Δένδιας: Χρειάστηκαν 40 χρόνια για την συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας - Ιταλίας

Ο Νίκος Δένδιας μίλησε στον ΑΝΤ1 για την συμφωνία που επετεύχθει σχετικά με την ΑΟΖ της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας και Ιταλίας, σε τηλεοπτική συνέντευξη

στον ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών, τόνισε πως η χώρα έχει πλέον μια αποκλειστική οικονομική ζώνη στα ανατολικά της, αναφορικά με τα κέρδη που προκύπτουν από την συμφωνία.

Επιπλέον, επιβεβαιώνει τις θέσεις της Ελλάδας έναντι του Διεθνούς Δικαίου, τόνισε και επι του πρακτέου προστατεύει τα δικαιώματα των Ελλήνων αλιέων, σημείωσε στη συνέχεια.

Ακόμη, επισήμανε πως η Ιταλία υιοθετεί, πλήρως, το Διεθνές Δίκαιο όπως το αντιλαμβάνεται η Ελλάδα, γεγονός που εκνευρίζει τον Ερντογαν όπως και η θεση των ΗΠΑ ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα.

Παράλληλα, τονίζει ότι η Τουρκία επιδιώκει κλιμάκωση της έντασης, ενώ επιδικώκει η Ελλάδα να κάνει παραχωρήσεις.

Επίσης, σχολιάζοντας τα περί επικείμενων τουρκικών ερευνών κάτω από την Κρήτη είπε πως είναι ενέργειες που δεν είναι συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο και προκαλούν την κοινή λογική.

Ταυτοχρόνως, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα κάνει το καθήκος της εάν η Τουρκία επιχειρήσει να πραγματοποιήσει έρευνες.

Αναφερόμενος στα περί μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί τόνισε ότι το θέμα αυτό έχει λυθεί από τον Κεμάλ Ατατούρκ και κάλεσε τον, πεπειραμένο πολιτικά, Ερντογάν να μην βλάψει διεθνώς την εικόνα της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται πως η Συμφωνία που συνήφθη στη βάση της UNCLOS (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών βάσει διμερών συμφωνιών), είναι η πρώτη συμφωνία που υπογράφει η χώρα μας για ΑΟΖ. Επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ Ελλάδας- Ιταλίας. Με τη σημερινή Συμφωνία, η μέση αυτή γραμμή θα ισχύει και για τα υπερκείμενα της υφαλοκρηπίδας ύδατα.

Έτσι, Αθήνα και Ρώμη κατέληξαν στη συμφωνία, η οποία ολοκληρώνει έναν πολυετή κύκλο διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Ρώμη. Πρόκειται για καθ’ ύψος -από τον βυθό προς την επιφάνεια- επέκταση της συμφωνίας του 1977 για την υφαλοκρηπίδα και ανοίγει τον δρόμο για την απεμπλοκή των προβλημάτων που είχαν προκύψει από την πλευρά της Αλβανίας για οριοθέτηση και με την συγκεκριμένη βαλκανική χώρα.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα