σύνδεσης της Βόρειας Ευρώπης με την Ελλάδα. Επομένως, τα πάντα εξαρτώνται από το πώς θα επιλυθεί το πρωταρχικό ζήτημα των υγειονομικών ελέγχων, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά στα αεροδρόμια όλου του κόσμου. Διεθνώς εξετάζονται διάφορα σενάρια, συνεκτιμώντας την διαθέσιμη τεχνολογία, το κόστος σε χρόνο και χρήμα για τον απαιτούμενο εξοπλισμό κ.λπ. Κυρίως όμως θα πρέπει να δοθεί ο μέγιστος σεβασμός στους επιβάτες: Να μην ταλαιπωρούνται σε ουρές, να μην νιώθουν ότι θίγεται η ιδιωτικότητα και η προσωπικότητά τους. Βλέπετε λοιπόν ότι το ζήτημα των μετακινήσεων είναι εξαιρετικά σύνθετο αλλά και κομβικό για την επόμενη ημέρα μετά την κρίση.
-Αποκλείεται το ενδεχόμενο με τα έως τώρα δεδομένα η φετινή χρονιά να είναι απολύτως χαμένη για τον ελληνικό τουρισμό;
-Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, πρώτος στόχος είναι, σαφέστατα, ο περιορισμός των απωλειών για την τουριστική μας βιομηχανία. Στη διάλεκτο των επιχειρήσεων, αυτό μας υποχρεώνει να διεκδικήσουμε «μεγαλύτερο κομμάτι από μια μικρότερη πίτα». Και αντί να μεμψιμοιρούμε, δουλεύουμε. Εντατικά και σκληρά. Προσαρμόζουμε τους στόχους και την πολιτική μας. Ετοιμάσαμε ένα νέο στρατηγικό πλάνο, ειδικά για την αντιμετώπιση των συνεπειών μιας πρωτοφανούς κρίσης.
Επιγραμματικά, θα κινηθούμε σε τρεις άξονες:
α) τη διασφάλιση της υγείας σε καταλύματα και μεταφορές.
β) Την οικονομική στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων με μια δέσμη μέτρων σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.
Και γ) τη δυναμική διαφημιστική προώθηση της Ελλάδας ως ιδανικού προορισμού σε όλο τον κόσμο. Ως μίας χώρας έτοιμης να υποδεχτεί όλους όσοι έδιναν κουράγιο στον εαυτό τους το προηγούμενο διάστημα, για να αντέξουν τους περιορισμούς του lockdown, με το να ονειρεύονται τις διακοπές τους κάτω από τον ελληνικό ήλιο.
-Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα μεγάλο πακέτο για τον εσωτερικό τουρισμό, ώστε να δουλέψουν σχετικώς κάποιες επιχειρήσεις και οι τοπικές κοινωνίες;
-Ναι, οπωσδήποτε εξετάζουμε σοβαρά μεθόδους αναθέρμανσης των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, με ενδεχόμενη διεύρυνση σε περισσότερους δικαιούχους. Ο εσωτερικός τουρισμός, μολονότι δε συμβάλλει στην εισροή συναλλάγματος, είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την επαναλειτουργία της τουριστικής μηχανής. Όταν οι Έλληνες θα αρχίσουν να ταξιδεύουν ανά την Ελλάδα, θα επιβεβαιώσουν άμεσα την αξιοπιστία και την ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Η εσωτερική τουριστική κίνηση θα λειτουργήσει σαν υπόδειγμα για τον εξωτερικό τουρισμό, ενώ παράλληλα θα προσφέρει στους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου απτά μεγέθη ώστε να εκτιμήσουν τη ζήτηση. Και, επίσης, με τον εσωτερικό τουρισμό θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε έναν πάγιο στρατηγικό στόχο, αυτόν της επέκτασης της τουριστικής περιόδου.
- Εκτιμάτε ότι η Κομισιόν θα μπορούσε να λάβει περισσότερες πρωτοβουλίες για τον τουρισμό και δη τον ελληνικό; Ούτε υγειονομικά πρωτόκολλα, πχ, δεν έχει διαμορφώσει ακόμα…
-Σε μεγάλο βαθμό συμφωνώ μαζί σας για τη δυστοκία που επιδεικνύει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει, θεσμικά και οργανωμένα, τις οδυνηρές συνέπειες της πανδημίας. Και, όντως, χρειάστηκε να διαμαρτυρηθώ δημόσια, σε διεθνή ΜΜΕ για τις αρχικές δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, όταν αποθάρρυνε εκατομμύρια ανθρώπους λέγοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, «ξεχάστε τις διακοπές φέτος». Αυτό ήταν λάθος, από κάθε άποψη.
Φαίνεται όμως ότι κάτι αλλάζει στην προσέγγιση της ΕΕ, έστω και με αργά βήματα. Η ίδια η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λέει τώρα ότι «θα πρέπει να αναζητηθούν έξυπνες λύσεις» ώστε να μη χαθεί το καλοκαίρι. Αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα τη συγκρότηση taskforce για τον Τουρισμό.
Τα πράγματα είναι απλά: Η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει, το ταχύτερο δυνατόν, στους κανονικούς ρυθμούς ζωής. Οι διακοπές, τα ταξίδια -φυσικά με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και πιο εξειδικευμένους ελέγχους- είναι ουσιώδες κομμάτι αυτής της επιστροφής στην κανονικότητα. Αν λοιπόν αρχίσουν να ταξιδεύουν οι Ευρωπαίοι, θα κατευθυνθούν νότια, προς τη Μεσόγειο. Οπότε, το ζήτημα δεν είναι να σωθεί η τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα, αλλά κάτι ευρύτερο: Να εμπεδωθεί στην πράξη η ενότητα ανάμεσα στον βορρά και το νότο της Ευρώπης.
Χρειάζεται να δείξουμε ότι η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης δεν έχει χαθεί. Όλοι μαζί πρέπει να δουλέψουμε για την ανασυγκρότηση της κοινής μας ευρωπαϊκής εστίας. Αλλά για να γίνει αυτό, χρειάζεται η άμεση εκπόνηση ενός μεγάλου σχεδίου δράσεων, με το συντονισμό όλων των κρατών-μελών και με κοινούς κανόνες και κοινά πρωτόκολλα, για το πώς θα λειτουργούν τα ξενοδοχεία, οι αεροπορικές εταιρείες, τα αεροδρόμια κ.λπ. Θέλω να πιστεύω ότι σύντομα, ας πούμε εντός του Μαΐου, τα όργανα της ΕΕ θα παρουσιάσουν ένα τέτοιο σχέδιο.
- Και κίνητρα προς επιχειρήσεις και μέτρα στήριξης στους εργαζόμενους; Τι συζητάτε ενόψει του καλοκαιριού;
-Όπως ήδη γνωρίζετε, υπάρχει μια σειρά από δραστικά και ουσιώδη μέτρα στήριξης, τα οποία έχουν κιόλας δρομολογηθεί. Όπως τόνισε και στα διαγγέλματά του ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η πολιτεία έσπευσε στο πλευρό των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, καθώς και των επιχειρηματιών.
Στο πλαίσιο του εφικτού, η κυβέρνηση προσπάθησε να δημιουργήσει ένα πλέγμα ασφάλειας, με πολλαπλή στήριξη και μέτρα που αφορούν την ανακούφιση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών. Βέβαια, αυτό που μας απασχολεί όλους είναι, εξίσου με τα έκτακτα μέτρα, ο μακρόπνοος σχεδιασμός. Το πώς θα περάσουμε από τα επιδόματα που επιβάλλονται λόγω της τρέχουσας κρίσης, στην αναπτυξιακή φάση της οικονομίας.
Η πανδημία εξαιτίας του κορωνοϊού έπληξε την Ελλάδα στη φάση της απογείωσης. Μιλώντας μόνο για τον τομέα του τουρισμού, διαπιστώθηκε θεαματικής άνοδος, με αύξηση των αφίξεων ξένων τουριστών κατά 20% τους πρώτους δύο μήνες του 2020.’Οσο πιο σύντομα βρούμε ξανά το δρόμο της ανάπτυξης, τόσο πιο εύκολα θα ξεχάσουμε την επώδυνη περιπέτεια που ζούμε αυτή την περίοδο.
Τώρα δίνουμε τη μάχη να περιορίσουμε τις ζημιές. Το 2021 όμως, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες της εκρηκτικής ανάπτυξης που προβλέπεται για την πατρίδα μας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κατάργηση των καλοκαιρινών αδειών εξετάζει το Υπουργείο Εργασίας, μετά από αίτημα εργοδοτικών φορέων
- Κώστας Βουτσάς: Τεράστια ανατροπή με τη διαθήκη του ηθοποιού
- «Κλείδωσε» ο Στουρνάρας
- ΟΗΕ: Προειδοποίηση για πείνα βιβλικών διαστάσεων
- Κορωνοϊός - Θάνος Ασκητής: «Απαγορευτικό» στην πρωκτική συνουσία και στοματική επαφή
- Πέθανε πασίγνωστη ηθοποιός
- Ο κόσμος μετά τον κορωνοϊό: 6 λόγοι που δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδιος
- Δικηγόρος χτυπούσε τους γονείς του γιατί δεν του έδιναν λεφτά!
- Κορωνοϊός: Συναγερμός και αποκαλύψεις «βόμβα» για την κλινική Ταξιάρχαι – Η εισαγγελική παρέμβαση και οι καταγγελίες
- Κρούσματα στις ΗΠΑ: Αρνητικό ρεκόρ - Πάνω από 3.000 θάνατοι από κορωνοϊό σε μία ημέρα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEidiseis
- Χάρης Θεοχάρης στο iEidiseis: Περιμένουμε μείωση της τουριστικής κίνησης έως και 50%
- Ξεπέρασαν τις 100.000 τα κρούσματα του κορονοϊού στην Τουρκία
- Καιρός: Σταδιακή βελτίωση από σήμερα - Ανεβαίνει η θερμοκρασία
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 24 Απριλίου
- Μερσίλεια Αναστασιάδου: Αποτροπής συλλογιστική
- Μόσιαλος: Έγινε η πρώτη δοκιμή εμβολίου για τον κορονοϊό στην Ευρώπη
- Τελευταία Νέα iEidiseis
- Χάρης Θεοχάρης στο iEidiseis: Περιμένουμε μείωση της τουριστικής κίνησης έως και 50%
- Μερσίλεια Αναστασιάδου: Αποτροπής συλλογιστική
- Μόσιαλος: Έγινε η πρώτη δοκιμή εμβολίου για τον κορονοϊό στην Ευρώπη
- Καιρός: Σταδιακή βελτίωση από σήμερα - Ανεβαίνει η θερμοκρασία
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 24 Απριλίου
- Ξεπέρασαν τις 100.000 τα κρούσματα του κορονοϊού στην Τουρκία
- Κορονοϊός: Πάνω από 186.000 νεκροί - 2,67 εκατ. κρούσματα σε όλον τον κόσμο
- Μόρια: Συνελήφθη 55χρονος για τους πυροβολισμούς κατά των μεταναστών
- ΠΟΥ: Μυστήριο με «συνεργασία ορόσημο» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορωνοϊός: Παρέμβαση εισαγγελέα για τους 3 νεκρούς σε ιδιωτικές κλινικές - Έρευνα για ενδεχόμενη κακουργηματικού βαθμού παραβίαση των μέτρων
- Τουλάχιστον 90 κρούσματα κορονοϊού στο ιταλικό κρουαζιερόπλοιο Costa Atlantica στην Ιαπωνία
- Μεξικό: Έσπασαν το «φράγμα» των χιλίων οι νεκροί – Πάνω από 11.000 τα κρούσματα
- Κορωνοϊός: Πώς θα γίνεται η χρήση της υφασμάτινης μάσκας από τον γενικό πληθυσμό -Οι επισημάνσεις Τσιόδρα
- Στο έλεος του κοροναϊού οι ΗΠΑ: Σχεδόν 50.000 οι θάνατοι στη χώρα
- Άλλη μια μαύρη μέρα στις ΗΠΑ με πάνω από 3.000 νεκρούς
- «Συναγερμός» στο Μαξίμου για τις κυνικές δηλώσεις Λούλη!
- Η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου όταν ήταν μικρό κορίτσι
- Κορoνοϊός: Σχεδόν 50.000 νεκροί στις ΗΠΑ - 3.176 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο